Τα μέτρα της Κύπρου, σε σχέση με άλλες χώρες-Lockdown σε χώρους υψηλού κινδύνου

Τίθενται από αύριο σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας, που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος των μέτρων είναι η μείωση των συναθροίσεων και γι’ αυτό αποφασίστηκε η επέκταση των προηγούμενων και επιπρόσθετα κλείνουν χώροι εστίασης, τα Λύκεια και οι λειτουργίες θα τελούνται χωρίς πιστούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλυτικά και τα 31 μέτρα που τίθενται σε ισχύ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
 
Η φιλοσοφία των μέτρων, είναι κοινή με πολλά Ευρωπαϊκά και μη κράτη, κάποια εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονται σε lockdown. Οι περισσότερες χώρες έκλεισαν χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης και γυμναστήρια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αφού αυτοί οι χώροι είναι υψηλού κινδύνου, με πολλούς περιορισμούς να παραμένουν και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα αποκεντρωμένα έθνη έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα υγείας,  ισχύουν παρόμοια μέτρα, σε Αγγλία, Σκωτία, την Ουαλία και Β. Ιρλανδία, αναλόγως επικινδυνότητας.
Στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε άρση του γενικού περιορισμού που ίσχυε στην Αγγλία από τις 5 Νοεμβρίου. Από τότε, ισχύουν διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή, ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού. Υπάρχουν τρία επίπεδα επικινδυνότητας:
 
-Tier 1: Μεσαίο, κοινωνικές συνάξεις έως 6 άτομα
-Tier 2: Social bubble (κοινωνικός πυρήνας), σε εσωτερικούς χώρους και όριο στα έξι άτομα σε εξωτερικούς χώρους
-Tier 3: Πολύ ψηλό, απαγόρευση κοινωνικοποίησης σε εσωτερικούς και πλείστους εξωτερικούς χώρους, με άτομα πέραν του κοινωνικού πυρήνα, με όριο τα 6 άτομα.

Κατά την περίοδο των γιορτών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο “Christmas bubble”, όπου περισσότερα μέλη μιας οικογένειας, μπορούν να μεταβούν από τη μια περιοχή σε άλλη και να μείνουν στο ίδιο σπίτι/ξενοδοχείο, για τη συγκεκριμένη περίοδο μόνο. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για ολική άρση μέτρων, κάτι που θα γίνει αναλόγως της επιτυχίας έναρξης των εμβολιασμών.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό για επανεκκίνηση της οικονομίας, επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στο ΗΒ λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική στιγμή με το τέλος της μεταβατικής περιόδου από την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ. Οπότε, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά κατά την ετήσια αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι οι συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ έχουν ληφθεί υπόψη στον όλο σχεδιασμό για επανεκκίνηση της οικονομίας έναντι της συρρίκνωσης που αναμένεται να επέλθει και των αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πάντως, τα μέτρα της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν στην στήριξη του τομέα της υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επιδότηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθούν στο βαθμό του δυνατού οι απολύσεις εργαζομένων.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 25/11, ο Υπουργός Οικονομίας Rishi Sunak, παρουσίασε την ετήσια αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ανακοίνωσε μια αύξηση ύψους περί τα 394 δις στερλίνες σε δανεισμό, ποσό που ισοδυναμεί με 19% του ΑΕΠ. Το υψηλότερο ποσοστό δανεισμού, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εν καιρώ ειρήνης.

Όσον αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Sunak ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται επένδυση 100 δις σε υποδομές, στοχεύοντας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στις νέες υποδομές, περιλαμβάνεται η δημιουργία δέκα συνοριακών κεντρικών σημείων για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και συναλλαγών (σ.σ. λαμβάνοντας, πιθανώς, υπόψη και τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν για τελωνειακούς/συνοριακούς ελέγχους ως αποτέλεσμα του Brexit).

Δανία
Στις 7 Δεκεμβρίου, η Πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη επιπρόσθετα μέτρα για  38 δήμους, περιλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής  της Κοπεγχάγης. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Όλα τα προηγούμενα μέτρα, τα οποία αφορούν σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.  Τις τελευταίες 24 ώρες στη Δανία, εντοπίστηκαν 2046 κρούσματα, σημειώθηκαν 9 θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι ανήλθαν στους 328. Αυξήθηκε επίσης το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που ανέρχεται σε 2,6%.

Το κρατικό Επιδημιολογικό Ινστιτούτο (Statens Serum Institut) προβλέπει ότι εάν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός, τα κρούσματα θα φθάσουν καθημερινά τα 4.000, ενώ προβλέπεται ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Μπορεί μέχρι στιγμής η Δανία να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή γιατί υπάρχει ανοδική τάση των κρουσμάτων και το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται.

Περιοριστικά μέτρα για 38 δήμους και Κοπεγχάγης με ισχύ από 9/12/20 -3/1/21:

1) Συστήνεται τηλε-εργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για φυσική παρουσία.
2) Τηλεκπαίδευση για όλα τα παιδιά από την Ε’ δημοτικού και πάνω. Τα παιδιά κατώτερων τάξεων στο δημοτικό και τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα συνεχίσουν.
3) Κλείσιμο εστιατορίων, καφέ και μπαρ. Επιτρέπεται μόνο η κατ’ οίκον διανομή φαγητού.
4) Κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, πολιτιστικών κέντρων και βιβλιοθηκών.
5) Κλείσιμο γυμναστηρίων, εσωτερικών γηπέδων, κολυμβητηρίων και τερματισμός αθλητικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση την προπόνηση των επαγγελματιών αθλητών.
6) Μέγιστος αριθμός ατόμων συμμετοχής σε σωματεία και άλλες δραστηριότητες 10.
7) Δεν απαγορεύεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους αλλά οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τους 38 επιβαρυμένους δήμους θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα που ισχύουν στο δήμο στον οποίο κατοικούν. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος από την Κοπεγχάγη επισκεφθεί περιοχή που δεν είναι επιβαρυμένη δεν θα πρέπει να πάει στον κινηματογράφο ή εστιατόριο στον δήμο που επισκέπτεται.

Περιοριστικά Μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ σε όλη τη χώρα και τα οποία παρατείνονται μέχρι 28/2:

1) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής συγκοινωνίας και κλειστούς χώρους.
2) Όριο συνάθροισης σε δημόσιους χώρους: 10 άτομα. Το όριο αυτό δεν ισχύει για ιδιωτικές κατοικίες αλλά συνίσταται στους πολίτες να το εφαρμόζουν και σε ιδιωτικές συναντήσεις. Όριο παρευρισκομένων σε κηδείες είναι τα 50 άτομα.
3) Μειωμένος αριθμός πελατών σε εμπορικά καταστήματα ανάλογα με το εμβαδόν της επιχείρησης, δημιουργία ειδικών διαδρόμων για πελάτες, ρυθμίσεις της κυκλοφορίας των πεζών, ιδιαίτερα στους μεγάλους πεζοδρόμους.
4) Απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών από τις 22:00 – 5:00 και κλείσιμο εστιατορίων και καφέ στις 22:00. (Από 9 Δεκεμβρίου το τελευταίο σημείο δεν αφορά τους  38 δήμους που τίθενται σε μερικό lock down).

Ειδικές Ρυθμίσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Ισχύει η σύσταση για συγκέντρωση έως 10 ατόμων, αν και μπορούν να συναντηθούν μέλη οικογενειών που δεν συναντιούνται συχνά. Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να μην προκληθεί υγειονομικός κίνδυνος. Θα είναι δυνατός ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε ιδρύματα και γηροκομεία με την παρουσία έως 50 ατόμων. Απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ συγκεκριμένες ώρες την Πρωτοχρονιά.

Σλοβακία
Στη Σλοβακία από τις 15 Οκτωβρίου, ισχύουν γενικοί κανόνες που προνοούν τα εξής:

1) Όλες οι πισίνες, τα υδάτινα πάρκα, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είναι κλειστά
2) Αριθμός πελατών σε καταστήματα: μέγ. 1 άτομο ανά 15 m2. Μόνο άτομα με θερμοκρασία σώματος 37 ° C ή λιγότερο μπορούν να εισέλθουν.
3) Τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν φαγητό και ποτό μόνο σε εξωτερικούς χώρους (σε βεράντες) και να προσφέρουν υπηρεσίες take away.
4) Μαζικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο έως 6 άτομα, με εξαίρεση τα παιχνίδια των υψηλότερων αθλητικών πρωταθλημάτων (χόκεϊ, ποδόσφαιρο)
5) υποχρεωτική χρήση μάσκας και συχνής απολύμανσης των χεριών
6) ειδικό ωράριο (09.00 – 11.00 τις καθημερινές για εξυπηρέτηση των άνω των 65 ετών ατόμων σε παντοπωλεία και φαρμακεία.
7) Μέγιστος αριθμός ατόμων σε συνάθροιση τα 6 άτομα.
 
Αναφορικά με το πλάνο σταδιακή άρσης των περιορισμών, χωρίς ακόμη να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, διαφαίνονται δύο τάσεις.

Η πρώτη, με κύριο εκφραστή τον Πρωθυπουργό κ. Igor MATOVIC, για αυστηρά μέτρα περιορισμών και συνεχών διαγνωστικών εξετάσεων ( με εισήγηση του, η Σλοβακία διενήργησε εξέταση όλου του πληθυσμού της χώρας, ηλικίας από 10-65 ετών).

Η δεύτερη τάση, με κύριο εκφραστή τον  κ. Richard Sulik (Αναπληρωτής ΠΘ και Υπουργός Οικονομίας), για πιο χαλαρά μέτρα προς όφελος της οικονομίας της χώρας.

Αυστρία
Από τις επτά Δεκεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ, νέα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της έξαρσης πανδημίας COVID-19 στην Αυστρία. Τα νέα μέτρα, τα οποία είναι σε συνέχεια των μέτρων που ίσχυαν από τις 03/11/2020 (τα οποία και ενδυναμώθηκαν στις 17/11/2020 με κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων –μερικό lockdown για 3 εβδομάδες), στόχο έχουν να περιορίσουν μεν την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και να δώσουν κάποια κινητικότητα στην οικονομία/αγορά, ενόψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 
Τα κύρια νέα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ είναι:
-Όλες οι εκδηλώσεις ακυρώνονται. 
-Κατ’ οίκον περιορισμός από τις 20:00 μέχρι τις 06:00.
-Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.
-Εστιατόρια, μπαρ και παμπ παραμένουν κλειστά. Επιτρέπεται μόνο take-away και  delivery μέχρι και τις 19:00.
-Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα λάβουν «το 80% των εσόδων τους από τον ίδιο μήνα τον προηγούμενο χρόνο», εάν διατηρούν όλους τους υπαλλήλους τους στη μισθοδοσία.
-Το Kurzarbeit (πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας) συνεχίζει να είναι σε ισχύ, για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και βιώσιμων επιχειρήσεων.
-Τα πανεπιστήμια και το Oberstufe (μαθήματα για μαθητές άνω των 14 ετών) θα ακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
-Τα σχολεία για τα μικρότερα παιδιά (κάτω των 14 χρονών) και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν και πάλι (ήταν κλειστά από 17/11-06/12/2020), αλλά η κατάσταση θα αξιολογείται συνεχώς.
-Ανοίγει εκ νέου η βιομηχανία και η μεταποίηση (ήταν κλειστά από 17/11-06/12/2020), όπως και τα καταστήματα, τα καταστήματα για προσωπικές υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια, κουρεία, φυσιοθεραπευτές και άλλα.
-Αριθμός συγκεντρωμένων ατόμων στον ίδιο χώρο περιορίζεται σε άτομα από δύο μόνο οικίες.
-Ενδεχομένως, αναλόγως πορείας πραγμάτων, να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά, όπου θα επιτρέπεται η συνεύρεση μέχρι 10 ατόμων.
 
Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάποιος απτός σχεδιασμός για άρση των μέτρων. Τα μέτρα θα αξιολογούνται συνεχώς και αναλόγως των επιδημιολογικών αποτελεσμάτων θα ληφθούν τυχόν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα μετά και τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.  Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία μαζικών ελέγχων σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ο οποίος προγραμματίζεται να γίνει εντός Δεκεμβρίου.

Ρουμανία
Η χώρα βρίσκεται σε μερική καραντίνα από την 14η Νοεμβρίου 2020. Δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, όπου σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 10,000, έχουν υιοθετηθεί περαιτέρω περιοριστικά μέτρα από την Κυβέρνηση της Ρουμανίας, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ από την 9η Νοεμβρίου 2020.
 
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (μεταξύ 23.00 - 05.00), εξαιρουμένου των περιπτώσεων όπου αυτές επιβάλλονται.

Οι μετακινήσεις απαιτούν τη χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα σχολεία, σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας έχουν υιοθετήσει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, το οποίο είχε προηγουμένως εφαρμοστεί μόνο στις περιοχές όπου ο μέσος όρος κρουσμάτων είχε υπερβεί τους 3 ανά 1000 κατοίκους. Επισημαίνεται επίσης, ότι οι λαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ για 30 ημέρες και αναμένεται ότι θα ανανεωθούν εντός της εβδομάδας. Μέχρι τη δεδομένη στιγμή , δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανακοίνωση της Κυβέρνησης σχετικά με μελλοντικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γερμανία
Η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων έχει επεκταθεί μέχρι και τις 10/01/21 . Τα μέτρα αφορούν σε συναθροίσεις μέχρι 10 ατόμων, από δύο νοικοκυριά, τα καταστήματα τροφοδοσίας θα επιτρέπεται να προσφέρουν take-away ενώ μπυραρίες, μπαρ, καφετέριες, καθώς και κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών πρέπει να κλείσουν. Τα ξενοδοχεία, εξάλλου δεν επιτρέπεται πλέον να φιλοξενούν τουρίστες, ενώ τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός και εκτός Γερμανίας αποθαρρύνονται. Οι πισίνες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά, δεν θα γίνονται προπονήσεις σε ερασιτεχνικά αθλήματα και μόνο τα επαγγελματικά αθλήματα θα συνεχίσουν, αλλά χωρίς θεατές.

Βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην σκληρή αυτή απόφαση, ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της νόσου, ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, και η αδυναμία ιχνηλάτησης των αλυσίδων μόλυνσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της χώρας, σημειώνει η Κυβέρνηση, οδήγησαν ταυτόχρονα στην απόφαση, να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι βρεφοκομικοί σταθμοί, ενώ ανοικτά παραμένουν και τα καταστήματα (χονδρικό και λιανικό εμπόριο).

Όσο αφορά τις ιδιωτικές συναθροίσεις, θα γίνεται αυστηρότερος έλεγχος. Οι θρησκευτικές τελετές/λειτουργία δεν απαγορεύονται, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να ακολουθούνται οι αυστηροί κανόνες υγιεινής.

Σε σχέση με την στήριξη της οικονομίας με περίπου 10 δις. Ευρώ για τις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες,  ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις εταιρίες, επιχειρήσεις, αυτοεργοδοτούμενους και οργανισμούς των μέχρι 50 ατόμων με 75%, ενώ για τις μεγαλύτερες εταιρίες θα ανακοινωθεί το λεπτομερές πακέτο την ερχόμενη βδομάδα. Ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η τηλεργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό.

Περαιτέρω, τα κρατίδια, αναλόγως της δικής τους επιδημιολογικής κατάστασης, και δεδομένων των εξουσιών που εκπηγάζουν από το ομοσπονδιακό σύνταγμα, έχουν το δικαίωμα να προσαρμόζουν τα γενικά μέτρα ανταποκρινόμενα στις δικές τους επιδημιολογικές επιδόσεις.
Όσο αφορά την περίοδο των γιορτών (23.12-01.01) έχουν αποφασιστεί τα εξής μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο:

-Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις οικογενειών/φίλων με μέγιστο αριθμό 10 ατόμων (εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14). Εκτός της περιόδου των γιορτών, και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ιδιωτικές συνάξεις θα πρέπει να γίνονται με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων από 2 νοικοκυριά.
-Οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσουν φέτος νωρίτερα, από τις 19.12.
-Χριστουγεννιάτική λειτουργία σε εκκλησίες: η Κυβέρνηση καλεί τις εκκλησίες και τους πιστούς να αποφύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις.

-Τέλος, ενθαρρύνονται οι εργοδότες να παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας άδειες κατά την περίοδο των γιορτών και να κάνουν χρήση στον βαθμό του δυνατού των δυνατοτήτων τηλεργασίας.

Ιρλανδία
Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου την έξοδο της χώρας από το lockdown που ισχύει από τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, η Ιρλανδία μετέβη στο Στάδιο 3 του Προγράμματος της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με ορισμένες εξαιρέσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το Στάδιο 3 με τις εξαιρέσεις για τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:
-Δεν επιτρέπονται οποιεσδήποτε κοινωνικές/οικογενειακές συνάξεις ή επισκέψεις σε σπίτια ή κήπους, με εξαίρεση τους γάμους (μέχρι 25 άτομα) και τις κηδείες (μέχρι 25 άτομα).

-Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου επιτρέπονται οι επισκέψεις σε σπίτια από άτομα τα οποία ανήκουν σε δύο διαφορετικές οικογενειακές μονάδες, χωρίς όριο στον αριθμό ατόμων.
-Απαγορεύεται η διακίνηση ατόμων εκτός της κομητείας (county) όπου διαμένουν, με εξαίρεση εκείνους που ταξιδεύουν για εργασία, εκπαίδευση ή για έκτακτο/επείγοντα λόγο.  Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου δεν θα ισχύσει η εν λόγω απαγόρευση.
-Οι πολίτες καλούνται να εργαστούν από το σπίτι και να αποφύγουν την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
-Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν ανοικτά.
-Τα εστιατόρια και οι καφετέριες (συμπεριλαμβανομένων των μπαρ / παμπ που σερβίρουν φαγητό) άνοιξαν την 4η Δεκεμβρίου, όπως και τα ξενοδοχεία. Οι παμπ που δεν σερβίρουν φαγητό και τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα ανοίξουν ούτε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων.
-Μουσεία, γκαλερί και άλλοι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν την 1η Δεκεμβρίου.
-Όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης άνοιξαν την 1η Δεκεμβρίου.
-Οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας άνοιξαν την 1η Δεκεμβρίου με περιοριστικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση λαμβάνει οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή ή άρση περιορισμών κατόπιν εισηγήσεων της συμβουλευτικής επιστημονικής/επιδημιολογικής ομάδας, σε συνεργασία και με το εθνικό σύστημα υγείας (HSE).

Πορτογαλία
Στη χώρα, ισχύουν μέτρα κατά της πανδημίας ισχύουν μέχρι κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, με διαχωρισμό της χώρας  α) σε δήμους «υψηλού κινδύνου», στους οποίους υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 1:00 – 05.00, με όλα τα καταστήματα να λειτουργούν βάσει ωραρίου και β) σε λοιπούς δήμους, όπου εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11.00 – 05.00.
Πέραν των ειδικών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την περίοδο των Εορτών, πλάνο σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων δεν έχει ανακοινωθεί.

Βουλγαρία
Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ μέχρι τις μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με αυτά:
-Αναστέλλονται τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε όλα τα πανεπιστήμια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς επίσης και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
-Αναστέλλεται η διεξαγωγή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων, τα συνέδρια, τα σεμινάρια, οι κάθε είδους διαγωνισμοί και οι λοιπές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
-Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων μαζικής εστίασης, των καφενείων, των νυχτερινών μπαρ, των ντίσκο και των αιθουσών τυχερών παιχνιδιών με εξαίρεση το delivery τροφίμων.
-Αναστέλλεται η λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου mall και όλων των εμπορικών κέντρων τα οποία δεν πωλούν είδη διατροφής με εξαίρεση τα φαρμακεία, τα ταχυδρομεία, τα καταστήματα των τραπεζών και τα γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών.
-Αναστέλλεται η οργάνωση τουριστικών ταξιδιών στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό.
-Ανοιχτά παραμένουν τα πάρκα και οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, τα θέατρα (επιτρέπεται να λειτουργούν με πληρότητα 30% και με τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων) καθώς και οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές που λειτουργούν στη Βουλγαρία.
-Δεν επιτρέπονται ιδιωτικές συγκεντρώσεις με περισσότερα από 15 άτομα.
-Παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα μανάβικα και τα φαρμακεία.

Πλάνο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει ανακοινωθεί.
 
Τσεχία
Η χώρα κτυπήθηκε πολύ από την πανδημία, καταγράφοντας δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και μέχρι την Παρασκευή  8,718 θανάτους. Παρόλο που η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η Κυβέρνηση έχει εδώ και μια εβδομάδα επιτρέψει το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων και επιτρέπει το μερικό άνοιγμα των σχολείων. Προστατευτική μάσκα προσώπου είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.
 
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς όσους πιο πολλούς τομείς της οικονομίας είναι δυνατό, με τη λήψη αποφάσεων να λαμβάνεται σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, πάνω σε εβδομαδιαία βάση.

Ουγγαρία
Η κατάσταση στη χώρα είναι αρκετά επιβαρυμένη, παρόλο που τα καταστήματα και τα σχολεία μένουν ανοικτά. Εστιατόρια είναι κλειστά και η προστατευτική μάσκα προσώπου είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς, όσους πιο πολλούς τομείς της οικονομίας είναι δυνατό, με τη λήψη αποφάσεων να λαμβάνεται σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, πάνω σε εβδομαδιαία βάση.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, αν αυτό είναι εφικτό, να υπάρξει κάποια σχετική χαλάρωση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Φιλανδία
Σειρά επιπρόσθετων περιορισμών στην κοινωνική ζωή τέθηκε σε ισχύ στην Φινλανδία στις 10 Νοεμβρίου,  σε τέσσερις δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Ελσίνκι. Τα μέτρα έλαβαν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι δημοτικές αρχές.

Τα μέτρα έχουν σχεδιασθεί για να περιορίσουν τη ραγδαία, όπως χαρακτηρίζεται, αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στην μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Η συχνότητα εμφάνισης του ιού έχει αυξηθεί στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι τις τελευταίες εβδομάδες, από 107,7 σε 189,7 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη πόλη του Ελσίνκι σε 251,4 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Τα μέτρα:
-Απαγόρευση όλων των δημόσιων και σε εξωτερικό χώρο εκδηλώσεων, έως τις 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επιτρέπονται εκδηλώσεις και συναντήσεις με 10 συμμετέχοντες κατ 'ανώτατο όριο, εφόσον ισχύουν ορισμένα προληπτικά μέτρα ασφαλείας.
-Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να περιορίζουν τη στενή κοινωνική επαφή σε άτομα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
-Οι αρχές προτείνουν στα άτομα να μην διοργανώνουν άλλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και οικογενειακές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών επετείου, γενεθλίων και αποφοίτησης. Οι κηδείες και οι υπηρεσίες μνημείων θα πρέπει ομοίως να οργανώνονται μόνο για μια μικρή ομάδα στενών συγγενών.
-Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να αποφεύγουν την πραγματοποίηση ταξιδιού από την πρωτεύουσα σε άλλα μέρη της Φινλανδίας μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου.
-Τα επαγγελματικά και γενικά ιδρύματα ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα στραφούν εντελώς στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, αν και η απαραίτητη προσωπική διδασκαλία θα είναι διαθέσιμη σε μαθητές με αναπηρία και μαθητές που χρειάζονται ατομική υποστήριξη. Η περίοδος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.
-Τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα μπορούν να είναι ανοιχτά μεταξύ 5 π.μ. και 11 μ.μ.

Εσθονία
Στην Εσθονία η χρήση  μάσκας σε όλους τους δημόσιους και εσωτερικούς χώρους, είναι υποχρεωτική. Επίσης,  ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις θα μειωθεί. Η Κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ανακοινώσει πλάνο άρσης των περιορισμών, ούτε ακόμη για την περίοδο των Εορτών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν παρουσιάζει βελτίωση.

Πολωνία
 Στην Πολωνία, συνεχίζουν να υφίστανται:
-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, πλην νηπιαγωγείων.
-Απαγόρευση λειτουργίας κέντρων εστίασης, πλην delivery και take away. Επίσης απαγόρευση λειτουργίας μπάρ και δισκοθηκών.
-Απαγόρευση λειτουργίας κέντρων ευεξίας.
-Απαγόρευση λειτουργίας γυμναστηρίων, υδροπάρκων και άλλων συναφών επιχειρήσεων.
-Απαγόρευση μετακίνησης ανηλίκων μέχρι 16 ετών χωρίς τη συνοδεία ενήλικα.
-Απαγόρευση διοργάνωσης γαμήλιων δεξιώσεων και άλλων συναφών τελετών (π.χ. βαπτίσεις).
-Σύσταση σε πρόσωπα άνω των 70 ετών να παραμένουν σπίτι.
-Σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία / τηλεργασία όπου είναι δυνατό.
-Τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας λειτουργούν στη βάση του 50% της δυναμικότητας τους.
-Υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.
-Εξυπηρέτηση σε υπεραγορές και κατάστηματα, ένας πελάτης ανά 10 τ.μ. ή 15 τ.μ αντίστοιχα, ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος.
-Μεταξύ ωρών 10.00 -12.00 εξυπηρετούνται μόνο άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 
Ως αντιστάθμισμα στα πιο πάνω, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτό-εργοδοτουμένων. Αποφάσεις για άρση των μέτρων λαμβάνονται με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Λιθουανία
Στη Λιθουανία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, πλην νηπιαγωγείων.
-Απαγόρευση δημόσιας συγκέντρωσης, πλην δύο μόνο προσώπων.
-Απαγόρευση λειτουργίας κέντρων εστίασης, πλην delivery και take away. Επίσης απαγόρευση λειτουργίας μπάρ και δισκοθηκών
-Απαγόρευση λειτουργίας κέντρων ευεξίας.
-Απαγόρευση λειτουργίας γυμναστηρίων, υδροπάρκων και άλλων συναφών επιχειρήσεων.
-Απαγόρευση διοργάνωσης γαμήλιων δεξιώσεων και άλλων συναφών τελετών (π.χ. βαπτίσεις). Σε κηδείες επιτρέπεται η παρουσία μέχρι και δέκα προσώπων.
-Σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία / τηλεργασία όπου είναι δυνατό τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
-Τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας λειτουργούν μόνο με καθήμενους επιβάτες, οι οποίοι οφείλουν να έχουν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο.
-Υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.
-Εξυπηρέτηση σε υπεραγορές και κατάστηματα, ένας πελάτης ανά 10 τ.μ.
-Απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες, και από χώρες εκτός ΕΟΧ.  Επιβάλλεται αυτοπεριορισμός δέκα ημερών σε πρόσωπα που φτάνουν από συγκεκριμένο κατάλογο χωρών.

Η Κυβέρνηση,  της Λιθουανίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενέκρινε στρατηγική αντίδρασης (“Response Strategy”) από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχει σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων, κυρίως υγειονομικών συνεπειών από την πανδημία και βρίσκεται ακόμα εν ισχύ. Η εν λόγω στρατηγική, βασίζεται σε τέσσερις προτεραιότητες,  εκ των οποίων οι τρείς είναι της άμεσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Η τέταρτη αναφέρεται σε μέτρα κοινωνικής και οικονομικής σταθεροποίησης, και αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Σε σχέση με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στο πλαίσιο διαρκούς επανεξέτασης των δεδομένων.

Κροατία
Με απόφασηστις 30 Νοεμβρίου του Τμήματος Πολιτικής Άμυνας της Κροατίας, σκοπός της οποίας είναι η προστασία του πληθυσμού της χώρας από την πανδημία, απαγορεύεται ή/και περιορίζεται η διέλευση ατόμων στην Κροατία, σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, για την περίοδο από 1/12/2020 μέχρι και 15/12/2020.

Επιπλέον, από τις 26/11/2020 μέχρι και τις 21/12/2020 είναι σε ισχύ επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς χώρους όταν δεν δύναται να τηρηθούν οι αποστάσεις τουλάχιστον 1.5 μέτρων (σημ. σε περίπτωση μη ορθής χρήσης προστατευτικής μάσκας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 HRK, δηλ. 65 ευρώ). 
-Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις πέραν των 25 ατόμων (σημ. όσες εκδηλώσεις επιτρέπονται πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση 4 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο και ο τακτικός αερισμός των χώρων). 
-Απαγορεύονται οι ιδιωτικές εκδηλώσεις/εορτασμοί πέραν των 10 ατόμων (σημ. ιδιωτικές εκδηλώσεις / εορτασμοί με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 22:00).
-Απαγορεύονται όλες οι γαμήλιες δεξιώσεις, τα φεστιβάλ, εμπορικές εκδηλώσεις, τουριστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις προώθησης προϊόντων.
-Απαγορεύεται η πλειοψηφία αθλητικών διοργανώσεων (σημ. επιτρέπεται μόνο η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων και προπονήσεις για ατομικά αθλήματα και αθλητικές επαγγελματικές διοργανώσεις, χωρίς όμως την παρουσία θεατών και με αυστηρή τήρηση των επιδημιολογικών μέτρων προστασίας).
-Απαγορεύονται όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων χορωδιών, ορχήστρες, σχολές χορού και εργαστήρια. Τα μαθήματα ξένων γλωσσών επιτρέπονται μόνο διαδικτυακά.
-Κλείσιμο εστιατορίων, καφεστιατορίων (σημ. παραμένουν ανοικτά μόνο όσα βρίσκονται εντός ξενοδοχείων).
-Κλείσιμο καζίνο και πρακτορείων στοιχημάτων.
-Κλείσιμο γυμναστηρίων και αθλητικών κέντρων.
-Μέχρι 15 άτομα δύναται να παρευρεθούν σε κηδείες, με αποφυγή φυσικής επαφής για τα συλλυπητήρια.
-Κάλυψη μόνο του 40% των καθισμάτων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας για οδηγό και επιβάτες. 
-Υποχρέωση ενοίκων, φροντιστών κτιρίων, εργοδοτών και δημόσιων κτιρίων για απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων  (χερούλια, ανελκυστήρες, εργασιακοί χώροι, κλπ).
 
Στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχει σχεδιασμός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σλοβενία
Η χώρα βρίσκεται κατά την παρούσα περίοδο σε καθολικό lockdown, κατά το οποίο:
- Τα σχολεία λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση.
- Οι χώροι εστίασης παραμένουν κλειστοί.
- Εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.
- Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν λειτουργούν.
- Δημόσιοι χώροι, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα παραμένουν, κλειστοί.
- Χώροι προσωπικής φροντίδας (ινστιτούτα ομορφιάς, κομμωτήρια κτλ.) παραμένουν κλειστά.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει ανησυχητική, καθότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, όπως και των ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ συνεχίζει να είναι σε ψηλά επίπεδα.

Η Σλοβενική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό σταδιακής άρσης των μέτρων που συνίσταται από πέντε στάδια: μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο. Κάθε στάδιο καθορίζεται στη βάση του 7ήμερου μέσου όρου των νέων κρουσμάτων και των ενδονοσοκομειακών ασθενών. Όταν ένα εκ των δύο κριτηρίων πληρούται, τότε εφαρμόζεται το επόμενο στάδιο με την αντίστοιχη χαλάρωση των μέτρων.

Στην παρούσα φάση, η χώρα βρίσκεται στο μαύρο στάδιο. Κριτήριο για να εφαρμοστεί το κόκκινο στάδιο είναι η μείωση των νέων κρουσμάτων και των ενδο-νοσοκομειακών ασθενών στα 1350 και 1200 αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση, εάν αυτό επιτευχθεί, τότε τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης προβλέπουν: επαναλειτουργία της δημόσιας συγκοινωνίας σε περιορισμένο βαθμό, επαναλειτουργία των δημόσιων χώρων (μουσείων, βιβλιοθηκών κτλ), και των χώρων προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής), υπό την προϋπόθεση της τήρησης το ορίου των ατόμων σε κλειστούς χώρους (30m2 ανά άτομο).

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων, των σχολείων (στις κατώτερες βαθμίδες), η άρση της απαγόρευσης των εξωτερικών δραστηριοτήτων (περιλαμβανομένου και του χειμερινού σκι για το οποίο γίνεται μεγάλος λόγος στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης) και της συνάθροισης μέχρι 10 ατόμων, εφαρμόζονται στο πορτοκαλί στάδιο, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων και άρα δεν αναμένεται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.

Ιταλία
Βάσει κυβερνητικού Διατάγματος, που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, η χώρα έχει χωριστεί σε 3 Ζώνες, την κίτρινη (μέτριου κινδύνου), την πορτοκαλί (αυξημένου κινδύνου) και την κόκκινη (μεγάλου κινδύνου).

Στις πορτοκαλί και κόκκινη Ζώνη, δεν επιτρέπονται οι διακινήσεις από και προς, ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22.00 – 05.00. Στην κόκκινη Ζώνη, έχει απαγορευθεί κάθε εμπορική δραστηριότητα.  Δεν έχει ανακοινωθεί, επί του παρόντος, χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ελλάδα
Η χώρα προχώρησε σε δεύτερο καθολικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου 2020. Λόγω της μικρής μείωσης κρουσμάτων που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και ενώ αρχικά το lockdown θα βρισκόταν σε ισχύ εώς τις 30 Νοεμβρίου, η Ελληνική Κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα του lockdown (δύο φόρες) εώς τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Στα μέτρα του lockdown περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας και έξοδος μόνο με αποστολή SMS για εργασία, επίσκεψη σε φαρμακείο ή γιατρό, μετάβαση σε σουπερ μάρκετ, μετάβαση σε τράπεζα, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους σε ανάγκη, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων ή εν διαστάσει γονέων για επικοινωνία γονέων και τέκνων καθώς και για σωματική άσκηση.
-Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9μ.μ. μέχρι τις 5 π.μ.
-Κλείσιμο όλων των σχολικών βαθμίδων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 (τα μαθήματα γίνονται μέσω  τηλεκπαίδευσης)
-Κλείσιμο της εστίασης, της ψυχαγωγίας, των δικαστηρίων και των αθλητικών δραστηριοτήτων, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).
-Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.
-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία σε ποσοστό 50%) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
Από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη) τα οποία θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι τις 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS.

Ισραήλ
Περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκονται σε ισχύ και στο Ισραήλ από τον περασμένο Μάρτιο. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε απότομη άρση των περιορισμών, ως κορυφαίοι αξιωματούχοι της ισραηλινής Κυβέρνησης δηλώνουν, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των κρουσμάτων και ένα πιο σφοδρό δεύτερο κύμα.
 
Τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα τυγχάνουν αναθεώρησης ανά τακτά διαστήματα στη βάση των μεταβαλλόμενων επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα. Στο παρόν στάδιο οι χώροι εστίασης και διασκέδασης (μπαρ, νυχτερινά κέντρα, χώροι ψυχαγωγίας, θέατρα και κινηματογράφοι) παραμένουν κλειστοί, ενώ το ίδιο ισχύει για τους χώρους άθλησης.
 
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ από την αρχή της πανδημίας, δεν επιτρέπει σε μη Ισραηλινούς υπηκόους (και μη μόνιμους κατοίκους Ισραήλ) όπως εισέρθουν στη χώρα (ισχύουν εξαιρέσεις).
Δεδομένης της πρόσφατης επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών στο Ισραήλ, η Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε στις 7 Δεκεμβρίου 2020 σειρά νέων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης, στα οποία περιλαμβάνονται η διενέργεια υποχρεωτικών τεστ ανίχνευσης covid σε όσους φτάνουν στη χώρα, η βελτίωση του τρόπου ελέγχου τήρησης της καραντίνας σε αφίξεις από το εξωτερικό, και την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού κατά τις νυχτερινές ώρες μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2021.  Υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται στο παρόν στάδιο στο Ισραήλ σχέδιο για πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία