Οι δύο Κύπριοι στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες, με τη μεγαλύτερη επιρροή ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβάνονται δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς η συγγραφική τους έρευνα έχει επηρεάσει σημαντικά και άλλους ερευνητές στον τομέα τους.

Η εν λόγω λίστα ονομάζεται «The Highly Cited Researchers» και συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Web of Science Group, στο πλαίσιο του έργου Clarivate Analytics, ενώ στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων της εταιρείας Web of Science.

Το κυπριακό στοιχείο δεν είναι η πρώτη φορά που συγκαταλέγεται στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς οι δύο ακαδημαϊκοί της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου είχαν βρεθεί ξανά ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες. Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κρικίδης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών διακρίθηκε συνολικά τέσσερις φορές, ενώ η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, βρέθηκε στο συγκεκριμένο κατάλογο συνολικά τρεις φορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2020, ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη βράβευση ενός εκάστου, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως. 
 
Επομένως, 3.725 ερευνητές κατατάσσονται σε 21 επιστημονικά πεδία και τομείς, ενώ 2.491 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων. Ο συγκεκριμένος κατάλογος εντοπίζει επιστήμονες που επέδειξαν σημαντική επιρροή κατά την προηγούμενη δεκαετία, στον επιστημονικό τους τομέα. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει επιστήμονες που παρήγαγαν πολλαπλές ερευνητικές δημοσιεύσεις, οι οποίες κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για τον τομέα και το έτος έκδοσής τους, με σημαντική ερευνητική επιρροή στους συναδέλφους τους παγκοσμίως.

O Ιωάννης Κρικίδης διακρίθηκε στον κλάδο Επιστήμη των Υπολογιστών
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής ασχολείται με τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες και το αντικείμενο του είναι η θεωρία και τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών, με σκοπό τη σχεδίαση και την ανάλυση προηγμένων συστημάτων ασύρματης τηλεπικοινωνίας.
 
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER o κ. Κρικίδης, «οι κύριοι τομείς που επικεντρώνεται η ερευνά μου και η ερευνητική μου ομάδα- ΙΡΙΔΑ, είναι συστήματα πολλαπλών κεραιών, συστήματα αισθητήρων καθώς και κυψελωτά συστήματα νέας γενιάς 5G/B5G. Επίσης, ασχολούμαστε ερευνητικά με την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών 6G, αλλά και την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρομαγνητικά κύματα με σκοπό να μεταφέρουμε, όχι μόνο πληροφορία, όπως τα σύγχρονα ασύρματα συστήματα αλλά και ενέργεια», υποδεικνύοντας πως «δέκτες και αισθητήρες του μέλλοντος θα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα. Από το 2017 μέχρι και το 2020 κατατάσσομαι στη λίστα Highly cited Researchers (HCR) και έχω λάβει σημαντικές διακρίσεις από διεθνής οργανισμούς (ΙΕΕΕ, ERC). H λίστα HCR επιβεβαιώνει το έργο μου και την ποιότητα της έρευνας που γίνεται στην ερευνητική ομάδα ΙΡΙΔΑ που διευθύνω».
 
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής ανέφερε πως «αυτή η διάκριση είναι μεγάλη τιμή για εμένα, γνωρίζοντας ότι η επιστήμη είναι ένας χώρος αρκετά μοναχικός και ανταγωνιστικός με ώρες ατελείωτες στο εργαστήριο. Για να μπορέσεις να διακριθείς και να συμπεριληφθείς στην λίστα HCR, χρειάζεται υπομονή, συνεχής αγώνας και προσπάθεια αρκετών χρόνων», προσθέτοντας ότι «η επιβράβευση αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη συνέχιση της προσπάθειας, ανεβάζοντας τον πήχη της επιτυχίας ακόμη ψηλότερα».

Όσον αφορά το μέγεθος μια τέτοιας διάκρισης σε ένα μικρό νησί όπως την Κύπρο, είπε πως «σίγουρα δείχνει την ποιότητα του έργου και του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιβεβαιώνει ότι η έρευνα δεν έχει σύνορα και μπορείς να πετύχεις οπουδήποτε, όταν υπάρχει θέληση, επιμονή, όραμα και προσπάθεια. Μια τέτοια διάκριση όταν προέρχεται από ένα μικρό νησί με περιορισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, διότι ανταγωνίζεσαι συνεχώς μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με σημαντικές χρηματοδοτήσεις και δυνατότητες».

Ερωτηθείς για το τρόπο που βλέπει τη μελλοντική κατεύθυνση του στην επιστήμη, μετά και από αυτή την διάκριση αλλά και το γεγονός πως η έρευνα του έχει επηρεάσει άλλους ερευνητές, ο κ. Κρικίδης ανέφερε πως η αναγνώριση δεν είναι μόνο μια λίστα και ότι η προσπάθεια του ερευνητή δεν σταματά ποτέ.
 
«Την αναγνώριση τη βλέπεις στους φοιτητές, στα συνέδρια, στο πλήθος των ετεροαναφορών αλλά και στις διακρίσεις που λαμβάνω εγώ οι φοιτητές μου για την ποιότητα και την πρωτοπορία του ερευνητικού μας έργου.
 
Η αναγνώριση αυτή θέτει τον πήχη της επιτυχίας ακόμα πιο ψηλά για εμένα και τους συνεργάτες μου. Βασικό κριτήριο στη καριέρα μου ήταν και θα είναι πάντα η ποιότητα του έργου και η Αριστεία. Ευελπιστώ να τα μεταλαμπαδεύσω και στους φοιτητές μου και να επηρεάσω θετικά την πορεία τους στην επιστήμη».

Η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου διακρίθηκε στον επιστημονικό κλάδο Περιβάλλον και Οικολογία
Μιλώντας στον REPORTER η Χημικός Μηχανικός ανέφερε πως με την πρόσληψη της ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επιδίωκε στη συνέχεια να αναπτύξει ένα δικό της εργαστήριο και ερευνητικό πεδίο, στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

«Είχα αποφασίσει πως θα ασχοληθώ με ένα θέμα που θα ήταν για μένα επιστημονικά συναρπαστικό, ανταγωνιστικό στον διεθνή χώρο, και με σημασία για την Κύπρο. Τόσο για την οικονομία και την κοινωνία της αλλά και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και της υγείας του περιβάλλοντος. Το θέμα με το οποίο είχα αποφασίσει να ασχοληθώ ήταν η παρουσία των ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος στα νερά και τα αστικά λύματα. Το πώς μπορούμε δηλαδή να ανιχνεύσουμε τέτοιους ρύπους σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, σε πολύ δύσκολες υδατικές μήτρες όπως είναι τα αστικά λύματα. Επίσης ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της παρουσίας τους στη φύση σε διάφορους οργανισμούς και με ποιες τεχνολογίες μπορούμε να τους απομακρύνουμε κατά την επεξεργασία νερών και αστικών λυμάτων.

Οι ρύποι αυτοί είναι κατά́ κύριο λόγο οργανικές χημικές ενώσεις, και περιλαμβάνουν ανθρωπογενούς και φυσικής προέλευσης χημικές ουσίες, όπως οι φαρμακευτικές ουσίες, οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε μία μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή. Παράλληλα όμως ο όρος αυτός, περιλαμβάνει και μικροβιολογικούς παράγοντες όπως είναι η μικροβιακή αντοχή. Βακτήρια ανθεκτικά και γονίδια που φέρουν και μεταφέρουν την ανθεκτικότητα. Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρω ότι η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, λόγω των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης του πληθυσμού, θεωρείται σήμερα μια κρίσιμη συνιστώσα της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων».

Η κ. Φάττα προσδιορίζει σε δυο κατευθύνσεις την προσφορά της ερευνητικής της ομάδας με την πρώτη αφορά «την ουσιαστική γνώση που έχουμε προσφέρει σε ό,τι αφορά σε μια σειρά από τεχνολογίες προχωρημένης χημικής οξείδωσης για την καταστροφή ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος. Δηλαδή ρύπων που βρίσκονται στα αστικά λύματα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις αλλά δυνατόν να προκαλούν πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, εάν αυτές τελικώς διοχετευτούν στο περιβάλλον εξαιτίας της μη πλήρους αποδόμησης τους.

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε η Χημικός Μηχανικός η δεύτερη κατεύθυνση αφορά «στην κατανόηση της πρακτικής της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στην γεωργία για άρδευση», με την έρευνα να εστιάζει «στη διερεύνηση της τύχης των ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης και της μικροβιακής αντοχής κατά την άρδευση καρπών και φυτών. Προσπαθούμε δηλαδή να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της ύπαρξης των ουσιών αυτών στο περιβάλλον αλλά και να βρούμε λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν με οικονομικό και βιώσιμο τρόπο».

Σε ερώτηση για το πώς ένιωσε όταν αντίκρισε το όνομα της στο συγκεκριμένο κατάλογο και το γεγονός πως συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, η κ. Φάττα ανέφερε ότι το μέγεθος της διάκρισης «αποτελεί μία πολύ μεγάλη τιμή τόσο για μένα όσο και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου που μου έδωσε από την αρχή της καριέρας μου και συνεχίζει να μου παρέχει την απαραίτητη υποδομή αλλά και συνεχή στήριξη για την πραγματοποίηση του ερευνητικού μου έργου. Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά που περιλαμβάνομαι στη λίστα αυτή. Η χαρά όμως είναι πάντα η ίδια και η προσωπική ικανοποίηση τεράστια», προσθέτοντας πως «η ερευνητική μου εργασία στην Κύπρο ξεκίνησε από το μηδέν μιας και το εργαστήριο μου δημιουργήθηκε από εμένα τόσο ως χώρος, όσο και ως υποδομή, στη νεοσύστατη τότε Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου μας. Επομένως όλη αυτή η δουλειά έγινε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια με κόπο, συνεχή δουλειά και πολύ μεράκι».

Η Χημικός Μηχανικός ανέφερε, επίσης, πως η συμπερίληψη ερευνητών στη λίστα αυτή έχει σημασία τόσο για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, όσο και για την Κύπρο γενικότερα ως χώρα. «Ο αριθμός των Highly Cited Researchers αποτελεί ένα από τα κριτήρια κατάταξης των πανεπιστημίων στη λίστα της Σαγκάης αλλά και άλλων οργανισμών που διενεργούν αξιολογήσεις. Υπάρχουν επίσης χώρες όπως η Μάλτα, Σερβία και η Βουλγαρία για παράδειγμα που δεν έχουν φέτος κανένα ερευνητή τους να συμπεριλαμβάνεται. Άρα είναι σημαντικό που η Κύπρος βρίσκεται μέσα στη λίστα εδώ και λίγα χρόνια, παρ’ όλη τη σύντομη ιστορία της πατρίδας μας στην επιστημονική έρευνα».
 
Παράλληλα, για το εάν μπορεί μια τόσο μεγάλη διάκριση να την οδηγήσει στο επόμενο της επαγγελματικό βήμα και πώς πρέπει να τη διαχειριστεί, η κ. Φάττα  ανέφερε πως «λαμβάνω πολλά μηνύματα από συναδέλφους για συνεργασίες αλλά και ερευνητές που θέλουν να εργαστούν στο εργαστήριο μου από κάθε γωνιά της γης. Επίσης, έχω λάβει προσφορές για εργοδότηση σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η συμπερίληψη μου στη λίστα αυτή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις μου για την ερευνητική μου κατεύθυνση. Οι αποφάσεις μου λαμβάνονται πάντα με τα κριτήρια που εφαρμόζουν όλοι οι επιστήμονες και ερευνητές. Αυτά περιλαμβάνουν το πάθος για απόκτηση νέας γνώσης, την επιστημονική περιέργεια και τη θέληση να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα τα οποία μπορούν να καλυτερεύσουν τη ζωή. Τη δική μας αλλά και των επόμενων γενιών». 

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ