Κλείδωσαν οι αποφάσεις για δημοτική και μέση εκπαίδευση

Κλειδώνουν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, αφού η κατάσταση είναι εφιαλτική και κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα υγείας, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
 
Θεωρείται πλέον δεδομένο, πως θα εφαρμοστεί σκληρό lockdown στα πρότυπα του Απριλίου, ωστόσο θα είναι λίγο πιο «χαλαρό», αφού θα υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις.
 
Σε ότι αφορά τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του REPORTER, θα παραμείνουν κλειστά για τρεις εβδομάδες και η διδασκαλία θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Ωστόσο, αγκάθι χαρακτηρίζεται το ζήτημα των νηπιαγωγείων, αφού κάποια περιλαμβάνουν βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πρέπει εξεταστεί, αφού δεν μπορεί να διαχωριστεί ο τρόπος λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό, ώστε να υπάρχει κατάληξη για το εάν θα κλείσουν και τα νηπιαγωγεία, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πως παραμένουν ανοιχτά. 
 
Την ίδια ώρα, υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, συνεχίζουν τις ασκήσεις επί χάρτου σε ότι αφορά τα σχέδια στήριξης, ενώ θα υπάρχει σχετικό επίδομα για τους γονείς που αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για φύλαξη των παιδιών τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Lockdown με επιστροφή sms και κλείσιμο επιχειρήσεων-Γρίφος σχολεία και υπηρεσίες
 
Αύριο οι ανακοινώσεις
Όλες οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 11:30. 

Τα μέτρα αναμένεται να έχουν ισχύ από τις 10-31 Ιανουαρίου. Η πρόθεση είναι παράλληλα με την ανακοίνωσή τους, να παρουσιαστεί και το πλάνο αποκλιμάκωσης που θα περιλαμβάνει σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο. Το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά και θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Το καθολικό lockdown θα είναι μεν αυστηρό, πιο χαλαρό δε, από αυτό της περασμένης άνοιξης. Όπως όλα δείχνουν, επιστρέφουν τα sms στο 8998 για τις διακινήσεις, με αυτό που συζητείται να είναι ο αριθμός τους, αλλά και λεπτομέρειες για κάποιες διαφοροποιήσεις. Θα παραμείνει εξάλλου, η απαγόρευση διακίνησης σε σπίτια καθώς και οι άλλοι περιορισμοί που βρίσκονται στα υφιστάμενα μέτρα.

Κλείνουν επιχειρήσεις-Πιο πολλές ανοικτές από το Μάρτιο
Η πρόθεση εξάλλου, είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην εξαιρέσεων, ενώ αναμένεται να κλείσουν κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης, οι χώροι εστίασης αλλά θα επιτρέπεται το delivery, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και όσες άλλες επιχειρήσεις, προβλέπονται από τα υφιστάμενα διατάγματα.

Ανοικτές θα παραμείνουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, όπως υπεραγορές, φρουταρίες και φούρνοι και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό. Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με το ολικό lockdown της άνοιξης, θα μπορεί να λειτουργήσει ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας, καθώς και τα αεροδρόμια.  

Ερωτηματικό αποτελούν οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό, όπως τράπεζες, κτηματολόγιο, ΑΗΚ, CYTA κ.λπ, αφού δεν αποφασίστηκε ακόμα ο τρόπος λειτουργίας τους.

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat