Σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας για θέματα σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Στη σύσταση εξειδικευμένης Επιτροπής Δεοντολογίας και Στήριξης των Καλλιτεχνών σε θέματα παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, έχει προχωρήσει η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Όπως τονίζει ανακοίνωση της Κλαδικής της ΣΗΔΗΚΕΚ, το φαινόμενο του εκφοβισμού, της άσκησης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας είναι παραδεκτό ότι υφίσταται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο και συναφώς έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση του.

Σημειώνει πως από τις 25 Ιανουαρίου όταν άρχισαν οι πρώτες αναφορές για συγκεκριμένα περιστατικά στον χώρο του Θεάτρου, η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ τόνισε την αδήριτη ανάγκη προστασίας των θυμάτων από πλευράς των θεσμοθετημένων φορέων και της ανάγκης πρόληψης του φαινομένου από την πολιτεία.

«Έχουμε απαιτήσει όπως καθιερωθεί κώδικας πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων στον κάθε χώρο εργασίας στον οποίο διεξάγεται καλλιτεχνική δραστηριότητα, που θέλουμε να αποτελεί μέρος της Συλλογικής Σύμβασης. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, αφού, όπως έχουμε ενημερωθεί, ο ΘΟΚ έχει εκφράσει την ετοιμότητα να μπει σε συζήτηση με στόχο να υιοθετηθεί τέτοιος Κώδικας», αναφέρει.

Παράλληλα, σημειώνει η Κλαδική, με απόφαση του Δ.Σ έχει προχωρήσει στη σύσταση εξειδικευμένης Επιτροπής Δεοντολογίας και Στήριξης των Καλλιτεχνών, η οποία σε διαρκή βάση μελετά και επεξεργάζεται τα θέματα αυτά και η οποία είναι έτοιμη και σε θέση να επιλαμβάνεται τέτοιας φύσης αναφορών και παραπόνων από ηθοποιούς, με σκοπό να τους ενημερώνει υπεύθυνα για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους και γενικά να τους συμπαραστέκεται και στηρίζει στη προσπάθεια τους.

Επικεφαλής αυτής της ολιγομελούς Εξειδικευμένης Επιτροπής Δεοντολογίας και Στήριξης, η οποία  αποτελείται από ηθοποιούς μέλη και την οποία πλαισιώνουν εμπειρογνώμονες από τον χώρο κοινωνικών επιστημών και της νομικής, έχει οριστεί η Οργανωτική Γραμματέας της Κλαδικής,  Άντρη Δημητρίου.

«Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε ο καθένας από τη μεριά του στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας όλων των εργαζόμενων καλλιτεχνών στο χώρο εργασίας τους. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια που γίνεται από οργανωμένους φορείς και σύνολα προς αυτή τη κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας