Σε ρυθμούς lockdown η Κύπρος-Τα μέτρα σε ισχύ και η οικονομική ένεση

Στους σκληρούς περιορισμούς του καθολικού απαγορευτικού, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις πέντε τα χαράματα, καλούνται να προσαρμοστούν για άλλη μια φορά οι πολίτες της χώρας μας, με το διακύβευμα να είναι αυτή τη φορά μεγαλύτερο, λόγω του κινδύνου του συστήματος υγείας που είναι στα όριά του. Αν και ελαφρώς πιο χαλαρό από το πρώτο, η διασφάλιση εφαρμογής των μέτρων αυτού του lockdown, είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα λόγω της πανδημικής κόπωσης, αλλά και της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία περιήλθαν εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία εν τω μεταξύ, συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική με τους νοσηλευόμενους που προσβλήθηκαν από τη νόσο να έχουν ξεπεράσει τους 200. Πέραν από το θάνατο έξι συναθρώπων μας, χθες βράδυ ανακοινώθηκαν δύο νέα θλιβερά ρεκόρ. Το πρώτο είναι πως οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 209, με την κατάσταση της υγείας 53 από αυτούς να είναι κρίσιμη. Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό αρνητικό ρεκόρ, είναι πως έφτασαν τους 31 οι διασωληνωμένοι ασθενείς. 
 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι πως απομένουν λιγότερες από τριάντα κλίνες για ασθενείς με covid-19, αφού ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ανάπτυξη περίπου 200. Ήδη ο ΟΚΥπΥ, έχει ενεργοποιήσει σχέδιο για ανάπτυξη άλλων 80 κλινών, οι 50 εκ των οποίων θα είναι έτοιμες από βδομάδας στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Άλλες 30 θα ετοιμαστούν στο Νοσοκομείο Πάφου. Εάν ξεπεραστεί και αυτός ο αριθμός, θα αναπτυχθούν κι άλλες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, κάτι που θα επηρεάσει ωστόσο σημαντικά τη λειτουργία του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψαν άλλοι έξι ασθενείς, ξεπέρασαν τους 200 οι νοσηλευόμενοι-Στα 337 τα νέα περιστατικά
 
Η οικονομική ένεση
Η Κυβέρνηση εν τω μεταξύ, προχώρησε χθες στην εξαγγελία ενός φιλόδοξου πακέτου οικονομικής ενίσχυσης όσων επηρεάζονται, που στόχο έχει τη συγκράτηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Η δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ, κοστολογήθηκε στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ, τελεί ωστόσο υπό την αίρεση της ψήφισης του προϋπολογισμού από τα κόμματα.

Περίπου τα μισά από τα χρήματα, θα διατεθούν σε 30 χιλιάδες  επιχειρήσεις για κάλυψη ενοικίων, δόσεων, ή άλλων λειτουργικών εξόδων. Επιπρόσθετα εξαγγέλθηκαν από την υπουργό Εργασίας, 8 σχέδια για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων.
 
Η ελπίδα από την οικονομική ανάσα που δίδεται, είναι διττή αφού εκτιμάται πως από τη μία θα βοηθήσει πρακτικά και ψυχολογικά τους επαγγελματίες που πλήγηκαν και από την άλλη, θα συμβάλει ως ένα βαθμό και στην τήρηση των επώδυνων περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που καθορίζει το νέο lockdown-Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες
 
Τα μέτρα σε ισχύ
Εν μέσω της κατάστασης αβεβαιότητας, από σήμερα εξάλλου και για όλο τον Ιανουάριο, οι διακινήσεις των πολιτών περιορίζονται στο ελάχιστο και ρυθμίζονται μέσω της αποστολής SMS στο 8998, πλην εξαιρέσεων, ανάμεσα σε άλλα για μετάβαση σε χώρους εργασίας. Tα μηνύματα που θα επιτρέπονται είναι 2 και θα έχουν διάρκεια το κάθε ένα για εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα ξεπερνά τις τρεις ώρες. Επιπρόσθετα απαγορεύεται η μετάβαση σε σπίτια, εκτός από τους ενοίκους καθώς και η διακίνηση μετά τις εννέα το βράδυ και μέχρι τις πέντε το πρωί.

Η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου για σκοπούς κυνηγίου και ψαρέματος, για μεταφορά οπλιτών και για μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, για κηδεία, για φροντίδα ηλικιωμένων ή για σκοπούς γεωργικών και κτηνιατρικών εργασιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς sms όσοι φεύγουν από τη δουλειά για υπεραγορά ή φούρνο

Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας χωρίς τη χρήση μάσκας. Σε περιπτώσεις μετακίνησης με όχημα ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, επιτρέπεται να επιβαίνουν στο όχημα μέχρι τρία άτομα, περιλαμβανομένου του οδηγού, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η πρόσβαση σε πλατείες, πάρκα, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, παραλίες, πεζόδρομους, κτλ. Για σκοπούς άσκησης, επιτρέπεται ωστόσο η πρόσβαση σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες αποκλειστικά νοουμένου ότι οι μετέχοντες δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και η προπόνηση γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 
Ανοικτές θα παραμείνουν μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες, η οικοδομική βιομηχανία, τα πρατήρια καυσίμων και άλλες επιχειρήσεις που καθορίζονται από το διάταγμα του Υπουργού Υγείας. ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά, αρχιτεκτονικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, κοκ) θα εργάζονται με ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται κατ’ οίκον, μέσω τηλεργασίας. Αντίστοιχα μέτρα θα ισχύσουν και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.  
Κλειστά θα είναι μεταξύ άλλων το λιανικό εμπόριο, κουρεία και κομμωτήρια, γυμναστήρια, πάρκα, εκκλησίες (επιτρέπεται ατομική προσευχή) και σχολεία (πλην νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί, προδημοτική).  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι απαντήσεις για τα νέα μέτρα-Τι ισχύει για μετακινήσεις και επιχειρήσεις
 
Το μεγάλο εγχείρημα διασφάλισης εφαρμογής των νέων μέτρων θα αναλάβει η Αστυνομία συνεπικουρούμενη και από άλλες υπηρεσίες, με ελέγχους στους δρόμους αλλά και σε επιχειρήσεις. 

Στη μάχη χιλιάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης
Παράλληλα με τα μέτρα, θα υπάρχει και αυξημένος αριθμός μονάδων δειγματοληψίας για έλεγχο του πληθυσμού, με rapid tests. Στόχος είναι ο έλεγχος όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, για να εντοπιστούν έγκαιρα και να τεθούν υπό περιορισμό, τα θετικά περιστατικά.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία 400,000 rapid test, ως ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του, για διαχείριση της πανδημίας.

Από τη Δευτέρα εξάλλου, θα διενεργούνται τεστ ταχείας ανίχνευσης σε επιχειρήσεις και βιομηχανικές περιοχές παγκύπρια, μέσω κινητών μονάδων, για όσους συνεχίσουν να εργάζονται με φυσική παρουσία.
 
Επιπρόσθετα θα συνεχίζεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχο τη θωράκιση σε αυτή τη φάση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού