Σπάζει τον κύκλο ανοχής για θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο θέατρο η Ένωση Ηθοποιών

Έτοιμη να αναλάβει δράση είναι η ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα παράπονα και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και άλλης μορφής παρενόχληση ή βία, στον τομέα της υποκριτικής.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αναφέρει πως μετά τις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες βδομάδες και αφορούν σε περιστατικά παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό τους περιβάλλον, προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής Διερεύνησης Παραπόνων που αφορούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Μαρίνα Μανδρή (Αντιπρόεδρος ΕΗΚ και συντονίστρια της Επιτροπής)

Γιάννης Χατζηπαρασκευάς (Μέλος ΕΗΚ)

Αλεξία Αλέξη (Μέλος ΕΗΚ)

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Επιτροπή θα δέχεται παράπονα και καταγγελίες, θα ενημερώνει τις/τους παραπονούμενες/ους για τις επιλογές τους και θα τους υποστηρίζει ως προς αυτές. Θα παρέχεται επίσης καθοδήγηση από ειδικούς (νομική και ψυχολογική) όπου και εφόσον χρειάζεται.

«Ήδη ήρθαμε σε επαφή με διάφορους αρμόδιους φορείς και με επαγγελματίες για να παρέχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας και καθοδήγησης όσων θα προβούν σε παράπονο ή/και καταγγελία. Πέραν του διερευνητικού της χαρακτήρα, η Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο για την πρόληψη όσο και για την ενημέρωση των Φορέων αλλά και των Μελών της ΕΗΚ. Προς τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη αποστείλει επιστολές προς όλους τους Φορείς που απασχολούν ηθοποιούς στον χώρο του θέατρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Μπορείτε κι εσείς να ενημερωθείτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας όπως αυτά απορρέουν από τον Νόμο και καθορίζονται από τον Κώδικα στο ακόλουθο link:

https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2019/07/κωδικας%20pdf.pdf

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Κώδικας δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2019 και συνυπογράφτηκε από την ΣΕΚ την ΠΕΟ και τον ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων) και πρόθεσή μας είναι να υιοθετηθεί από όλους τους Φορείς. Μία σειρά από επιπλέον δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση παρενοχλητικών συμπεριφορών, είναι επίσης στα άμεσα σχέδιά τους.

«Στόχος μας, είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος που θα δείχνει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν θα παράγει θύματα. Ο φόβος των ατόμων που έχουν υποστεί παρενοχλητική συμπεριφορά, είτε αυτή είναι σεξουαλικής φύσης είτε αφορά σε ψυχολογική, λεκτική ή/και σωματική βία, είναι πέρα για πέρα κατανοητός. Ο φόβος για περιθωριοποίηση, για στιγματισμό, για αποκλεισμό από την εργασία, για αντίποινα, η ανασφάλεια που δημιουργείται λόγω του status του θύτη και της εξουσίας που ενδεχομένος κατέχει, ο φαύλος κύκλος ενοχών και ντροπής, οι -μέχρι τώρα- ανύπαρκτες υποστηρικτικές δομές ενισχύουν την σιωπή των θυμάτων και αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για τους θύτες να δρουν ανενόχλητοι.

Τώρα όμως έφτασε η ώρα να μπει επιτέλους ένα τέλος.

Τώρα έχει γίνει το πρώτο βήμα.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη κανενός περιστατικού.

Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάλυψη και βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.

Είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τον κύκλο ενόχων, ανοχής, σιωπής και φόβου τόσων χρόνων.

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους και να καθοδηγήσουμε οποιονδήποτε βρει το κουράγιο και τη δύναμη να μιλήσει.

Και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε!

Είναι χρέος και καθήκον όλων μας»!

Η ΕΗΚ καλεί όσους έχουν υποστεί οποιαδήποτε παρενοχλητική συμπεριφορά και επιθυμούν να υποβάλουν το παράπονο τους είτε προς διερεύνηση είτε προς καταχώρηση, «μπορείτε να επικοινωνήσετε ανώνυμα με το γραφείο της ΕΗΚ στο τηλέφωνο 22518178 και να ζητήσετε να έρθετε σε επαφή με ένα από τα άτομα της Επιτροπής. Η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις χρειαστείτε».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα