Οριστική ρήξη στην Ιερά Σύνοδο-Επικράτησε με τρεις ψήφους η θέση του Αρχιεπισκόπου

Με δέκα ψήφους υπέρ και επτά εναντίον πέρασε τελικά η πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου που στηρίχθηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο, για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας, μετά από την ξαφνική μνημόνευση του Επιφανίου.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε διεξοδικώς το ουκρανικό ζήτημα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη μνημόνευση του Επιφανίου και αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Μακαριωτάτου. Ταυτόχρονα προσβλέπει προς ευρύτερη διαβούλευση που απειλεί με σχίσμα την εκκλησία του Χριστού.

Σε δηλώσεις του ο Κύκκου Νικηφόρος, υπέδειξε πως η δική του συμβιβαστική πρόταση που προέβλεπε δέσμευση του Αρχιεπισκόπου να μη συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο, δεν έγινε αποδεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Με την πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου που τελικά εγκρίθηκε, αναγνωρίζεται ουσιαστικά το αυτοκέφαλο της ουκρανική εκκλησίας. Με αυτή την άποψη, διαφώνησαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου, Κύκκου, Ταμασού, και οι Επίσκοποι Μαχαιράδος (Λήδρας), Αμαθούντος και Νεαπόλεως.

Όπως, υποστήριξε ο Κύκκου Νικηφόρος, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τους ιεράρχες που διαφωνούν, αφού πρόκειται για θέμα πίστεως. «Δεν είναι θέμα υποκειμενικών γνωμών. Είναι θέμα Ιερών Κανόνων», υπέδειξε ο Κύκκου Νικηφόρος.

Απαντώντας λίγο αργότερα στις δηλώσεις του Κύκκου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος υπέδειξε πως η άποψη του είναι διαφορετική. «Εγώ έχω υπόψη μου ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδους είναι δεσμευτικές για όλους και προβλέπεται από το καταστατικό. Δεν είναι θέμα πίστεως είναι θέμα μνημόνευσης του προκαθημένου. Ο κάθε ένας εκφράστηκε με τον τρόπο που ήθελε».

Σε ότι αφορά τα θέματα του κορωνοϊού η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για την πρώτη Δεκεμβρίου, όταν και θα κληθούν ειδική για να ενημερώσουν το Σώμα. 

 

 

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων