Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κ. Ιωάννου: Η ανατολή της ελπίδας στη δύση μιας δύσκολης χρονιάς

  27/12/2020 06:50
Κ. Ιωάννου: Η ανατολή της ελπίδας στη δύση μιας δύσκολης χρονιάς

Κ. Ιωάννου: Η ανατολή της ελπίδας στη δύση μιας δύσκολης χρονιάς

  27/12/2020 06:50
Μήνυμα ελπίδας, με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, στέλνει μέσω άρθρου του ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας πως αυτό μας επιτρέπει να μετρούμε αντίστροφα για το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας.
 
Εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός πως δεν δόθηκαν άλλες χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα σημείωσε πως για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για την Κυβέρνηση, η επιλογή ποτέ δεν ήταν μεταξύ του αρεστού και του ωφέλιμου. Το δίλημμα ήταν και παραμένει, όπως υπέδειξε, «ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο».
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε, εξάλλου στη μεγάλη προσπάθεια για προστασία της δημόσιας υγείας και στη μεγάλη μάχη των επαγγελματιών υγείας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον κόσμο αλλά και τη λύπη του για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση .
 
Αυτούσιο το άρθρο του Υπουργού Υγείας
Aπό τον περασμένο Μάρτιο που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας, στελέχη των υπηρεσιών Υγείας και άλλων νευραλγικών υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται με υποδειγματική αφοσίωση θυσιάζοντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο και ενέργεια.
 
Με εξαίρεση την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε παρατηρήθηκε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίδουν μια καθοριστική μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, που όμοιές τους δεν υπήρξαν ποτέ. Έκτοτε, κάθε μέρα που ξημερώνει, ξαναρχίζει γι᾽ αυτούς μια καινούργια πρόκληση, ένα νέο κάλεσμα για αναμέτρηση με την υγειονομική απειλή.
 
Τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και σε αυτό που βιώνουμε αυτή την περίοδο, είμαστε μάρτυρες τραγικών εικόνων σε νοσοκομεία του εξωτερικού ακόμη και σε χώρες με ζηλευτές υπηρεσίες υγείας. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε εικόνες αυτού του είδους στη χώρα μας και εστιάσαμε όλη μας την προσπάθεια στη θωράκιση του συστήματος υγείας ώστε να αντέξει για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί την κρίσιμη ώρα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας δέχεται ακόμη πιο ασφυκτική πίεση και κάθε κλίνη που καταλαμβάνεται δοκιμάζει κυριολεκτικά τις αντοχές υποδομών και ανθρώπων.
 
Εδώ και καιρό λέμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα και οι γιορτές θα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη φορά. Η φράση αυτή δεν είναι σχήμα λόγου αλλά αποτυπώνει την πραγματική έκταση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Παρά την ειλικρινή πρόθεση να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον κατά την περίοδο των γιορτών, η άσχημη επιδημιολογική εικόνα δεν μας επέτρεψε κάτι τέτοιο. Αυτό είναι κάτι που με λυπεί προσωπικά γιατί αντιλαμβάνομαι τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις οικονομικές δυσχέρειες που προκαλεί. Δυστυχώς όμως, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Για εμένα και για την κυβέρνηση γενικότερα, η επιλογή ποτέ δεν ήταν μεταξύ του αρεστού και του ωφέλιμου. Το δίλημμα ήταν και παραμένει ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.
 
Από την αρχή της μεγάλης δοκιμασίας επέλεξα να μιλώ στους πολίτες με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ευθύτητα. Καθηκόντως είμαι υποχρεωμένος να ανακοινώνω μέτρα και επώδυνες αποφάσεις που αγγίζουν ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία στη διακίνηση. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουν ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια γίνεται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά λύπη για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση. Χωρίς καμιά πρόθεση να δικαιολογήσω σφάλματα και παραλείψεις, θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι μια τόσο μεγάλη προσπάθεια είναι αδύνατον να μην παρουσιάσει αστοχίες και λάθη.
 
Η αδειοδότηση του εμβολίου και η έναρξη των εμβολιασμών μάς επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να μετρούμε αντίστροφα για το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας, που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία. Η Κύπρος μερίμνησε εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να θωρακίσει τους πολίτες της, αρχίζοντας από τους συνανθρώπους μας με προβλήματα υγείας και όσους εκτίθενται σε κινδύνους. Η παρασκευή και χορήγηση του εμβολίου είναι η απάντηση της επιστήμης στη μείζονα υγειονομική κρίση. Είναι το αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας της ανθρωπότητας, είναι το προϊόν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι η ανατολή της ελπίδας στη δύση μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.
 
Η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον ιό πιο αποτελεσματικά, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Το διάστημα που ακολουθεί είναι καθοριστικό στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε και είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τους κόπους και τις θυσίες όλων, ώστε να βγούμε νικητές στην αναμέτρηση με τον φόβο, με το άγνωστο και με τον θάνατο. Για να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να ανταμώσουμε ξανά με τους αγαπημένους μας, να χαρούμε ό,τι στερηθήκαμε και να δημιουργήσουμε όσα ονειρευόμαστε. Χρόνια πολλά, με υγεία και ασφάλεια.
 
Κωνσταντίνος Ιωάννου
Υπουργός Υγείας
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας