«Για μένα στόχος είναι να ζω καθημερινά, την επόμενη μέρα»

Άκρως εμψυχωτική ήταν η ομιλία του παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά, κατά τη διάρκεια του digital event, «Lidl Wellness Camp», που διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην καλή υγεία και την ισορροπημένη διατροφή, μεταδίδοντας πολύτιμη γνώση σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την ψυχολογία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Lidl Wellness Camp: Μετατρέποντας την ποιοτική διατροφή σε απόλαυση
 
Ο Μάκης Καλαράς, είναι Έλληνας παραολυμπιονίκης και ασημένιος μεταλλιούχος στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2004 στο άθλημα της δισκοβολίας. Ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει συμμετάσχει σε θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες και κάτοχος παγκοσμίου και ευρωπαϊκού ρεκόρ στη δισκοβολία, από το 2009 είναι αθλητής του αλπικού σκι και σημαιοφόρος της χειμερινής Παραολυμπιάδας στη Ρωσία το 2014. Στον χρόνο που του επιτρέπει ο πρωταθλητισμός κάνει διάφορα άλλα αθλήματα όπως wakeboard, χειρήλατο σε μαραθωνίους, skydiving, kitesurfing κλπ.

Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο, ο αθλητής ανέφερε πως καθηλώθηκε σε τροχοκάθισμα το 1994, σε ηλικία 17 ετών, μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε με την μοτοσικλέτα του.  

«Πέρασαν 27 χρόνια και νομίζω πως από την ζωή μου, από την ημέρα που χτύπησα, δεν έχω κανένα παράπονο, θεωρώ πως περνώ πολύ ωραία. Αυτό πώς τα κατάφερα; Μου λένε δεν γίνεται και με ρωτάνε αν πάω σπίτι μου κλαίω. Και τους λέω ‘’παιδιά γίνεται’΄. Για να είσαι ανάπηρος το 2020, πρέπει να το θέλεις. Το κατάλαβα πολύ νωρίς και το αποδέχθηκα. Έκανα αποκατάσταση στην Αγγλία. Και τι είναι αποκατάσταση; Δηλαδή, να μάθει ο ανάπηρος να ζει με το πρόβλημα του. Να ντύνομαι, να οδηγώ, να πάω μόνος μου σε μια καφετέρια, να παίξω μπάσκετ… Μόλις τα μαθαίνεις αυτά, ανεβαίνει η ψυχολογία σου και σταματάς να νιώθεις κακομοίρης. Είναι στο χέρι του κάθε ανάπηρου να γίνει μάγκας και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του, εξίσου καλά. Εγώ περνώ καλά και βλέπω τη ζωή πολύ θετικά».

Κατά την περίοδο της καραντίνας, ο Μάκης Καλαράς έγινε ακόμη πιο δημιουργικός, αναφέροντας πως ποτέ δεν είχε χρόνο για να διαβάσει αλλά το έκανε, πως έγινε πιο πειθαρχημένος με τη διατροφή του και γυμνάζεται ακόμη καλύτερα, καθώς ξεκουράζεται περισσότερο και έχει καθαρό μυαλό.

Η εθελοντική δράση του αθλητή, όλα αυτά τα χρόνια για να προβάλει και να προωθήσει τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, τον οδήγησαν στην ίδρυση της Rush Out, όπου στόχο έχει την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και μη.
 
«Όταν χτύπησα το 1994 είχα δει στην Αγγλία πολλούς ανάπηρους να βγαίνουν έξω και στην Ελλάδα νομίζαμε πως δεν υπήρχαν. Όνειρο μου ήταν να εκπαιδεύσω άλλα άτομα με αναπηρία για το πώς πρέπει να ζουν, αλλά να εκπαιδεύσω και άτομα που δεν είναι ανάπηρα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ανάπηρους. Να τους μάθεις να ζουν αυτόνομα, πώς να τους βοηθήσεις με το σωστό τρόπο και με ασφάλεια. Πολλοί, όταν με δουν μπορεί να με ρωτήσουν εάν θέλω κάποια βοήθεια. Όταν τους πω ναι και έρθουν να με βοηθήσουν, δεν ξέρω εάν μπορούν να βοηθήσουν με ασφάλεια. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να μάθουν όλοι, τι σημαίνει ανάπηρος.    

Εγώ μετά το ατύχημα μου, ήμουν τυχερός και συνέχισα τον πρωταθλητισμό. Λόγω του τροχαίου ήταν δύσκολα, αλλά έβαλα νέο στόχο, τους παραολυμπιακούς. Είναι το μέγιστο όνειρο. Όταν πας και καταφέρεις να διακριθείς, νομίζεις πως ξεπερνάς τα πάντα.  
Αφού πήρα μετάλλιο, το 2004, άρχισαν να ακούγομαι περισσότερο και να κάνω περισσότερα πράγματα για τους ανάπηρους στην Ελλάδα. Κάναμε αρκετά γκρούπ και μαθαίναμε πώς να ζει ένας ανάπηρος, χωρίς προβλήματα. Δηλαδή τους εκπαιδεύαμε. Εμένα μου έδινε δύναμη να το κάνω αυτό, γιατί κέρδισα την ολυμπιάδα. Έπαιξε μεγάλο ρόλο η αθλητική μου παιδεία και ο πρωταθλητισμός».

Ο Μάκης Καλαράς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις διατροφικές του συνήθειες, τις οποίες ωστόσο ακολουθεί πιστά, ενώ μίλησε και για τους στόχους του.

«Η διατροφική μου συνήθεια είναι πολύ δύσκολη. Έχω στόχο τους χειμερινούς παραολυμπιακούς αγώνες του 2022 στο Πεκίνο. Προσαρμόζω τη ζωή μου με κάθε πρόβλημα. Προσπαθώ να προσαρμοστώ, αλλιώς εάν περίμεναν να κάνουν κάτι οι άλλοι για μένα, θα έμενα πίσω. Για μένα στόχος είναι να ζω καθημερινώς, την επόμενη μέρα».
 
#LidlWellnessCamp

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse,
Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές