Κρίσιμη εβδομάδα, πρώτη αξιολόγηση μέτρων-Επίθεση στην πανδημία με χιλιάδες τεστ

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρεί αυτήν την εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, αφού θα είναι αυτή που θα καταδείξει αν έγειρε η πλάστιγγα, στον δεύτερο πόλεμο με την πανδημία. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, στις οποίες συνεχίζει την επέλασή του ο κορωνοϊός. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Λεμεσό, που έχει ακόμη πολλαπλάσια κρούσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, με την Πάφο να συνεχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.  

Αυτό που πιστεύεται πως θα βοηθήσει τα μέγιστα, είναι τα rapid antigen tests, που ρίχνονται σήμερα στη μάχη. Το γεγονός πως δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, θα συμβάλει στην αποτύπωση εικόνας για κάθε περιοχή σε πραγματικό χρόνο, ενώ εκτιμάται πως θα φέρουν στο φως και το εύρος της διασποράς στη Λεμεσό, στοιχείο που θεωρείται πολύ σημαντικό για τη συνέχεια.

Χιλιάδες τεστ τη μέρα
Ο στόχος είναι να διενεργούνται 5-5,5 χιλιάδες τεστ αντιγόνου την ημέρα, παράλληλα με αυτά που διενεργούνται με τη μέθοδο PCR. Οι δειγματοληψίες θα γίνονται με κινητές μονάδες σε 11 σημεία παγκύπρια, τα πλείστα οι πλείστες εκ των οποίων θα στηθούν στις περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, με προτεραιότητα όσους απασχολούνται σε χώρους εξυπηρέτησης κοινού, διανομείς και επαγγελματίες πρώτης γραμμής.
 
Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εργαστηριακής τους εξέτασης με γραπτό μήνυμα εντός 24 ωρών, αλλά και γραπτώς, εάν επιθυμούν, από τις κινητές μονάδες εντός τριάντα λεπτών από τη δειγματοληψία. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο rapid test, το άτομο θα πρέπει να αυτοπεριορίζεται αμέσως και θα γίνεται νέα δειγματοληψία για επιβεβαίωση του αποτελέσματος με τη μέθοδο PCR. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 10 ημερών και θα διενεργούνται 500 τεστ την ημέρα ανά κινητή μονάδα. Θα επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ανά τακτά διαστήματα.
 
Τα σημεία που θα γίνονται οι δειγματοληψίες είναι:
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η δειγματοληψία μέσω της μεθόδου PCR για τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων για μετακίνηση, από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι από την Τετάρτη θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης. Όσοι υποβάλλονται σε εξέταση μπορούν να εξετάζονται, είτε στην επαρχία διαμονής τους, είτε στην επαρχία εργασίας τους στα σημεία που έχουν ανακοινωθεί, προσκομίζοντας Βεβαίωση Εργοδότη.
 

Μεγάλη ανησυχία για τις κλειστές δομές
Το γεγονός ότι ο ιός έχει διεισδύσει ήδη σε πέντε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες, τρεις στέγες ηλικιωμένων, ένα Κέντρο Αποκατάστασης και ένα ίδρυμα με παιδιά με ειδικές ανάγκες, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Το Υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε από το Σάββατο δειγματοληψίες με στόχο να εξεταστούν εργαζόμενοι, αλλά και τρόφιμοι προκειμένου να διαφανεί εάν έγινε διασπορά και σε άλλα ιδρύματα παγκύπρια. Το πρόγραμμα αυτό θα επαναλαμβάνεται, με στόχο να θωρακιστούν οι κλειστές δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμη ένας θάνατος και άλλα 127 κρούσματα-Η ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες
Η πιο μεγάλη εστία ανησυχίας, όμως προέρχεται από τα νοσοκομεία, αφού μετά τη μείωση που επήλθε τις τελευταίες ημέρες, άρχισε και πάλι να αυξάνεται ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Αυτό αποδίδεται και στο γεγονός, πως εντοπίστηκαν κρούσματα σε κλειστές δομές αφού κάποιοι από τους ασθενείς χρειάστηκαν άμεσα νοσηλεία.

Το Σάββατο νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 64 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οκτώ από τους οποίους στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Χτες ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 73, με τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Αναφοράς, να έχει 100% πληρότητα και τους ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας, να αυξάνονται στους εννέα.

Επιπρόσθετα αυτό το μήνα σε 15 ημέρες, καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, οι πλείστοι εκ των οποίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αποδίδονται στην covid-19. Καταγράφηκαν επίσης συνολικά 2812 περιστατικά της νόσου, με τη συντριπτική πλειοψηφίατους να οφείλεται σε εγχώριες λοιμώξεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας