Παραμένουν σε κλοιό lockdown χώρες της Ευρωπης-Τα μέτρα σε σχέση με την Κύπρο

Σε κλοιό lockdown, συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, αφού δοκιμάστηκε το σύστημα υγείας τους. Μάλιστα, πολλές από αυτές προχωρούν σε επέκτασή του ακυρώνοντας τις προγραμματισμένες χαλαρώσεις. Η χώρα μας παραμένει μία από τις λίγες χώρες, που δεν επέλεξε αυτό το σκληρό μέτρο, αφού δεν υπήρξε ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας και επειδή η επιδημιολογική κατάσταση το επέτρεπε.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επιλέγηκε σειρά στοχευμένων μέτρων στην Κύπρο, που παρά τους περιορισμούς επιτρέπουν πολλές περισσότερες ελευθερίες και δραστηριότητες, από ότι σε άλλες χώρες. Από την άλλη, απαγορεύουν άλλες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και μειώνουν τις επαφές, ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος διασποράς.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας, μεταξύ άλλων υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα μέχρι τις πέντε το πρωί, η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 7 το βράδυ, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες και αναστάληκε η λειτουργία των γυμναστηρίων, σχολών χορού, καθώς και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιπρόσθετα, υπάρχουν περιορισμοί στις ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για πρόσωπα κάτω των 18 ετών και απαγορεύονται οι μαζικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τα μέτρα στις υπόλοιπές χώρες
Ελλάδα: Νέα παράταση του lockdown
Η Ελλάδα, βρίσκεται σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα. Την Πέμπτη η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις.
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει πολύ κρίσιμη, κυρίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης που συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας της και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι επιστήμονες έδωσαν αρνητική εισήγηση για το άνοιγμα τόσο στα σχολεία, όσο και στα εμπορικά καταστήματα, καθώς η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Με αυτά τα δεδομένα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων».
 
Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στη χώρα έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 
Από τη Δευτέρα, εξάλλου τα  καταστήματα που πουλούν εποχικά θα ανοίξουν ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή.
 
Όσον αφορά στην εστίαση, δεδομένο πρέπει να θεωρείται, όπως μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.
 
Γαλλία: Αρση του lockdown με το σταγονόμετρο
Μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλε lockdown ήταν η Γαλλία που «κλείδωσε» από τις 30 Οκτωβρίου. Ακόμα και μέχρι αυτήν την ώρα, η χώρα που βιώνει ένα πολύ επιθετικό κύμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παραμένει στο ίδιο καθεστώς και οι χαλαρώσεις θα γίνουν σε στάδια, με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021. Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, πιθανώς και τα ταξίδια, θα «χαλαρώσουν» λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων με άρση κάποιων περιορισμών αρχές του νέου έτους, εάν το επιτρέπουν ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε στις 3 Δεκεμβρίου, πως η υγειονομική κατάσταση στη χώρα του βελτιώνεται και ότι τα νέα ημερήσια κρούσματα Covid-19 θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω του ορίου των 10.000 κατά μέσο όρο, τις επόμενες ημέρες. «Το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν από τη φάση χαλάρωσης, εφόσον είμαστε σε εγρήγορση», επισήμανε ο Καστέξ σε συνέντευξη τύπου.

Γερμανία: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου το μερικό lockdown
Η Γερμανία, από τα μέσα του Νοέμβρη βρίσκεται υπό μερικό lockdown, το οποίο όπως ανακοίνωσε στις 2 Δεκεμβρίου η Καγκελάριος Μέρκελ θα παραταθεί έως τις 10 Ιανουαρίου. «Κατά βάση, η κατάσταση παραμένει ως έχει», είχε δηλώσει η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς «απέχουμε ακόμη πολύ από τον στόχο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα».

Η κυβέρνηση στην Γερμανία, έχει ήδη ανακοινώσει πολύ περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις εστίασης, τα θεάματα και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν, ωστόσο κλειστά, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Η κατάσταση στη χώρα θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.

Ιταλία: Τοπικά lockdown και αυστηρά μέτρα τα Χριστούγεννα
Η Ιταλία, από την πλευρά της επέλεξε το μέτρο των τοπικων lockdown, σε μεγάλες περιφέρειες όπως στο Μιλάνο και το Τορίνο, για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στις 3 Δεκεμβρίου, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά την περίοδο των γιορτών.

Οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 απαγορεύονται, ενώ τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κάθε Ιταλός, θα πρέπει να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ την Πρωτοχρονιά θα λήξει στις 7 το πρωί.

Τα εστιατόρια καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως και τα καφέ. Σε ό,τι αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται κάθε είδους δείπνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέσα στο σπίτι και μόνον με τα πρόσωπα, με τα οποία μοιράζονται την ίδια στέγη. «Δεν πρόκειται για επιβολή, αλλά με τον τρόπο αυτό θα προστατέψουμε τους γονείς και τους παππούδες μας», τόνισε.

Ισπανία: Παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Η Ισπανία, η οποία μετρά 45, 784 νεκρούς από την πανδημία, επέβαλε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τον Οκτώβριο, δίνοντας στις περιφέρειες νομική υποστήριξη για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων περιορισμών.
 
Η ισπανική Κυβέρνηση αρχές Δεκεμβρίου συμφώνησε με τις περιφερειακές αρχές, ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να συγκεντρωθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα είναι δέκα ανά νοικοκυριό.

Η συμφωνία, αφορά στις γιορτές της Παραμονής των Χριστουγέννων, των Χριστουγέννων, της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και της Πρωτοχρονιάς, σημαίνει μια μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα, που επιτρέπει τις συναθροίσεις έως 6 ατόμων.

«Τα Χριστούγεννα μένουμε στο σπίτι… Είναι επιθυμητό οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις κοινωνικές επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ίλα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ iefimerida.gr/ Έθνος
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου