Διαβεβαιώσεις ότι ο ΟΚΥπΥ θα καταστεί οικονομικά υγιής

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν διατρέχει κίνδυνο και μπορεί να καταστεί οικονομικά υγιής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Μάριος Παναγίδης, μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ, για το έτος 2021, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Παναγίδης είπε πως τα ελλείμματα που καταγράφονται οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό συνολικού ύψους €195 εκατομμυρίων, για την τριετία 2021-2023, με στόχο την σημαντική αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Επίσης, είπε ότι στον Προϋπολογισμό δεν αναγνωρίζονται ακόμα ξεχωριστά οι Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), όπως π.χ. μεταξύ άλλων οι δαπάνες για το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς, καθώς και άλλες Δαπάνες για την Δημόσια Υγεία, οι οποίες ανακτώνται είτε από το κράτος είτε από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κοστολόγησης των πιο πάνω δαπανών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως αυτή την περίοδο εκπονείται το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού σε συνεργασία με μεγάλο ελεγκτικό οίκο, για να συμπληρώσει ότι μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου θα οριστικοποιηθεί η στρατηγική του Οργανισμού, καθώς και μία σειρά από επιπρόσθετες δράσεις, που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, για βελτίωση των αποτελεσμάτων του, ώστε να επιτευχθεί και η οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν και παραμένουν η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Έχουμε διαβεβαιώσει τη Βουλή και θέλουμε να τονίσουμε και δημοσίως ότι η προσπάθειά μας εστιάζεται στην αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ», είπε ο κ. Παναγίδης.

ΟΚΥπΥ: Προϋπολογισμός 2021

Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το 2021 παρουσιάζει συνολικά έσοδα ύψους €504.080.000, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κρατική χορηγία ύψους €120 εκατομμυρίων, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι στα έσοδα παρουσιάζεται σημαντική αναμενόμενη αύξηση από το ΓεΣΥ λόγω και των επιπρόσθετων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τον ΟΑΥ εντός του 2020 και αφορούν κυρίως τις αμοιβές για την Ενδονοσοκομειακή Φροντίδα, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, του Τμήματος Ασθενοφόρων και τους Άλλους Επαγγελματίες Υγείας.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι συνολικές δαπάνες του Οργανισμού ανέρχονται περίπου σε €553 εκατομμύρια και αφορούν στα έξοδα προσωπικού, που αποτελούνται από το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι αποσπασμένοι στον Οργανισμό, το ωρομίσθιο προσωπικό και τους υπαλλήλους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ, στα άλλα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του Οργανισμού, που αφορούν τις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού αναφέρει ότι «με βάση τα πιο πάνω δημιουργείται έλλειμμα στον Προϋπολογισμό για το 2021 ύψους €48 εκ., για να συμπληρώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση έχουν δεσμευτεί όπως γίνουν ενέργειες για περιορισμό του ελλείμματος αυτού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Επίσης, αναφέρει ότι στον Προϋπολογισμό παρουσιάζονται οικονομικές προβλέψεις για τα έτη 2022 και 2023, για τις οποίες προβλέπεται αυξημένη κρατική χορηγία γεγονός, που οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και επενδύσεις του Οργανισμού θα είναι αυξημένες για την περίοδο αυτή μέχρι το 2024.

ΟΑΥ: Προϋπολογισμός €1,3 δισ. με πλήρη εφαρμογή ΓΕΣΥ

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας εξέτασε και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €1.278.952.078 και δαπάνες €1.276.147.000.

Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του ΟΑΥ με το ΓΕΣΥ να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε ότι στο ΓΕΣΥ είναι ενταγμένοι 1.745 ειδικοί γιατροί, 541 προσωπικοί γιατροί, 196 παιδίατροι, 534 φαρμακεία, 147 εργαστήρια και 54 νοσηλευτήρια στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο αριθμός δικαιούχων του ΓεΣΥ ανέρχεται στις 853 χιλιάδες άτομα, σημειώνοντας ότι το 90% των δικαιούχων έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά τον προσωπικό του γιατρό, το 70% επισκέφθηκε τουλάχιστον μια φορά ειδικό γιατρό, το 70% έλαβε φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ και το 60% πραγματοποίησε εργαστηριακές εξετάσεις μέσω του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά στην διάθεση φαρμάκων μέσω του ΓΕΣΥ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το σύστημα διαθέτει 1.600 φάρμακα, ενώ ανέφερε πως είναι «κατάκτηση» ότι οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν φάρμακα.

Το ΓεΣΥ δοκιμάστηκε και άντεξε στη μεγαλύτερη υγειονομική και οικονομική πρόκληση, είπε ο Θ. Αντωνίου

Επίσης, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως το ΓεΣΥ δοκιμάστηκε και άντεξε στη μεγαλύτερη υγειονομική και οικονομική πρόκληση, την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως  το ΓεΣΥ ήρθε και θα μείνει και τα επόμενα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «αντιμετωπίζουμε πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι είχαμε υπολογίσει», ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Οργανισμού  προέρχεται από έσοδα του ΓεΣΥ ύψους €1.270.555.508, ενώ ποσό €8.345.570 προέρχεται από κρατική χορηγία και έσοδα €51 χιλ. από τον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και άλλα έσοδα.

Σημείωσε ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αφορά στο κόστος υπηρεσιών ΓεΣΥ και ειδικότερα, στις αμοιβές παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, που αναμένεται να φτάσουν στο €1.246.576.104 το 2021.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ποσό €19.712.816 προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αναπτυξιακές δαπάνες €6.258.080 και κονδύλι €100 χιλ. για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό.

Δηλώσεις βουλευτών

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί όπως είπε  η Β’ φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, τέθηκε σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας.

Σημείωσε πως «η εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει βοηθήσει και έχει ενισχύσει την προσπάθεια γι’ αντιμετώπιση της πανδημίας σ’ όλα τα επίπεδα τόσο από τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, όσο και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που ολοένα και περισσότερα εντάσσονται στο ΓεΣΥ», συμπληρώνοντας ότι «η πανδημία και η οικονομική κρίση λειτούργησαν ως ένα stress test για το ΓεΣΥ και διαφάνηκε ότι τελικά μπορεί να αντέξει και σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, επέκρινε την κυβέρνηση για την απουσία έργων και επενδύσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

«Δυστυχώς παρόλο που υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναδείξει τη δημόσια υγείας ως το πολυτιμότερο αγαθό οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν», είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «δυστυχώς θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η αναβάθμιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων σε διοικητικό, σε οικονομικό και σε επιστημονικό επίπεδο καθυστερεί αδικαιολόγητα και επηρεάζει σημαντικά την προσφερόμενη περίθαλψη στους ασθενείς», για να σημειώσει πως «τα ελλείμματα του Δημόσιου Τομέα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την προοπτική και το μέλλον του Δημόσιου Τομέα, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα μείωσης μέχρι και εξάλειψης». 

Επίσης, ανέφερε πως είναι αδικαιολόγητο 2,5 και πλέον χρόνια, μετά την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ να μην έχει ακόμα ο ΟΚΥπΥ κατορθώσει να τιμολογήσει σωστά τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα να στερείται σημαντικών εσόδων. 

Εξάλλου, για τον ΟΚΥπΥ είπε πως είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχουν τιμολογηθεί ακόμα οι προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ για τον ΟΑΥ υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα, για πάταξη και περιορισμό των καταχρήσεων του συστήματος.

Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Γιώργος Προκοπίου, είπε ότι το ΓεΣΥ πρέπει «να προστατευθεί με νύχια και με δόντια».

«Θα μας βρουν μπροστά τους», είπε, «όσοι διανοούνται ότι με τον τρόπο και τις ενέργειες τους θα υποβαθμίσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια και να τα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιο πράγμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας