Σε… αστοχία αποδίδεται η κατεδάφιση διατηρητέων-«Έφυγε λίγο της μπουλντόζας»

Σε… αστοχία απέδωσε την κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων στην παλαιά Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Χριστόδουλος Κτωρίδης.

Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, που ετοιμάζει πρόταση νόμου για αύξηση των ποινών, σε περιπτώσεις αυθαίρετων κατεδαφίσεων.

Αίσθηση προκάλεσε η δικαιολογία που έδωσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, που μίλησε για κατάρρευση των κτηρίων λόγω των καιρικών συνθηκών. Όπως είπε, κατέρρευσε κομμάτι της στέγης ενός κτηρίου λόγω των καιρικών συνθηκών και όταν πήγε εκεί η μπουλντόζα για να καθαρίσει τον δρόμο, υπήρξε μία αστοχία. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, τον ρώτησε εάν «έφυγε λίγο της μπουλντόζας και ακούμπησε σε κτίριο», με τον ίδιο να υποστηρίζει πως, δεν υπήρχε σκοπιμότητα στην κατεδάφιση των τεσσάρων κτιρίων, αλλά ήταν μια λάθος συνεννόηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, τόνισε πως ανέμενε ότι σήμερα η Αρχιεπισκοπή θα απολογείτο για την ενέργειά της. Είπε ακόμα ότι, με την κατεδάφιση στέλνεται το μήνυμα στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα ξέφραγο αμπέλι, που μπορεί ο καθένας να προχωρά σε κατεδαφίσεις και να κάνει ότι θέλει.

Η σύμβουλος στην UNESCO σε θέματα κληρονομιάς, ανέφερε ότι υπήρχε μάρτυρας το 2013 στην οδός Αθηνών, όταν ήθελε να αγοράσει ένα από τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής, αλλά την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι με τους οποίους μιλούσε, της είπαν ότι θα τα αγοράσει η Αρχιεπισκοπή, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, ήθελε να τα κατεδαφίσει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, είπε ότι ο Δήμος, ακολούθησε την ορθότερη οδό με σκοπό την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των διατηρητέων. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι, η ποινική αγωγή, θα εκδικαζόταν πέντε με επτά χρόνια αργότερα. «Θα χρειαζόταν για να καταδικαστεί να κριθεί ενοχή πέραν πάσης αμφιβολίας και θα γλίτωνε με ένα πρόστιμο 10.000».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, ανέφερε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και πως, θα γίνουν αλλαγές στην νομοθεσία. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, το πρόστιμο για την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων στην νομοθεσία, είναι 1000 λίρες και όχι ευρώ. 

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ακόμη ένα διατηρητέο κτήριο στην οδό Ασκληπιού, που κατεδαφίστηκε από την Αρχιεπισκοπή του 2018, δεν έχει αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για κτήριο ιστορικής αξίας, το αρχοντικό της Ευγενίας Θεοδότου, το οποίο κατεδαφίστηκε από την Αρχιεπισκοπή τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να έχει αποκατασταθεί μέχρι και σήμερα. 

Στην Επιτροπή Εσωτερικών, βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μίλησε για τους τρείς άξονες που πρέπει να αλλάξουν στην τροποποίηση της νομοθεσίας. Αρχικά, αναφέρθηκε στο ύψος του πρόστιμου το οποίο όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι 1000 λίρες «Ακόμα ούτε σε ευρώ δεν έγινε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η ποινή, όχι μόνο δεν είναι αποτρεπτική, αλλά είναι και κίνητρο να το κάνει κάποιος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου. Η πρόταση αναφέρει επιπλέον ότι, το πρόστιμο θα πρέπει να φτάνει τις 20.000 συν 200 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης. Κύριο μέλημα όμως, είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για αποκατάσταση των διατηρητέων. 

Συνέχισε τονίζοντας ότι, η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι καθήκον όλων μας και ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, αλλά όλους μας. 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση