«Με κοροϊδεύαν, “αχαχαχα έτην κορούα”, έλεγαν... Δεν με ήθελαν στην παρέα τους»

«Οι άνθρωποι μοιάζουμε με ένα cake με πολλές στρώσεις, η σεξουαλικότητά μας είναι μόνο ένα κομματάκι από ολόκληρο το cake. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ένα κομμάτι, να επισκιάζει ολόκληρη την ύπαρξη μας».

Τον Κωνσταντίνο Καλαϊτζή, μπορεί να τον είδατε στα κοινωνικά δίκτυα αλλά να μην τον αναγνωρίσατε. Είναι ο άνθρωπος πίσω από την Drag περσόνα Foxy Fox, η οποία έχει γίνει viral κυρίως στο TikTok με τα βίντεό της, προκαλώντας άφθονο γέλιο και την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα. Ποια είναι αυτή; Τι είναι; Τι κάνει; Γιατί ντύνεται και βάφεται έτσι; Τι θέλει να πει;

«Ήρθα για να σπάσουμε τα στερεότυπα. Η Foxy, ήρθε στην ζωή μου για να πει όσα εγώ δεν μπορούσα να πω τόσο καιρό», απάντησε ο Κωνσταντίνος και ήταν σαν να έσβησε με μιας όλα τα προηγούμενα ερωτήματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το Drag, τα αρχικά του σημαίνουν «Dressed Resembling A Girl». Σκοπός είναι το άτομο που κάνει Drag, «Drag Queen», να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας γυναικείας φιγούρας, με σκοπό να διασκεδάσει το κοινό με χορό, τραγούδι και κωμωδία και να περάσει κάποια κοινωνικά μηνύματα.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που κατάφεραν τα βίντεο μου να γίνουν viral διότι, για εμένα, είναι ένας τρόπος έκφρασης και μου αρέσει να κάνω τους άλλους να γελούν και να περνούν καλά. Είναι ωραίο που έχω την προσοχή και δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το τι ακριβώς κάνω. Τώρα που έχω την προσοχή του κόσμου, μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και με σεβασμό πάντα, για κάποια πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν όλοι. Είναι ένας τρόπος να μάθουν».

Το TikTok για τον Κωνσταντίνο ξεκίνησε πολύ ξαφνικά, μετά από παρότρυνση των φίλων του. 

@thatfoxyfox

ε μα sorry ##dragqueen ##dragqueensoftiktok ##mua ##genderfluid ##nonbinary ##lgbtq ##tiktokviral ##queer ##queerartist ##rupaulsdragrace ##tiktokgreece ##stun

♬ original sound - Foxy Fox

«Οι αντιδράσεις που είχα ήταν διάφορες, πολλοί το κατάλαβαν και το λάτρεψαν, άλλοι ήταν πολύ αρνητικοί. Γενικά υπάρχει αυτή η τάση, τόσο στο TikTok, όσο και σε άλλα social media, να δημιουργούν κάποιοι ψεύτικα προφίλ απλά και μόνο για να σχολιάσουν κάτι άσχημο στην δημοσίευσή σου. Με στεναχωρεί, οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται να είναι πολύ δυστυχισμένοι. Aσχολούνται με το τι κάνει ο κάθε ένας και μπαίνουν στο τρυπάκι να βρίσουν κάποιον που δεν γνωρίζουν. Πίστευα ότι κάποια πράγματα και κάποιες νοοτροπίες, ανήκαν στο παρελθόν, μέχρι που έκανα τον λογαριασμό μου στο TikTok. Δυστυχώς, η ομοφοβία είναι ακόμα ένα τεράστιο θέμα».

Το Drag, είναι μια μορφή τέχνης γεμάτη αγάπη, χιούμορ και διασκέδαση, έτσι τα κακεντρεχή σχόλια δεν μπορούν να σταματήσουν την Foxy από το να κάνει τις εμφανίσεις της. Κάποια πράγματα, τα παίρνουμε μερικές φορές πιο σοβαρά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Αν ταξιδέψουμε μερικά χρόνια πίσω, θα δούμε ότι η μορφή του Drag υπήρχε και στην κυπριακή τηλεόραση χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις. «Η Πόπη και η Αντζελα», ήταν δύο άντρες ντυμένοι γιαγιάδες που ενσάρκωναν γυναικείους ρόλους.

Ο Κωνσταντίνος αναρωτιέται, αν οι αντιδράσεις για την δική του περσόνα προκύπτουν από την σεξουαλικότητά του ή από το γεγονός ότι η εικόνα του, πλησιάζει περισσότερα τα επίπεδα και τα χαρακτηριστικά του Instagram.

«Αν υπήρχε πτυχίο για το bullying θα το έπαιρνα»

Από μικρός, μπορούσε να καταλάβει ότι διέφερε από τους συμμαθητές του. Η αρχική σύγκριση ήταν περίεργη, όμως γνώριζε από πάντα ότι η διαφορά του με τους υπόλοιπους ήταν η σεξουαλικότητά του.

«Πιστεύω πραγματικά, ότι αν υπήρχε πτυχίο στο bullying θα το έπαιρνα. Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, επειδή δεν ήμουν όπως τα άλλα αγόρια και είχα άλλα ενδιαφέροντα, με κοροϊδεύαν, “αχαχαχα έτην κορούα”, έλεγαν. Δεν με ήθελαν στην παρέα τους. Μπορεί να μην δέχτηκα σωματική βία, όμως και η λεκτική σου κάνει ζημιά. Ένα μωρό, μπορεί να ακούει χυδαιότητες και βρισιές από τους συμμαθητές του, πολλές φορές χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνουν. Μπορεί να μην γνωρίζει ακόμα με σιγουριά και κάποια πράγματα για τον εαυτό του. Είναι απίστευτα δύσκολο».

Μια άλλη δοκιμασία που πρέπει να περάσουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, είναι να μπορέσουν να μιλήσουν με τα δικά τους πρόσωπα για το τι πραγματικά είναι και τι αισθάνονται, με το φόβο ότι μπορεί να τους χάσουν από το πλευρό τους. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι, αν κάποιος δεν μπορεί να σε δεχτεί για αυτό που είσαι, τότε δεν έχει χώρο στην ζωή σου.

«Ήμουν τυχερός που δεν έχασα κανέναν από κοντά μου. Αυτό μου έδειξε ότι επέλεξα σωστά τους ανθρώπους που έχω στην ζωή μου. Υπάρχουν οικογένειες, που δεν αποδέχονται τα παιδιά τους λόγω της σεξουαλικότητάς τους. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο, διότι υπάρχει ένα συμβόλαιο που υπογράφεις πριν φέρεις στο κόσμο ένα παιδί, αυτό της απόλυτης αγάπης... Φέρνεις στον κόσμο έναν άνθρωπο, που δεν διαλέγει τι είναι και ποιον θα αγαπήσει».

Η δημιουργία της Foxy

«Η Foxy, ήρθε σε μια σκοτεινή περίοδο της ζωής μου, όταν έψαχνα τον εαυτό μου και ήθελα να καταλάβω κάποια πράγματα. Μέσα από αυτόν τον ρόλο, αυτήν την περσόνα, οι ανασφάλειες οι φοβίες και όλα τα αρνητικά αισθήματα που είχα, κατάφερα να γίνουν προτερήματά μου. Τόσα χρόνια μου έλεγες ότι είμαι θηλυπρεπής; Τώρα, με την Foxy, είμαι ακόμα περισσότερο...».

Εμπνευσμένος από το Rupaul's Drag Race, o Κωνσταντίνος, το 2018 άρχισε να παίζει με το μακιγιάζ. Παρακολουθούσε πολλά βίντεο tutorials μέσα από το διαδίκτυο με άλλες Drag Queens, για να μάθει πως να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός γυναικείου προσώπου. Το κομμάτι της κωμωδίας, είναι αυτό που αγαπάει περισσότερο η Foxy, όμως αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα την δεις να χορεύει και να τραγουδάει. «Μέσα από την κωμωδία εκφράζω τον εαυτό μου. Χρησιμοποιώ την Κυπριακή κουλτούρα και διάλεκτο στην σάτιρα μου, διότι θεωρώ ότι έχουμε τόσα πολλά που μπορώ να εκμεταλλευτώ, που είναι κρίμα να προσπαθώ να μιμηθώ άλλες κουλτούρες».

@thatfoxyfox

🤪 ##tiktoker ##comedyqueen ##dragqueen ##dragqueensoftiktok ##news ##covid19 ##lockdown ##tiktokgreece ##tiktokcyprus ##funnyvideos ##mua ##performer

♬ original sound - Foxy Fox

Την ίδια χρονιά, αποφάσισε με τους φίλους του, να κάνει την πρώτη του εμφάνιση με Drag σε ένα gay club. Οι αντιδράσεις και τα σχόλια, ήταν τόσο θετικά, που συνέχισε να προσπαθεί και έτσι γεννήθηκε η Foxy με τους χρήστες του TikTok, που αναρωτιούνται αν ο Κωνσταντίνος είναι αγόρι ή κορίτσι.

«Αν με ρωτήσεις με όμορφο και ευγενικό τρόπο, εννοείται ότι θα σου απαντήσω και αν έχεις απορίες μετα χαράς να σε βοηθήσω να κατανοήσεις κάποια πράγματα. Είμαι ένας άνθρωπος όπως και εσύ, απλά έχω έναν επιπλέον ρόλο στην ζωή μου, αυτόν της Foxy.

Είμαι γιός, είμαι αδελφός, είμαι φίλος, έχω μόνο αγάπη για τους γύρω μου. Ας αφήσουμε τις απαρχαιωμένες απόψεις πίσω μας και ας αποδεχτούμε κάποια πράγματα, τα οποία για τους λάθος λόγους θεωρούνται ταμπού».

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Κύπρο

Συχνά, το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο, μπαίνει κάτω από το χαλί και δεν ασχολούμαστε όσο θα έπρεπε. Υπάρχει αγνοία σε κάποια θέματα επειδή δεν προβάλλονται όσο θα έπρεπε και αυτό οδηγεί στην μη αποδοχή, αυτού του «διαφορετικού».

«Λένε ότι φταίει η κοινωνία μας, η κοινωνία μας όμως είμαστε εμείς, εμείς πρέπει να ενημερωθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Αν υπήρχε σωστό σύστημα παιδείας, τότε δεν θα υπήρχαν και τόσα παιδιά όπως εμένα, που περνούν bullying και νιώθουν αβοήθητα».

Αυτή η συνέντευξη για τον Κωνσταντίνο, ήταν μια ευκαιρία να μιλήσει και να φέρει στο φως προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, κάτι το οποίο ένιωθε ως υποχρέωση.

«Ο κόσμος μπορεί να μην γνωρίζει πως βιώνουμε αυτή την κατάσταση και είναι κάτι που ουσιαστικά δεν επιλέξαμε αλλά είμαστε. Πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι, αν ερχόταν κάποιος και τους έλεγε ότι πρέπει να αλλάξουν; Μπορεί να νομίζουν ότι η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ «φωνάζει» με τον τρόπο και την συμπεριφορά της, όμως αυτό που ακούνε, είναι η ανάγκη της για αναγνώριση. Πρώτα δώσε μου την ευκαιρία, προσπάθησε να με μάθεις και να με καταλάβεις. Μετά, αν θέλεις, μπορείς να με μισήσεις. Μπορεί να μην θέλεις να είσαι φίλος μαζί μου, μπορείς όμως να με σέβεσαι».

Ακόμα και οι σχέσεις είναι δύσκολες για τα άτομα αυτά. Τα βλέμματα του κόσμου πάντα θα πληγώνουν, ακόμα κι όταν δεν συνοδεύονται από λεκτική βία και έντονες αντιδράσεις.

«Υπάρχουν άτομα, τα οποία θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους, όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Δεν μπορώ να δω που είναι το λάθος του να είσαι ευτυχισμένος, με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και να θέλεις να τον πιάσεις από το χέρι ή να τον αγκαλιάσεις δημόσια. Γιατί να φοβάσαι τις αντιδράσεις του κόσμου; Γιατί να νιώθουμε «φυλακισμένοι» και ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή, όπως όλοι οι άλλοι; Το ότι εγώ ντύνομαι και παίζω ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο, δεν επηρεάζει την ελευθερία σου σε κάποιο βαθμό».

Από τον Κωνσταντίνο στην Foxy

Η διαδικασία του Drag, απαιτεί πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί. Στο drag makeup, προσπαθείς να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση της γυναικείας μορφής. To πρόσωπο, πρέπει να στρογγυλέψει και να τονιστούν τα ζυγωματικά. Ορισμένες Drag Queens, σβήνουν και τα φρύδια τους, καλύπτοντάς τα με γόμα ή ξυρίζοντάς τα. Ο Κωνσταντίνος, δεν το κάνει, ωστόσο θα ήθελε πολύ να τα ξυρίσει, για να μπορεί να είναι πιο δημιουργικός στο κομμάτι του μακιγιάζ. Μόνο το πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί 3-4 ώρες.

@thatfoxyfox

##NeonSwing ##transformation ##mua ##makeuplook ##dragqueen ##dragqueensoftiktok ##genderfluid ##lgbtqi ##nonbinary ##tiktoker ##tiktokviral ##trend ##badass

♬ I'm So Pretty - chunkymonkeeyy

Μετά το μακιγιάζ, σειρά έχουν τα μαλλιά και η δημιουργία ενός γυναικείου κορμιού. Συνήθως για να δημιουργηθεί ένα σώμα με καμπύλες, χρησιμοποιούνται σφουγγάρια στους γοφούς, τα λεγόμενα pads. Για να ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση, πρέπει να δημιουργηθεί και η ψευδαίσθηση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Για αυτό, γίνεται το λεγόμενο tucking, το οποίο είναι ένας τρόπος απόκρυψης του αντρικού μορίου, για να παρουσιαστεί μια πιο θηλυκή εμφάνιση στα εσώρουχα ή στα ρούχα.

Το στυλ της Foxy, είναι αθλητικό αλλά συνδυασμένο με γκλάμουρ κομμάτια. «Μπορεί να φορέσω μια φόρμα με ψηλές δερμάτινες μπότες, εμπνέομαι πολύ από τα pin up κορίτσια, αλλά θέλω και το καινούργιο».

«Προσπαθώ ακόμα να μάθω τον εαυτό μου καλύτερα και να ανακαλύψω όλες μου τις πλευρές. Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι της αποδοχής, για να βρω τον Κωνσταντίνο. Να βάλω όλα του τα κομμάτια κάτω και να παίξω μαζί τους. Να δω τι δουλεύει και τι όχι, τι μπορώ να βελτιώσω σε εμένα, για να μπορέσω να με αγαπήσω και να δώσω αργότερα όλη αυτή την αγάπη στους γύρω μου. Άλλωστε, όπως λέει και ο Ru Paul “αν δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου, πώς θα μπορέσεις να αγαπήσεις κάποιον άλλον”. Η Foxy με βοηθάει να ανακαλύψω, το τι πραγματικά είμαι».

@thatfoxyfox

You've come a long way baby girl 💖 ##dragqueen ##rupaulsdragrace ##lgbtq ##dragqueensoftiktok ##performer ##queer ##queerartist ##viral ##trend ##badgyal

♬ How You Like That - BLACKPINK

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα