Άρχισε στα κατεχόμενα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 80

Άρχισε σήμερα στα κατεχόμενα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 80 ετών σε πέντε κέντρα στη Λευκωσία, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στη Γιαλούσα και στην Αμμόχωστο.

Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ότι από την Παρασκευή μέχρι και χθες εμβολιάστηκαν γύρω στις 6.000, σημειώνοντας ότι τα άτομα άνω των 80 ετών είναι 5.768 και δεν θα καταστεί δυνατόν να εμβολιαστούν όλοι με την υφιστάμενη ποσότητα δόσεων που υπάρχει στα κατεχόμενα, αλλά γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν κι άλλα εμβόλια.

Συνεργάζονται, είπε, μαζί με τις τοπικές αρχές για τους εμβολιασμούς, έγινε προγραμματισμός και προσπαθούν να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.

Χθες είχε ανακοινωθεί ότι είχαν εμβολιασθεί 4.968, εκ των οποίων 4.944 με το εμβόλιο της Sinovac και 24 άτομα με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην Κίπρις με αφορμή την συζήτηση στα κατεχόμενα για τους εμβολιασμούς με το ένα ή το άλλο εμβόλιο, ο «υπουργός υγείας» Πιλλί ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στα εμβόλια αναλόγως της προέλευσής τους, αφού όλα πέρασαν από την έγκριση επιστημόνων και ειδικών. «Κάντε όποιο εμβόλιο βρείτε», είπε απευθυνόμενος στο κοινό καλώντας το να μην διαλέγει εμβόλιο.

Αναφερόμενος στα εμβόλια της BioNTech-Pfizer που έλαβαν οι Τουρκοκύπριοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πιλλί σημείωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 96 ωρών επειδή βγήκαν από το θάλαμο θερμοκρασίας μείον 70 βαθμών. Είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα κινέζικα εμβόλια της Sinovac

«Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Αν δεν είχε ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να δίδαμε και σε αυτούς το εμβόλιο της Pfizer», ανέφερε σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναφέρει την ημερομηνία που θα έρθει η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων από την ΕΕ και από την Τουρκία, όμως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές.    

Διαθέτουν το κατάλληλο ψυκτικό σύστημα για φύλαξη των εμβολίων, πρόσθεσε.«Είπαμε ότι θα αρχίζαμε τους εμβολιασμούς στις 15 Ιανουαρίου, τους αρχίσαμε. Είπαμε ότι θα τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θα τους τελειώσουμε». 

Επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια που ήρθαν από την ΕΕ θα δοθούν σε άτομα άνω των 65 χρόνων, ο κ. Πιλλί είπε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 33.000 άτομα άνω των 65 χρόνων και ότι 5.000 άτομα που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα υπέβαλαν αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τον κ. Πιλλί, τα 20.000 κινεζικά εμβόλια που ήρθαν από την Τουρκία θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμό 10.000 ατόμων. Είπε ότι εμβολιάστηκαν 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ότι με τις υπόλοιπες 5.000 θα εμβολιαστούν άτομα άνω των 65 χρόνων.

Στους 191 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν στο ΗΒ από COVID 19

Σύμφωνα επίσης με τον τ/κ Τύπο, η «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Ηνωμένο Βασίλειο Ογιά Τούντζαλι, σε δηλώσεις της στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που απεβίωσαν στη Μεγάλη Βρετανία από την πανδημία του COVID-19 ανήλθε στους 191.

Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, πρόσθεσέ, απεβίωσαν ακόμη 99 Τουρκοκύπριοι που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας της πανδημίας. Εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα, η Τούντζαλι ανέφερε ότι οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις