Βγήκε απόφαση για τα διατηρητέα-Δεσμεύει τον Αρχιεπίσκοπο με εγγυητική ο Δήμος Λευκωσίας

Βγήκε άσπρος καπνός από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, που έλαβε απόφαση για τα διατηρητέα μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό που κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Με 17 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον, εγκρίθηκε η εισήγηση, με βάση την οποία θα συνεχιστεί η ανέγερση του καθεδρικού ναού της Αρχιεπισκοπής παράλληλα με την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση ο Δήμος Λευκωσίας, «ομόφωνη και ξεκάθαρη επιθυμία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η άμεση αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών».

Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν δύο προτάσεις η μία εκ των οποίων ήταν αυτή του της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και η δεύτερη αυτή του ΑΚΕΛ που προέβλεπε αναστολή της ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού μέχρι την αποκατάσταση των διατηρητέων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πλειοψηφία αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση της Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία όπως υποδεικνύεται «είναι πολύ αυστηρή και ξεκάθαρη ως προς τις υποχρεώσεις της Αρχιεπισκοπής και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δήμου».

Η άποψη της Υπηρεσίας του Δήμου για διαμόρφωση και αποστολή άμεσα κατάλληλης ειδοποίησης επιβολής στην Αρχιεπισκοπή (βάσει των άρθρων 46,48 και 57(2) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο), με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, «κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα και αποτελεσματική ενέργεια, αντί ανάκλησης ή αναστολής της άδειας και/ή προσφυγής στα Δικαστήρια, καθότι θα επενεργήσει άμεσα και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση».

 Έχουν διασυνδεθεί δηλαδή νομικά οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν ότι επιβάλλεται να γίνουν, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση μη τήρησης αυτών θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών προστίμων.

«Σημειώνεται επίσης ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για επίβλεψη της αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών από πρόσωπο με τα κατάλληλα προσόντα και κοινής αποδοχής, με εμπειρία στη διατήρηση. Ο ρόλος αυτός προτάθηκε στη κα. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως».

Όπως τονίζεται με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αρχιεπισκοπή θα παράσχει στο Δήμο άμεσα εισπράξιμη εγγυητική σε περίπτωση που παρουσιάζεται οποιαδήποτε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

Σημειώνεται ότι πριν την συνεδρία με πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε σε δικλείδες ασφαλείας που διασφάλιζαν την αποκαστάσταση των κτηρίων.

Το μπαλάκι τώρα είναι στο Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα αποφανθεί κατά πόσον θα κινηθεί και ποινική διαδικασία εναντίον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Δειτε Επισης

Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»