Δρ. Τσιούτης: Δεκατρείς λόγοι που θα κάνω το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τους δεκατρείς λόγους, για τους οποίους θα λάμβανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρέθεσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα της πανδημίας, Κωνσταντίνος Τσίουτης.
 
Σε μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, ο Δρ. Τσιούτης υπέδειξε πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι σημαντικές και σε λίγους μήνες αναμένεται ότι θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας.
 
Οι δεκατρείς λόγοι που ο Κωνσταντίνος Τσιούτης θα κάνει το εμβόλιο, όπως ο ίδιος τους έγραψε στο Twitter:
-Προστασία της υγείας μου:
Κανείς δε θέλει να αρρωστήσει. Οι καθημερινές συνήθειες μας έχουν αλλάξει, συνεχώς ανησυχούμε μη ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας και αυξήσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε. Με τον ευρύ εμβολιασμό, οι καθημερινές μας δραστηριότητες θα είναι πιο ασφαλείς.
 
-Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα:
Η νέα πραγματικότητα που ζούμε έχει σημαδευτεί με μέτρα προστασίας για τη μείωση του κινδύνου προσβολής μας. Ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που θα επιτρέψει ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.
 
-Προστασία των ευπαθών:
Σαν μέλη μίας κοινωνίας, το σημαντικότερο μας κίνητρο είναι η προστασία αυτών που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο: ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά, νευρολογικά, νεφρολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, ανοσοκαταστολή.
 
-Προστασία αυτών που δεν θα μπορέσουν να εμβολιασθούν:
Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που δεν θα μπορέσουν να λάβουν το εμβόλιο στην αρχική φάση των εμβολιασμών: 5-10% των ενηλίκων δεν θα μπορέσουν να εμβολιασθούν λόγω αντενδείξεων, κάποια εμβόλια ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές δεν έχουν περιλάβει παιδιά και έγκυες. Τα άτομα αυτά δεν έχουν επιλογή.
 
-Επαγγελματίες υγείας:
Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ιατρούς και νοσηλευτές/τριες που έθεσαν εαυτό σε κίνδυνο για να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Ο εμβολιασμός θα τους προστατεύσει, ώστε να παρέχεται κατάλληλη φροντίδα σε αυτούς που την χρειάζονται περισσότερο.
 
-Άτομα που νόσησαν:
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και εκατομμύρια έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από COVID19. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.
 
-Άτομα με longcovid:
Η νόσος COVID19 δεν είναι μία αθώα νόσος που προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους. Υπάρχουν άτομα που υποφέρουν για μήνες μετά την διάγνωσή τους με COVID19, δεν μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα και χρειάζονται χρόνια φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση.
 
-Εθελοντές:
Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων είναι εντυπωσιακές, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών. Τα άτομα αυτά προσφέρθηκαν να ρισκάρουν την υγεία τους, για να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα και σε ταχύτερη διάθεση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.
 
-Τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή:
Οι παρενέργειες των εμβολίων εμφανίζονται κυρίως τις πρώτες ημέρες-εβδομάδες και στη συντριπτική πλειοψηφία είναι αναμενόμενες, ήπιες και παροδικές. Δημοσιεύσεις από τις κλινικές δοκιμές φάσης 2 δείχνουν ότι είναι γενικά ασφαλή, και οι παρενέργειες είναι ήπιες (πχ.τοπικός πόνος, χαμηλός πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος). Ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια οδηγούν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας δεν έχουν αποδειχθεί στατιστικά.
 
-Η θεωρία της συλλογικής ανοσίας (ανοσίας αγέλης) έχει αποτύχει στην πράξη:
Καμία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει τη συχνότητα της νόσου μολύνοντας τον πληθυσμό. Άρα η μετάδοση δεν θα μειωθεί μέσω μόλυνσης μεγάλου % του πληθυσμού. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με το εμβόλιο.
 
-Ιστορία της ανθρωπότητας:
Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τα λοιμώδη νοσήματα, που έχουν επηρεάσει κράτη, οικονομίες, πολέμους. Με τα εμβόλια έχει κάθοδο η συχνότητα νοσημάτων που ευθύνονταν για χιλιάδες θανάτους και αναπηρία, π.χ. πολυομυελίτιδα, ιλαρά, ευλογιά, κίτρινος πυρετός.
 
-Εξάλειψη νοσημάτων:
Ο καθολικός εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει (eradicate) ένα νόσημα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς το 1980, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δημόσια υγεία. Ο έλεγχος της πανδημίας COVID19 με τον εμβολιασμό θα είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
 
-Εποχική γρίπη:
Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο την αξία του εμβολιασμού, με αποτελεσματικότητα 40-70% και σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.
 
«Εάν τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα, η γρίπη δεν θα κόστιζε 600-700,000 ζωές κάθε χρόνο. Μέσα σε 9 μήνες έχουμε υπερδιπλάσιους καταγεγραμμένους θανάτους από COVID-19. Με το εμβόλιο SARSCOV2 έχουμε στόχο να πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», κατέληξε ο Δρ. Τσιούτης.

 

 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση