Απογοήτευση ΚΥΣΟΑ-«Ένας τυφλός δεν μπορεί να περπατήσει στην Πλατεία Ελευθερίας»

Δυσαρέσκεια και απογοήτευσή εκφράζουν τα άτομα με μειωμένη και ολική απώλεια όρασης, για το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο αποτελεί στολίδι της πρωτεύουσας. Ένα στολίδι όμως, το οποίο δεν μπορούν να απολαύσουν όλοι, αφού ένας τυφλός, δεν μπορεί να κάνει τον περίπατό του στην Πλατεία Ελευθερίας αλλά και στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, συνοδευόμενος από μέλη της Παγκυπρίας Οργάνωσης Τυφλών αλλά και συνοδούς για τη βοήθειά τους, πραγματοποίησε συνάντηση με τη συντονίστρια του έργου της Πλατείας Ελευθερίας, Αγνή Πετρίδου, στην οποία μίλησαν για τις διακρίσεις και τις πολιτικές αποκλεισμού που πραγματοποιούνται σε βάρος των τυφλών, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα τα σημεία στον χώρο, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. 

 

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος Τυφλών, Χριστάκης Νικολαΐδης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σημερινή εικόνα, καθώς όπως υπογράμμισε, «είναι αδύνατο για ένα τυφλό στην παρούσα φάση, να περπατήσει ανεξάρτητος στην Πλατεία Ελευθερίας, χωρίς συνοδό. Και μάλιστα αυτό γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς ο συνοδός πρέπει να προσέχει το Α και Β εμπόδιο».

 

Τα προβλήματα τα οποία συναντά ένας τυφλός κατά τη διαδρομή του στην Πλατεία Ελευθερίας είναι πάμπολλα. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, «δεν υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να προσανατολίζονται στον χώρο, μέσα στα πρότυπα των λωρίδων όδευσης τυφλών, που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να τηρούνται σε πεζοδρόμια, πλατείες και ανοικτούς χώρους, όπως λέει και το εθνικό πρότυπο, στην παράγραφο 5, για την προσβασιμότητα».

Επιπρόσθετα, συνέχισε να αναφέρει απογοητευμένος ο Πρόεδρος Τυφλών, «στην περιοχή υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα στις διαβάσεις πεζών σε κάποιους δρόμους, πρέπει να υπάρχουν ηχητικά φώτα, όπως υπάρχουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, καθώς οι τυφλοί πρέπει να διασταυρώνουν με ασφάλεια. Αντίθετα, στη Λευκωσία, εκεί που υπήρχαν φώτα με ήχο, αντικαταστάθηκαν με διαβάσεις που δεν έχουν ήχο. Αλλά, έχουν μια σβούρα και πρέπει να τη βρεις και να ακουμπήσεις και δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι καθοδήγηση στους χώρους μέσω των οδηγών που υπάρχουν στα πατώματα».

 

Πεπεισμένος ότι όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν, παρουσιάστηκε ωστόσο, ο κ. Νικολαΐδης, μετά τις υποδείξεις των σημείων που χρίζουν βελτίωσης από τον ίδιο. «Είναι θετική η ανταπόκριση μέχρι στιγμής και από τη συντονίστρια του έργου, και αναμένουμε προτάσεις. Θέλουμε να μας μεταφέρουν τις προθέσεις και συγκεκριμένα πως θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη πρόσβαση των τυφλών στην Πλατεία Ελευθερίας και στους πεζόδρομους, μετακινώντας οποιοδήποτε εξοπλισμό εμποδίζει τη μετακίνησή μας. Η Λευκωσία πρέπει να μετατραπεί σε φιλική και προσβάσιμη σε όλους συμπεριλαμβανομένου και των ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς θέλουν και οι ίδιοι να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες στην περιοχή, όπως και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί τους, ισότιμα».  

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Λευκωσίας, έλαβε άμεσα υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι έτοιμοι για βελτιώσεις αν ο υπάρχων σχεδιασμός δεν είναι επαρκής για την προσβασιμότητα στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Όπως σημειώθηκε εκ μέρους του Δήμου, «ο σχεδιασμός του έργου αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των πεζών σε όλη την έκταση του έργου. Έχει σχεδιαστεί στη βάση εθνικών και διεθνών προτύπων για την ανεμπόδιστη διακίνηση και έχει εγκριθεί ως τέτοιος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας με προβλήματα όρασης. «Είναι δε προφανές ότι η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει όσον αφορά τη διασφάλιση της προσβασιμότητας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού στο σύνολο των δημόσιων χώρων».

Καταλήγοντας, ο Δήμος Λευκωσίας, επισημαίνει ότι σε όλα του τα νέα έργα, είτε αυτά αφορούν αναπλάσεις κύριων αρτηριών είτε δρόμων σε γειτονιές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν δίχτυα μεγάλων περιοχών προσβάσιμων σε ΑΜΕΑ, κάτι που επιχειρούμε να υλοποιήσουμε με την ολοκλήρωση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας και τη σύνδεσή του με το έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου» προσθέτει η ανακοίνωση».

 

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού