Κρίσιμο ορόσημο, δίνουν εικόνα τα δεδομένα-Οι σκέψεις αν δεν πέσουν τα κρούσματα

Δίνουν εικόνα τα επιδημιολογικά δεδομένα, που συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε ολόκληρη την Κύπρο με τάση, μάλιστα επιδείνωσης. Τεράστια ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία των τριών πρώτων ημερών του χειμώνα, που έσπασε δύο φορές ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων, με το πιο τραγικό στοιχείο του, να είναι ότι απεβίωσαν από κορωνοϊό πέντε συνάνθρωποί μας.

Μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα καταγράφηκαν 958 κρούσματα, ενώ πολύ αυξημένος ήταν χθες και ο αριθμός των θετικών rapid tests (162), με τα πλείστα να αφορούν στις επαρχίες Λευκωσίας (76 θετικά) και Λάρνακας (51 θετικά). Πολύ αρνητική εξέλιξη, αποτελεί και το γεγονός πως εντοπίστηκαν άλλα εξήντα περιστατικά, σε δύο οίκους ευγηρίας στη Λευκωσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκάδες κρούσματα σε δύο γηροκομεία στη Λευκωσία-Πονοκέφαλος για τις κλειστές δομές

Σήμερα, αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα, είναι ένα κρίσιμο ορόσημο, αφού μέσω της ανάλυσης των στοιχείων που θα αποτυπωθούν στην Εθνική Αναφορά, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, θα υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα, για το μέγεθος της διασποράς σε κάθε επαρχία. Η αγωνία είναι μεγάλη για τα δεδομένα στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Οι αποφάσεις για το εάν θα ανάψει τελικά το πράσινο φως για χαλαρώσεις από τις 14 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο εάν παραμείνουν ως έχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το πιθανότερο είναι να επεκταθούν τα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται προσθήκη και άλλων πιο αυστηρών. Εάν επιδεινωθούν ραγδαία δε, τότε θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο του ολικού, αλλά χαλαρού lockdown. Όλα, ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα στην κοινότητα, καθώς και από τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ.

«Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι ακόμη η ώρα να μιλάμε για χαλαρώσεις», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, λοιμωξιολόγος Ειρήνη Χριστάκη.  Όπως εξήγησε, «ναι μεν είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην επαρχία της Πάφου, με αξιοσημείωτη μείωση στην επαρχία της Λεμεσού, που έχει όμως ακόμη επιβαρυμένο φορτίο, αλλά είχαμε και αύξηση στις άλλες τρεις επαρχίες. Οπότε, με τα οριζόντια μέτρα αναμένουμε πως τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, θα δούμε να μειώνονται τόσο τα κρούσματα όσο και οι άλλοι δείκτες που παρατηρούμε. Όμως πρέπει να έχουμε αυτήν την εικόνα, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για χαλαρώσεις των μέτρων».

Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά από τους επιστήμονες, που θα ετοιμάσουν την ερχόμενη εβδομάδα τις εισηγήσεις τους. Κληθείσα να απαντήσει τι θα γίνει εάν υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και εάν το lockdown θα τη μόνη επιλογή, η κ. Χριστάκη ανέφερε πως «το ενδεχόμενο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων είναι στο τραπέζι. Είναι κάτι που απευχόμαστε, φυσικά. Προτιμούμε όμως, να χρησιμοποιούμε όρους όπως περιοριστικά μέτρα, παρά lockdown επειδή είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να έχουμε μέτρα όπως ήταν αυτά του Μάρτη και του Απρίλη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε τους χώρους όπου υπάρχει αυξημένη μετάδοση και τις δραστηριότητες που είναι υψηλού κινδύνου και ευνοούν τη διασπορά και να δράσουμε πιο στοχευμένα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο νεκροί και 348+162 κρούσματα-Τεράστια ανησυχία για Λευκωσία και Λάρνακα

Αυξήθηκαν οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας
Πέραν από τον πολύ υψηλό αριθμό των κρουσμάτων και την αύξηση στις νοσηλείες, που διατηρούνται εδώ και ένα δεκαήμερο σε τριψήφιο αριθμό, στους ειδικούς ήχησε καμπανάκι κινδύνου και ένα άλλο, πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε η κ. Χριστάκη, η οποία ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, γίνονται εισαγωγές ασθενών με covid-19, οι οποίοι είναι είτε άνω από 60 χρόνων, είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή είναι αυτές οι ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρότερη νόσηση και ίσως χρειαστούν αυξημένη φροντίδα σε ΜΕΘ. Άρα, δεν είναι απίθανο, τις επόμενες ημέρες να δούμε αύξηση στις νοσηλείες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Όπως υπέδειξε, «υπάρχει σταθερή ροή ατόμων που είναι θετικοί και έρχονται για να εκτιμηθεί η κατάστασή τους στα νοσοκομεία και τελικά χρειάζονται εισαγωγή. Αυτό μας ανησυχεί».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε πέντε νοσοκομεία 124 ασθενείς με covid-19, οι 14 από τους οποίους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου