Φρένο στις συζητήσεις για πρόωρες χαλαρώσεις-Κλιμακωτό και αργό το ξεκλείδωμα

Φρένο στις συζητήσεις για πρόωρες χαλαρώσεις, βάζουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι η αποφόρτιση των νοσοκομείων, κάτι που θα επιτευχθεί εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κοινότητα.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών που έφεραν μείωση του ποσοστού θετικότητας, προκαλούν πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία πως και με την εφαρμογή των μέτρων του lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημιολογική εικόνα.

«Στόχος είναι να πέσουμε όσο το δυνατό πιο πολύ για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο κάτω την ώρα που θα ανοίξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας πως η κατάσταση παραμένει προβληματική. «θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες για να δούμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα γιατί παραμένουμε σε πολύ ψηλά επίπεδα», σημείωσε.

Η πρόθεση είναι από την πρώτη Φεβρουαρίου, να αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων του lockdown. Οι ειδικοί άρχισαν ήδη να καταρτίζουν σενάρια αποκλιμάκωσης. Οι σκέψεις σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνουν το άνοιγμα κάποιων βαθμίδων της εκπαίδευσης καθώς και επιχειρήσεων. Η χαλάρωση θα είναι σταδιακή και αργή, με στόχο να μην υπάρχει απότομη εκτόξευση κρουσμάτων και θα συνοδευτεί με προγράμματα για μαζικά rapid test στους εργαζόμενους, που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Παρά τη πτώση του ποσοστού θετικότητας, σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά. Μέχρι στιγμής τις πρώτες δύο εβδομάδες της νέα χρονιάς εντοπίστηκαν μέσα από τους ελέγχους 5,653 νέα περιστατικά της νόσου, ανάμεσά τους και άτομα που είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είτε είναι μεγάλης ηλικίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων, άλλοι τρεις θάνατοι-Στα 241 τα νέα κρούσματα

Ξεπέρασαν τους 200 οι ασθενείς
Η πίεση στα νοσηλευτήρια συνεχίζει να είναι εν τω μεταξύ μεγάλη, με τους ασθενείς χθες βράδυ να ξεπερνούν και πάλι τους 200. Οι 32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με άλλους 27 να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκαν οι θάνατοι, άλλων τριών συνανθρώπων μας, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων απεβίωσαν από την covid-19 στους 166.
 
Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζει να προετοιμάζεται και για το απευκταίο σενάριο να αυξηθούν ραγδαία οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια να ασχοληθούν αποκλειστικά με την πανδημία. Γι’ αυτό υπάρχουν διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία, για το πώς θα γίνει η παραπομπή ασθενών που δεν πάσχουν από τη νόσο, αλλά χρήζουν νοσηλείας.

Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο ανάπτυξης κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό περιλαμβάνει διάθεση 228 κλινών με δυνατότητα άμεσης επέκτασης άλλων 30, εκτός ΜΕΘ. Οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής εξάλλου, στις δύο ΜΕΘ και τη νέα ΜΑΦ, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι 54.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ραντεβού από αύριο για εμβολιασμούς-Ενεργοποιείται το Κέντρο Λακατάμιας

Νέα ραντεβού από σήμερα για εμβολιασμούς
Σε εξέλιξη βρίσκεται, εν τω μεταξύ το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σε αυτή τη φάση συνεχίζει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ έχει αρχίσει και αυτός των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Παιδίατροι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, παιδίατροι κ.λπ).

Από τις έξι το πρωί εξάλλου, διατίθενται μέσω της Πύλης Εμβολιασμού άλλα 420 ραντεβού για άτομα άνω των 80 ετών. Η Πύλη θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τη συμπλήρωση όλων των κατανεμημένων ραντεβού για τις ημερομηνίες 19, 20, 21, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου 2021.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, εξάλλου την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Εμβολιασμού, που βρίσκεται στον χώρο του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας. Το Κέντρο Εμβολιασμού θα λειτουργήσει από την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021.

Τα επόμενα ραντεβού για τους εμβολιασμούς ατόμων άνω των 80 χρόνων, θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, από τις 9 το πρωί. Τα ραντεβού αυτά θα διευθετηθούν για την εβδομάδα 25-29 Ιανουαρίου.
 
Την Κυριακή εξάλλου, θα αρχίσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer προς τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ