Στοιχεία SOS για τις τρεις επαρχίες-Οριακή η κατάσταση, μετέωρες οι χαλαρώσεις

Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, διαφαίνεται μέσα και από την ανάλυση των στοιχείων, που κτυπούν καμπανάκι στους επιστήμονες, ειδικά για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Όπως είναι φανερό, στις τρεις επαρχίες η κατάσταση είναι οριακή, αφού τα πλείστα νέα περιστατικά που εντοπίζονται προέρχονται από αυτές. Πιο επιδεινωμένη είναι η κατάσταση σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα, ωστόσο μεγάλο εύρος διασποράς υπάρχει και στη Λευκωσία, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω του μεγέθους της. Λόγω τις μεγάλης επιβάρυνσης ειδικά στις δύο πρώτες επαρχίες το Υπουργείο Υγείας, θα διενεργήσει σήμερα και αύριο πολλές δειγματοληψίες με τεστ αντιγόνου, σε αρκετές κοινότητες προκειμένου να διαφανεί, κατά πόσον υπάρχουν μεγάλες τοπικές εστίες σε κάποια χωριά.
 
Λεμεσός και Πάφος, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου όπου έγινε η ανάλυση δεδομένων παρουσιάζουν σταθεροποίηση, κάτι που αποδίδεται στα μέτρα που εφαρμόστηκαν τοπικά, το προηγούμενο διάστημα.
 
Τα ημερήσια δεδομένα συνεχίζουν, εν τω μεταξύ να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι δύο θάνατοι συνανθρώπων μας που προσβλήθηκαν από τη νόσο και 410 νέα περιστατικά, μέσω της μεθόδου PCR. «Είναι αρκετά τα περιστατικά κάθε μέρα. Έχουμε ένα ποσοστό θετικότητας γύρω στο 5% στα μοριακά τεστ και 2,5-3% στα αντιγονικά τεστ. Παίζει ρόλο και το γεγονός πως γίνονται πάρα πολλά τεστ, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ποσοστό νοσηρότητας αυτή τη στιγμή», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.
 
Όπως εξήγησε, τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δείχνουν πως «τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά υπό έλεγχο. Υπάρχει, προς το παρόν, μία σταθερότητα στα νοσοκομεία. Από κει και πέρα, ποτέ δεν ξέρεις σε μια πανδημία πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι η πιο δύσκολη περίοδος και πρέπει να προσέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο θάνατοι, πάνω από 400 και πάλι τα κρούσματα και 199 rapid test

Αρνητικοί σε χαλαρώσεις οι επιστήμονες
Η ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη σ’ ότι αφορά στην πανδημία, αφού από τη μία θα διαφανεί πιο ξεκάθαρα η απόδοση των μέτρων και από την άλλη λόγω Χριστουγέννων, θα αυξηθούν οι επαφές που ενδέχεται να υποβοηθήσουν τον ρυθμό της διασποράς. «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για την απόδοση των μέτρων. Το μείγμα μέτρων που ακολουθήθηκε στη Λεμεσό και την Πάφο, όμως  έδειξε ότι αποδίδει. Αυτό ευελπιστούμε να γίνει και τώρα, όμως αυτό θέλει χρόνο. Από βδομάδας θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα», υπέδειξε ο κ. Νικολόπουλος.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κληθεί πιθανότατα την Τετάρτη να αποφασίσει εάν και ποιες χαλαρώσεις θα δοθούν για τις γιορτές. Εάν παραμείνουν αυτά τα δεδομένα, τότε οι αποφάσεις ενδέχεται να αφορούν μόνο στον εκκλησιασμό πιστών την ημέρα των Χριστουγέννων. Σε αυτό το στάδιο θεωρείται απομακρυσμένο, εάν όχι απίθανο να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα επιχειρήσεων όπως των χώρων εστίασης και των πολυκαταστημάτων.
 
Οι επιστήμονες πάντως, εμφανίζονται πολύ αρνητικοί σε οποιαδήποτε χαλάρωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. «Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με βάση επιδημιολογικούς όρους, δεν μπορούν να δοθούν χαλαρώσεις. Κοινωνικά ή οικονομικά η πολιτεία, μπορεί να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο για μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει σε άλλα επίπεδα την κοινωνία. Επιδημιολογικά όμως, δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις τρεις επαρχίες», υπογράμμισε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας.
 
Τα στοιχεία που ανησυχούν
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι το εύρος διασποράς στην κοινότητα. Πέραν από το ποσοστό θετικότητας που έχει αυξηθεί, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφηκε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Όπως διαπιστώθηκε το 98,8% των περιστατικών που διαγνώστηκαν, αφορούν σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης.
 
Μεγάλη είναι εξάλλου και η διασπορά στις κρίσιμες ηλικίες, που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να νοσηλευτούν. Συνολικά 727 άτομα άνω των 60 ετών, διαγνώστηκαν ως θετικά από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας. Επιπρόσθετο στοιχείο προβληματισμού, είναι πως στο ίδιο διάστημα ένας στους τέσσερις που διαγνώστηκαν (24,8%) και πιο συγκεκριμένα 1,098 άτομα, ανέφεραν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα .
 
«Προφανώς και είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία επειδή αρχίζει να προσβάλλει ο ιός ανθρώπους,  που έχουνε αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Γι’ αυτό δεν θέλουμε να εξαπλώνεται τόσο πολύ η νόσος».
 
Οι επιστήμονες, δίνουν μεγάλη σημασία στους εμβολιασμούς που όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν στη χώρα μας στις 27 Δεκεμβρίου. «Τα εμβόλια θα μας βοηθήσουν, επειδή είναι κρίσιμο τους επόμενους δύο μήνες να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, που υπάρχει φόβος πως θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστούν νοσοκομείο. Εάν θωρακιστούν αυτοί οι άνθρωποι, μετά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, επειδή οι υπόλοιποι εάν νοσήσουν μπορεί να το περάσουν πιο ελαφριά. Μετά θα εμβολιαστούμε οι υπόλοιποι για να περιοριστεί η μετάδοση και να μπει ένα τέρμα ή το νόσημα να γίνει ενδημικό», υπογράμμισε ο Καθηγητής Νικολόπουλος.
 
Όπως ανακοινώθηκε χθες, ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας