Τρίτη 19 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κ. Ιωάννου: Αυτά τα Χριστούγεννα προέχει η υγεία μας

  02/12/2020 18:35
Κ. Ιωάννου: Αυτά τα Χριστούγεννα προέχει η υγεία μας

Κ. Ιωάννου: Αυτά τα Χριστούγεννα προέχει η υγεία μας

  02/12/2020 18:35
Με αφορμή την παρουσίαση της Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε σχέση με τη στρατηγική για τη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας από τον ιό, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έστειλε το δικό του μήνυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διενεργήθηκαν πέραν των 83000 rapid test-Οι έλεγχοι ανά επαρχία και το ποσοστό θετικών

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του ο υπουργός, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που αλλάζει συνεχώς και προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας αναλόγως των δεδομένων. Η ΕΕ χαράζει τη στρατηγική της ενόψει των εορτών με μέτρα προστασίας των πολιτών. Αυτά τα Χριστούγεννα προέχει η υγεία μας».

• Φυσική αποστασιοποίηση και περιορισμός των κοινωνικών επαφών, στοιχεία καίριας σημασίας για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση, ώστε να περιορίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους και να αυξάνεται η αποδοχή τους από τους πολίτες.
 
• Διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτηση επαφών, στοιχεία αναγκαία για τον εντοπισμό συρροών και για τη διάσπαση των αλυσίδων μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη διαθέτουν πλέον εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Ο Διακομιστής της Ευρωπαϊκής Ομόσπονδης Πύλης (European Federated Gateway Server - EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ιχνηλάτηση.
 
• Ασφαλείς μετακινήσεις και ασφαλή ταξίδια, τομέας στον οποίο απαιτείται η εφαρμογή συντονισμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης των μετακινήσεων και των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών του τέλους του έτους. Οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες, ενώ οι απαιτήσεις καραντίνας, οι οποίες μπορεί να προκύψουν όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από την αντίστοιχη κατάσταση στην περιοχή προορισμού, πρέπει να γνωστοποιούνται με σαφήνεια.
 
• Ιικανότητα υγειονομικής περίθαλψης και υγειονομικό προσωπικό Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των επιδημικών εξάρσεων της COVID-19 και η διατήρηση της πρόσβασης σε άλλες θεραπείες. Με τις από κοινού προμήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.
 
• Η κόπωση λόγω της πανδημίας και τα θέματα ψυχικής υγείας αποτελούν φυσικές αντιδράσεις στην τρέχουσα κατάσταση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της κόπωσης λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική στήριξη.
 
• Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη, όπου απαιτείται, στη διάθεση εμβολίων σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια διάθεσης και εμβολιασμού. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πιθανό να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας