Απαντά στην Επ. Προσφύγων με επιστολή στον Αδάμου ο Φαίδωνας

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμο Αδάμου απέστειλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με αφορμή τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της  2ης Φεβρουαρίου, με την οποία τον καλεί να περιφρουρήσει την εφαρμογή του νόμου και του Κανονισμού της Βουλής και να αποτρέψει "την επιχειρούμενη χρησιμοποίηση της Βουλής για αλλότριους σκοπούς και την απαξίωση της".

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρει πως στην εν λόγω συνεδρία, τον Δήμο Πάφου εκπροσώπησε νομίμως και καθήκοντός ο Δημοτικός Γραμματέας γιατί δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο, εξέφρασε την ετοιμότητά του να το πράξει, συνδράμοντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής απ΄ όπου διερμηνεύονται τα αιτήματα του λαού και προστατεύονται τα συμφέροντα του.

Ακολούθως, αναφέρει πως έχει πληροφορηθεί ότι "εκτοξεύθηκαν απειλές για έγκλησή» του ενώπιον της Επιτροπής, προσθέτοντας πως "είναι λυπηρό οι ίδιοι οι Βουλευτές που νομοθετούν, να μη γνωρίζουν ή να μην καταλαβαίνουν τις πρόνοιες του Νόμου και να εκβιάζουν, απειλούν, λαϊκίζουν χωρίς νόμιμο λόγο" και επικαλείται το άρθρο 42(9) του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, ’Όταν καλείται ένα Υπουργείο, κυβερνητικό τμήμα ή άλλος οργανισμός να προσέλθει στη συνεδρία μιας Επιτροπής, επαφίεται στο ίδιο το Υπουργείο, το κυβερνητικό τμήμα ή τον οργανισμό να αποφασίσουν το επίπεδο εκπροσώπησής τους στη συνεδρία της Επιτροπής: Νοείται ότι τα πιο πάνω δε στερούν το δικαίωμα στην Επιτροπή, εφόσον το θεωρεί σκόπιμο, να καλέσει σε ακρόαση συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης ή της κυβερνητικής υπηρεσίας‘’.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο Δημοτικός Γραμματέας, "κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής αφέθηκε παράνομα να δεχθεί λεκτικές επιθέσεις από Βουλευτές, αποκλήθηκε «αχάπαρος» και του ζητήθηκε επίμονα να ανακαλέσει τα λεχθέντα του και πολλά άλλα".

Επικαλείται στη συνέχεια το άρθρο 42(16) του Κανονισμού της Βουλής, που λέει ότι ‘’κατά τις ακροάσεις σε μια Επιτροπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει ευθύνη και μεριμνά για την προστασία των προσκαλούμενων προσώπων από ανοίκειες εκφράσεις ή εκτόξευση κατηγοριών ή προσωπικών επιθέσεων", όπως και το άρθρο 42(11) του ιδίου Κανονισμού που προβλέπει  ότι "μια Επιτροπή μπορεί, σε πρώτο στάδιο και αφού κυκλοφορήσουν σ΄ όλα τα μέλη της τα στοιχεία που κατατίθενται ενώπιόν της, να ζητήσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από τα πρόσωπα που καταθέτουν τα στοιχεία αυτά και σε σχέση είτε με τα ίδια στοιχεία που έχουν κατατεθεί είτε με τυχόν νέα σημεία που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά‘’.

Ο Δήμαρχος Πάφου κάνει ακόμα αναφορά και σε άλλα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής που αφορούν την αξιολόγηση στοιχείων που κατατίθεται, κ.α.

Προσθέτει ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε τη συνεδρία "χωρίς αποχρώντα λόγο" και αναφέρει ότι "αφέθηκε παριστάμενος στην Επιτροπή να διατυπώσει σαφή απειλή για τη ζωή του Δημάρχου Πάφου χωρίς να αντιμετωπιστεί νομικά η απειλή αυτή". 

Συνεχίζοντας, ο κ. Φαίδωνος υποστηρίζει πως "γινόμαστε καθημερινά θεατές κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης του Νόμου από εκπροσώπους των θεσμών με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχητική απαξίωση τους".

Δεν πρέπει η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου "να αφεθεί να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του οποιουδήποτε υπό το φως των επικείμενων Εκλογών, ως διεφάνη ότι επιχειρείται", συνεχίζει.

Είναι, υποστηρίζει, "η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών".

Ακολούθως αναφέρεται και σε διαμαρτυρία που δέχτηκε από πολίτη ο κ. Αδάμου" για ανεπίτρεπτη προεκλογική εκστρατεία από το έδρανο της Βουλής των Αντιπροσώπων και εθιμοταξική ανορθότητα" κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.                              

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρει πως "δεν πρόκειται να φεισθώ προσπαθειών, κόπων και θυσιών για να μετατρέψει την κουλτούρα νωχέλειας και διαφθοράς που υπάρχει σε κουλτούρα εγρήγορσης, διαφάνειας και πολιτικής ευσυνειδησίας για προστασία του δημοσίου συμφέροντος".

Καλεί τον κ Αδάμου όπως ασκήσει την εξουσία του, σύμφωνα με το άρθρο 47(2) του Κανονισμού της Βουλής και δώσει οδηγίες όπως του δοθούν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων ημερ. 2.2.2021 για να προβεί στα δέοντα.

Στο μεταξύ αύριο στις 10:00 πραγματοποιεί επίσκεψη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων Παθόντων στην περιοχή Μούτταλος στην Πάφο  για συνέχιση εξέτασης θέματος των αποφάσεων της  43ης συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που αφορούν τον Δήμο Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου