Ασπίδα προστασίας για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο κυπριακό θέατρο

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι απανωτές αποκαλύψεις ηθοποιών που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και λεκτική/σωματική βία από παράγοντες του Κυπριακού Θεάτρου, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, αναλαμβάνει δράση με στόχο να δημιουργηθεί ασφαλές περιβάλλον και να σπάσουν τη σιωπή τους τα θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σείεται το κυπριακό θέατρο-Καταγγελίες για σεξουαλική βία και παρενόχληση

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ηθοποιών αναφέρει ότι, «με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις συναδέλφων για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και λεκτικής/σωματικής βίας στα Μ.Κ.Δ. διαπιστώνουμε μετά λύπης πως μεταξύ άλλων η έλλειψη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για καταγγελία και αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, όχι μόνο ενισχύει την κουλτούρα της έμφυλης βίας αλλά οδηγεί μοιραία στη συγκάλυψη των περιστατικών και στην καταναγκαστική «σιωπή» του θύματος με ότι αυτό συνεπάγεται».

Η Ένωση Ηθοποιών στέκεται στο φόβο που νιώθουν τα θύματα στο χώρο του θεατρου, αναφέροντας πως «ακόμα και μέσα από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, η μη κατονομασία των θυτών, στις πλείστες των περιπτώσεων πηγάζει μέσα από τον φόβο που προκαλεί αυτή ακριβώς η έλλειψη».

Η Ένωση Ηθοποιών αναφέρει πως, «είναι χρέος μας να βοηθήσουμε έμπρακτα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοιου είδους συμπεριφορές και να διαφυλάξουμε το θύμα από κάθε πιθανά αντίποινα. Ως εκ τούτου σας ενημερώνουμε πως κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από δράσεις, αρχής γενομένης της δημιουργίας ειδικής επιτροπής διερεύνησης περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Η ομάδα θα είναι τριμελής και θα συντονίζετε από την αντιπρόεδρο της ΕΗΚ, Μαρίνα Μανδρή. Περισσότερες πληροφορίες για την επιτροπή θα ανακοινωθούν εντός των ημέρων».

Η Ένωση Ηθοποιών, στέλνει ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό όσων έχουν υποστεί κακοποιητική /παρενοχλητική συμπεριφορά και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μέχρι τέλους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που βρήκαν τη ψυχική δύναμη και το κουράγιο να μοιραστούν δημόσια την εμπειρία τους. Οι φωνές άρχισαν να ακούγονται! Οφείλουμε να τις ενδυναμώσουμε!  Να σπάσουμε τον κύκλο του φόβου! Να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής!».

 

Δειτε Επισης

Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»