Εξαφάνισαν έργο διεθνούς φήμης καλλιτέχνη λόγω… συντήρησης-«This is Cyprus»

Σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε η «εξαφάνιση» γκράφιτι που κοσμούσε κτήριο στην Πάφο, και έφερε την υπογραφή του γνωστού street artist Millo, με τους ιδιοκτήτες να απαντούν ότι έπρεπε να αφαιρεθεί για την συντήρηση του κτηρίου τους.

Το συγκεκριμένο έργο, είχε δημιουργηθεί το 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, που ήταν η Πάφος.

Μέσα από φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται ότι η πρόσοψη του κτηρίου έχει βαφτεί ολόκληρη, με αποτέλεσμα να σβηστεί το έργο του καλλιτέχνη. Οργίλες είναι οι αντιδράσεις ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αφαίρεση αυτού του θαυμάσιου έργου.
Σε αυτά τα σχόλια, προστέθηκε και εκείνο του διάσημου καλλιτέχνη Millo, ο οποίος κοινοποίησε τις φωτογραφίες στην σελίδα του γράφοντας «μόλις ανακάλυψα ότι ο τοίχος μου στην Πάφο διαγράφηκε».

Ο Δήμαρχος της Πάφου, κ. Φαίδωνος, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι το γκράφιτι βρισκόταν σε ιδιωτική περιουσία και ο οργανισμός «Πάφος 2017», δεν είχε κάποια σύμβαση με τους ιδιοκτήτες για την διατήρηση του γκράφιτι. Τόνισε δε ότι σ εντός του 2021 ο Δήμος θα κάνει νέα γκράφιτι στο κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες, σχολίασαν στην σελίδα streetArtSquare ότι, «ως ιδιοκτήτες του κτηρίου αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη ανακαίνιση του, η οποία κρίθηκε απολύτως απαραίτητη, για να αποφευχθεί η μη αναστρέψιμη καταστροφή́ του.
 
Στην εν λόγω ανακαίνιση έπρεπε να αναστηλωθεί η εξωτερική́ τειχοποιία από́ ζημίες και υγρασία, για να σοβατιστεί και να βαφτεί το κτήριο με τα κατάλληλα υλικά́. Όπως προαναφέραμε οι σχετικές διαδικασίες έγιναν με κυριο γνώμονα την ασφάλεια της περιοχής και έπειτα την προστασία της περιουσίας μας, αφού́ αποτελεί ιδιωτική́ περιουσία. Φυσικά, είμαστε θαυμαστές της τέχνης και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαμε την καταστροφή των δημιουργιών».
Ο Millo είναι ένας κορυφαίος street artist και κατάγεται από την Ιταλία.  Σχεδιά του κοσμούν πολλές γωνιές του πλανήτη. Δημιουργεί κατά κύριο λόγο τοιχογραφίες μονοχρωματικών ασπρόμαυρων γραμμών, προσθέτοντας μερικές φορές μια πινελιά χρώματος, για να δώσει στα παιδικά του πλάσματα μια πιο ζωντανή διάσταση.

Δειτε Επισης

Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Λιγότεροι από 4 στους 10 Κύπριους έχουν καλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων
Σε επ' αόριστον απεργία κατήλθαν εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Στην Κύπρο 1.400 ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στη ατμόσφαιρα
Συνεχίζουν να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής