Μάχη για τη μείωση των κρουσμάτων-Τρομάζει ο δείκτης εισαγωγών στα νοσοκομεία

Με το βλέμμα στραμμένο στα δημόσια νοσηλευτήρια στα οποία έσβησαν σε τρεις ημέρες οκτώ συνάνθρωποί μας με κορωνοϊό, με δεκάδες άλλους να νοσηλεύονται, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν λίγες ώρες μετά την εφαρμογή τους, το πρώτο τεστ αντοχής των μέτρων, αλλά και των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να τα εφαρμόσουν, προκειμένου να βελτιωθούν οι δραματικοί επιδημιολογικοί δείκτες. 

Τα αποτελέσματα σ’ ότι αφορά στην αποδοτικότητα των μέτρων, ειδικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου που «κλείδωσαν» με σκληρούς περιορισμούς, θα φανούν τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, αυτό που αναμένεται με αγωνία, είναι το ποσοστό συμμόρφωσης των πολιτών στις δύο περιοχές που καλπάζει ο κορωνοϊός, το οποίο θα διαφανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το αμέσως επόμενο βήμα εάν δεν πιάσουν τα μέτρα, όπως προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πλέον οι ειδικοί, θα είναι ένα οδυνηρό καθολικό lockdown, οι συνέπειες του οποίου θα είναι τεράστιες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.    
 
Ο μήνας που διανύουμε, συνεχίζει πάντως να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αφού κατέγραψε μέχρι στιγμής δέκα θανάτους και 2,280 νέα περιστατικά της νόσου. Μέσα σε δώδεκα μέρες δηλαδή, εντοπίστηκαν περισσότερα από το ένα τρίτο των κρουσμάτων, που διαγνώστηκαν στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας (6,664). Αριθμοί πολύ υψηλοί για το μέγεθος της Κύπρου, που αποτυπώνουν και την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία εάν ξεφύγει κι άλλο θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και όγδοος θάνατος μέσα σε λίγες μέρες-Ανακοινώθηκαν άλλα 185 κρούσματα

Ο δείκτης που τρομάζει
Ο πιο σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης πάντως και είναι αυτός που φοβίζει, αφού ενδέχεται να δρομολογήσει νέες αποφάσεις και να οδηγήσει σε «κλείδωμα» όλης της Κύπρου, είναι αυτός που σχετίζεται με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες χώρες αναγκάστηκαν να επιβάλουν lockdown, όταν κινδύνευσε το σύστημα υγείας τους.

Το πρώτο όριο που τέθηκε στα δικά μας νοσηλευτήρια, έχει ξεπεραστεί και είναι γι’ αυτό το λόγο που ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. «Έχει γίνει προγραμματισμός για να επεκταθούμε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, από αυτές οι οποίες προβλέπονται στη ΜΕΘ χωρητικότητας 28 κλινών. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, αντιλαμβάνεστε ότι το πλάνο πρέπει να διαφοροποιείται», ανέφερε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Το πλάνο σε περίπτωση πληρότητας του Νοσοκομείου Αναφοράς, προβλέπει τη χρησιμοποίηση του πέμπτου ορόφου του Νοσοκομείου Λεμεσού χωρητικότητας 70 κλινών. «Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση περισσότερων περιστατικών. Όπως έχουμε ξαναπεί, έχει γίνει ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει ότι σταδιακά μπορούν να αναπτυχθούν 200 κλίνες για νοσηλεία θετικών περιστατικών με κορωνοϊό, πέραν των άλλων κλινών που θα αναπτυχθούν για μονάδα εντατικής νοσηλείας. Οι αριθμοί που ακούμε καθημερινά είναι ανησυχητικοί και είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνονται όλες αυτές οι προετοιμασίες», σημείωσε ο κ. Χαριλάου. 
 
Το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλούς αριθμούς, δρομολόγησε τις διαδικασίες ετοιμασίας και άλλων κλινών. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «αυτή τη στιγμή, τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είναι περιστατικά που έχουν θετικοποιηθεί πριν 10-14 μέρες».  Όπως εξήγησε, «υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση νοσηλείας τέτοιων περιστατικών και εφόσον συνεχίζουμε να έχουμε τριψήφιους αριθμούς, αναμένεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον, θα υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ή στους άλλους χώρους που έχουν ετοιμαστεί και δη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας». 

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε και ο εντοπισμός πέντε θετικών κρουσμάτων που διαγνώστηκαν με rapid test και σε τρίτη κλειστή δομή στη Λεμεσό. Πρόκειται για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και φιλοξενούνταν σε κέντρο αποκατάστασης. Οι συνολικά 30 ασθενείς, καθώς και επτά μέλη του προσωπικού υποβλήθηκαν σε τεστ με τη μέθοδο PCR και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται πως σε δύο οίκους ευγηρίας, εντοπίστηκαν στον ένα 49 και στον άλλο 11 κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι ηλικιωμένων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος συναγερμός σε Κέντρο Αποκατάστασης-Θετικοί σε rapid test πέντε ασθενείς

Δίνουν στοιχεία στους πολίτες οι επιστήμονες
Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, εξάλλου δίνουν σήμερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και θα αναλύσουν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες το βράδυ. Η Λέκτορας Παιδιατρική, Ζωή Δωροθέα Πανά, ο Καθηγητής, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στις 11:30 π.μ.

Κατά τη διάσκεψη θα παρουσιαστεί η εθνική αναφορά για τον κορωνοϊό και θα γίνει ανάλυση της κατάστασης με τα κρούσματα σε κάθε επαρχία με επίκεντρο αυτές της Λεμεσού και τις Πάφου, από τις οποίες προέρχεται μέχρι στιγμής, τουλάχιστον περίπου το 70% των νέων λοιμώξεων. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου