Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Κύπρου κατά της πανδημίας τα μαζικά rapid τεστ

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Κύπρου στον πόλεμο κατά της πανδημίας, είναι τα μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης, με τη χώρα μας να δέχεται τα εύσημα και το παράδειγμά της να ακολουθούν κι άλλες.

Ήδη χθες το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποκάλυψαν οι Times γράφουν ότι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα η καθημερινή αποστολή 400.000 γρήγορων τεστ πλευρικής ροής σε σπίτια και επιχειρήσεις. Από το Μάρτιο αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα για τακτική υποβολή σε γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό σε μαθητές, δασκάλους και γονείς ενώ τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των τεστ, με τακτικούς ελέγχους σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Κύπρος, εδώ και εβδομάδες έχει θέσει σε εφαρμογή το μέτρο του ελέγχου εργαζομένων, εισάγοντας κριτήρια για τα τεστ στις επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται τα θετικά κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε 14 ημέρες, και συγκεκριμένα από την 1η μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 400 χιλιάδων τεστ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ελέγχου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας.  

Ο αυξημένος αριθμός τεστ αποτέλεσε εξ αρχής κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας, αφού αντικατοπτρίζεται η επιδημιολογική εικόνα σε πραγματικό χρόνο, απομονώνονται άμεσα τα κρούσματα, ενώ δίδεται η δυνατότητα να αρχίσει άμεσα η ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων και να απομονωθούν μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους.

Ιδιαίτερα σε σχέση με τα rapid tests σε εργαζόμενους πριν την επαναδραστηριοποίησή τους και στη συνέχεια σε εβδομαδιαία βάση, διασφαλίζεται ότι δεν μεταφέρεται ο ιός στους χώρους εργασίας, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες διασποράς εντός των εργασιακών χώρων. Πιθανές εστίες κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους οδηγούν σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ή εάν είναι σε μεγάλη έκταση το πρόβλημα, σε επαναφορά μέτρων. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αποφευχθεί πάση θυσία η επαναφορά περιορισμών, και γι’ αυτό λειτουργεί προληπτικά.

Πρώτη η Κύπρος

Εν τω μεταξύ η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 25,899 τεστ ανά 100,000 κατοίκους (περίοδος 24 Ιανουαρίου με 7 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

Οι συστάσεις του ECDC βασίζονται στο τρίπτυχο, «Μαζικά τεστ-Ιχνηλάτηση-Εμβολιασμοί». Το ECDC συστήνει στα κράτη να επικεντρώνονται στα μαζικά τεστ στην κοινότητα και σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα, προτείνει εντατικοποίηση της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων για εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης. Δεδομένης της ανησυχίας για τα νέα στελέχη, που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και προκαλούν πιο επιθετική διασπορά, γίνονται συστάσεις από το ECDC όπως διευρυνθεί στις χώρες η ιχνηλάτηση ιδιαίτερα σε περιοχές που εντοπίζεται επιβάρυνση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που εντείνονται οι προσπάθειες στη Λεμεσό.

Τέλος, σ’ ότι αφορά στους εμβολιασμούς, η Κύπρος ήδη προχώρησε σε εντατικοποίηση τους. Εμβολιάστηκαν ήδη τα άτομα σε  στέγες ευγηρίας, εμβολιάζονται οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα 74 ετών και άνω. Άρχισε εξάλλου ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που θα ενταθεί από τις αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει τα περί χορού εκατομμυρίων με τα rapid test το Υπουργείο Υγείας

Δειτε Επισης

Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα