Μεγάλες ποσότητες εμβολίων παρήγγειλε η Κύπρος-Εξασφάλισε 3,5 εκ. δόσεις

Διπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της έχει εξασφαλίσει η Κύπρος, με σκοπό να υπάρχει επάρκεια για όλο τον πληθυσμό. Συνολικά, παραγγέλθηκαν 3,5 εκ. δόσεις που μπορούν να καλύψουν τον εμβολιασμό 1,7 εκατομμυρίων ατόμων.

Αρχικά αποφασίστηκε, όπως η κατανομή των εμβολίων από τις εταιρείες, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την ΕΕ γίνει αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στη συνέχεια ωστόσο, η χώρα μας άσκησε το δικαίωμα αγοράς πρόσθετων ποσοτήτων, με στόχο να μην υπάρχει εξάρτηση μόνο από μία εταιρεία.

Με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, οι παραγγελίες που έγιναν από την Κύπρο για τα τρία εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανέρχονται στις 2,312 δόσεις.

Αναλυτικά οι παραγγελίες στα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια:

  • AstraZeneca 1,2 εκατ. (600,000 αρχική παραγγελία + άλλες 600 χιλιάδες στη συνέχεια)
  • Pfizer 956,000 (391,000 αρχικά +195,000 στη συνέχεια + 370,000 πρόσφατα)
  • Moderna 156,000

Οι υπόλοιπες παραγγελίες αφορούν σε εμβόλια των εταιρειών Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac, με τις οποίες συνήψε συμφωνίες οι ΕΕ.

Ενόψει και της αναμενόμενης αδειοδότησης του εμβολίου της Johnson&Johnson εντός Μαρτίου, αναμένεται ότι αυτόν το μήνα θα αποσταλούν στην Κύπρο πέραν των 160,000 δόσεων των τριών εμβολίων, με τη ροή να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου, για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων και ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θωράκιση της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, πέραν από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων, έχει ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και την αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας.

H χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που έφτασε και τον στόχο της ΕΕ για τον εμβολιασμό σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ είναι από τις χώρες που άρχισε τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου. Το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να προστατεύσει τα κλινήρη άτομα, έχει θεσπίσει διαδικασία για εμβολιασμό τους κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους, μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού.

Η προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι να προστατευθούν οι ομάδες υψηλού ρίσκου, αφού όπως προκύπτει και από μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς, έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca, είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.  Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έως την τέταρτη εβδομάδα μετά τη λήψη της 1ης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα.

Για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, που αποτελούν μια από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την τέταρτη εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν.

Πολύ ενθαρρυντικά, είναι και τα δεδομένα που καταγράφονται σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου. Την ίδια ώρα, βρετανική έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό μειώνεται κατά 85% μετά τη 2η δόση.

Εν τω μεταξύ, το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου, έχει επιταχύνει ρυθμούς, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και στις ευπαθείς ομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικία. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64,562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44,239 αφορούν άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 20,323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Σε λειτουργία βρίσκονται δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, δυναμικότητας εφτά συνεργείων έκαστο. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας