Γιορτές σε ουρές Κοινωνικών Παντοπωλείων-«Χριστούγεννα για μας εν έσιει...»

Πρωί της Παρασκευής, ένα τσούρμο άνθρωποι στέκονται σε μια ουρά περιμένοντας υπομονετικά, διστακτικά αλλά και με λαχτάρα... Στέκονται σε μια ουρά, ενώ αυτό που πραγματικά θα ήθελαν, είναι να μπορέσουν επιτέλους να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Εξάλλου, θέλει θάρρος να μπει ένας άνθρωπος σε αυτή την ουρά, ζητώντας βοήθεια για να μπορέσει να ετοιμάσει έστω ένα πιάτο ζεστό φαγητό για την οικογένεια του...

Από το 2013, η κ. Μαρία στέκεται κάθε Παρασκευή πρωί στην ουρά του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας, περιμένοντας την σειρά της για να λάβει τα απαραίτητα τρόφιμα για το σπίτι της. Μια άνεργη μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία βρήκε στήριξη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και από τα άτομα που εργάζονται σε αυτό.
 
Τα φετινά Χριστούγεννα, λόγω και της πανδημίας, για κάποιους θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί, που όσο τραγικό και αν ακούγεται, δεν νιώθουν κάτι διαφορετικό. Και ο λόγος, πως και φέτος, και πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές, ήταν και πάλι στην ίδια ουρά... Στην ουρά του Κοινωνικού Παντοπωλείου, περιμένοντας να λάβουν μια τσάντα γεμάτη τρόφιμα, για να γιορτάσουν όπως μπορούν και οι ίδιοι... Άνθρωποι που μπορεί στο τραπέζι τους να έχουν λιγότερα, μα είναι ευτυχισμένοι και με αυτά, αφού στην καρδιά τους, έχουν πολύ περισσότερα... Έτσι και η κ. Μαρία... 
 
«Χριστούγεννα για μας εν έσιει αγάπη μου… Να ‘μαστεν ευτυχισμένοι, τζαι να έχουμε ένα πιάτο φαΐ τούτο θέλουμε. Τούτοι οι άνθρωποι πάντα φροντίζουν με… Εμένα εσυμπαρασταθήκαν μου πάρα πολλά. Αν μεν τους είχα, ήταν να ήμουν σε πολλά άσχημην κατάσταση». 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, συναντώνται κάθε εβδομάδα σε αυτές τις ουρές και μοιράζονται ένα κοινό στόχο... Να αντέξουν αυτοί και η οικογένειά τους, άλλη μια μέρα...
 
Προχωρώντας, μπροστά από αυτούς τους ανθρώπους, στέκονται εκείνοι που μοιράζουν χαμόγελα, εκείνοι που σκορπίζουν μακριά τις άσχημες σκέψεις και την λύπη με την προσφορά τους... Είναι εκεί, ακόμα και όταν ο κόσμος δεν του βλέπει, προσπαθώντας καθημερινά για τους συνανθρώπους τους, γεμίζοντας την καρδιά τους με αγάπη, χαρά και ζεστασιά.
Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία που έμειναν στην Κύπρο, δυστυχώς, είναι πολύ λίγα και όσα κατάφεραν να επιβιώσουν, πρέπει να παλεύουν συνεχώς για να ανταπεξέλθουν, ενώ την ίδια ώρα ο κορωνοϊός στέλνει και άλλες οικογένειες σε αυτές τις μακριές ουρές. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο κ. Κόκος Γερασίμου, υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας, «είναι μια δύσκολη ζωή, δεν καταλαβαίνεις… Τελευταία στιγμή μου ζητούν πράγματα για τα μωρά, τους δίνω πανιά, θέλουν γάλατα, που να τα βρω; Οι καλοί καιροί που ο κόσμος μας στήριζε έχουν περάσει. Πλέον, είναι ότι μαζέψω από τις διάφορες υπεραγορές, από συλλογές τροφίμων διαφόρων εταιριών και οργανισμών. Είναι πάρα πολύ δύσκολα πλέον». 

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα Κοινωνικά Παντοπωλεία, με τον κ. Δημήτρη Παπαευέλθοντος, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΑ, (Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης) που εδρεύει στο Παραλίμνι, να τονίζει ότι «πάντοτε ο χειμώνας στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι πιο δύσκολος, αλλά φέτος τα νούμερα είναι τα ψηλότερα της τελευταίας πενταετίας εξαιτίας της πανδημίας και της ανεργίας»
Φυσικά, όλο αυτό δεν τελειώνει με τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουννούσιη, Διευθυντή του κοινωνικού ιδρύματος της Μητρόπολης ΚΥΚΑΤ (Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού), ο οποίος πιστεύει ότι έρχονται μεγαλύτερα προβλήματα. «Δυστυχώς από τον Μάρτη και μετά όλες μας οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες έχουν ανασταλεί και με πάρα πολύ κόπο, προσπαθούμε να μαζέψουμε κάποια προϊόντα, ή ορισμένα χρήματα, για να αγοράσουμε τα απαραίτητα που δίνουμε στις οικογένειες. Δεν είμαστε σίγουροι εάν το Πάσχα θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κόσμο…»

Οι ανάγκες είναι πολλές και οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη, βασίζονται σε αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες τους. Τα περιστατικά με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ποικίλουν, ωστόσο κανένα δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ότι οικογένειες με μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες, δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. 
 
Τι κάνει κανείς όταν μια γυναίκα έρχεται κοντά του και ζητάει βοήθεια, επειδή ο σύζυγός της την εγκατέλειψε μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της; Όταν αυτή η γυναίκα δεν έχει ούτε πάνες για να αλλάξει το παιδί της; Ο κ. Κόκος, υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Λάρνακα, παρόλο που δεν είχε στο κοινωνικό παντοπωλείο πάνες εκείνη την περίοδο για να της προσφέρει, έτρεξε ο ίδιος στην υπεραγορά για να τις αγοράσει και να τις δώσει σε αυτή την κοπέλα που πάλευε μόνη της.
Ο κ. Γιώργος, θυμάται μια δύσκολη περίπτωση που είχαν να αντιμετωπίσουν, όταν έφτασε κοντά τους μια οικογένεια που περίμενε παιδί και δεν είχαν τίποτα απολύτως. Οι ίδιοι φρόντισαν να τους παρέχουν τα πάντα, ώστε να υποδεχτούν το παιδί τους στην ζωή, με ένα βάρος λιγότερο. «Αυτό που κρατάω όμως, είναι ότι έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και φεύγοντας μας λένε ευχαριστώ».

Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας
Φέτος για τα Χριστούγεννα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, εργάστηκε πολύ σκληρά, ώστε να καταφέρει να προσφέρει στους δικαιούχους του τα απαραίτητα. Εκτός από τις σακούλες με την ξηρά τροφή, τα φθαρτά, το λάδι και διάφορα γαλακτοκομικά, θα προσφέρει και κουπόνια των 50 ευρώ από υπεραγορές, για να μπορούν οι οικογένειες να προμηθευτούν κρέας και ότι άλλο χρειάζονται (εκτός από καπνικά προϊόντα και αλκοόλ), ώστε να ετοιμάσουν το γιορτινό τους τραπέζι. Δεν έμειναν όμως μέχρι εκεί, αφού στον χώρο τους θα βρει κανείς δεντράκια για στόλισμα, όπως και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.
Όλα αυτά, είναι εφικτό να τα προσφέρουν λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει τόσο ο κ. Κόκος, όσο και η ομάδα του. Όπως εξήγησε, «όταν ξεκινήσαμε, είχα τρέξει πολύ και είχα μαζέψει πολλά χρήματα για τον Παντοπωλείο. Δυστυχώς, αυτά τα χρήματα έχουν πλέον τελειώσει. Παίρνουμε τα φθαρτά από γεωργούς, τους οποίους δίνουμε εμείς τον σπόρο, και αυτοί μας παρέχουν κάτι εποχιακό κάθε εβδομάδα. Έχουμε κάποια χρήματα, τα οποία είναι αρκετά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, έχει ο θεός… Φυσικά η βοήθεια του κόσμου και η παροχή ξηράς τροφής, είναι πολύτιμη και απαραίτητη αυτή την δύσκολη περίοδο».
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, προσφέρει βοήθεια σε εξήντα δικαιούχους, όμως λόγω των Χριστουγέννων αναμένουν ακόμη περίπου πενήντα οικογένειες, τις οποίες θα στείλει ο Δήμος.

«Δεν αρνούμαστε σε κανένα την βοήθεια. Όταν έρθουν εδώ, έστω και πρώτη φορά, αν δεν δικαιούνται εγώ θα τους βοηθήσω τουλάχιστον μια φορά, εξηγώντας ότι δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Παρόλα αυτά, καταγράφω τις περιπτώσεις τους το όνομα και το τηλέφωνό τους».
Μάλιστα, κατά την περίοδο της καραντίνας, το Παντοπωλείο έδινε βοήθεια σε όλα τα μέλη της κοινότητας και εξυπηρετούσαν περίπου 200 οικογένειες την εβδομάδα.

Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
Από το 2012, η Ιερά Μητρόπολη στέκεται βράχος δίπλα στις οικογένειες. Παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας, δεν σταμάτησαν στιγμή να βοηθάνε τις 250 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα εν καιρώ κορωνοϊόυ.
 
Κάθε μήνα, φροντίζουν να δίνεται ένα πακέτο σε κάθε οικογένεια, το οποίο περιέχει ξηρά τροφή και τα απαραίτητα, ώστε να μην πεινάσει ο κόσμος και να έχει στο ντουλάπι του κάτι να μαγειρέψει. Για τα Χριστούγεννα θα προσφέρουν επιπλέον κοτόπουλα στις οικογένειες και ότι άλλο τους προσφέρουν οι εταιρίες, με τις οποίες συνεργάζονται.

Ο κ. Γιώργος, Διευθυντή του Κοινωνικού Ιδρύματος της Μητρόπολης ΚΥΚΑΤ  τονίζει πως, «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και κινδυνεύουμε σοβαρά διότι, δεν στηρίζει πολύς κόσμος ούτε και εταιρίες το έργο μας και τα χρήματα που λαμβάναμε από τις εκδηλώσεις μας, δεν μπορούμε να τα έχουμε τώρα λόγω της κατάστασης».
ΚΕΠΑ – Παραλίμνι
Γύρω στις 200 οικογένειες της Επαρχίας Αμμοχώστου αναμένεται να βοηθήσει και το ΚΕΠΑ φέτος τα Χριστούγεννα, μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Καλάθι Αγάπης», το οποίο παρέχει κάθε μήνα. Για τα Χριστούγεννα θα προσφέρουν χαλούμι, τυρί, αλλαντικά, δημητριακά, όπως και κρέας. Όταν υπάρχουν παιδιά, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και βοηθάνε με τις τροφές, τα γάλατα και τα πανιά τους.  
 
Καθημερινά το ΚΕΠΑ, κάνει δωρεάν διαμονή 100 περίπου μεριδών ζεστού φαγητού, τις οποίες διανέμουν σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Το έργο και την προσπάθεια του ΚΕΠΑ, στηρίζουν οι γεωργοί και σύνδεσμοι της επαρχίας, δίνοντας προϊόντα από την παραγωγή τους, οικογένειες που προσφέρουν καθημερινά τα γεύματα, όπως και πολίτες.
«Το ΚΕΠΑ δεν αρνείται ποτέ την βοήθεια σε κανένα. Ακόμα και να έρθει κάποιος την ημέρα που δεν δίνουμε το καλάθι αγάπης, θα του δώσουμε ένα δωροκουπόνι, να μην φύγει κανένας νηστικός. Άλλωστε, ο ιδρυτής του ΚΕΠΑ, Πάτερ Ευέλθον, άφησε σαν εντολή να μην αφήνουμε κανένα αβοήθητο. Ακόμα και τα δωροκουπόνια να τελειώσουν, θα δώσουμε ένα ψωμί, λίγο χαλούμι έστω κάτι για να πάρει στο σπίτι», τόνισε ο κ. Δημήτρης.

Εκτός από την σίτιση, το ΚΕΠΑ φροντίζει σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, να καλύπτει και έξοδα λογαριασμών σε οικογένειες που δεν μπορούν να τους αποπληρώσουν.

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση