Ο κορωνοϊός μείωσε τους αιμοδότες-Εκπέμπει SOS το Κέντρο Αίματος

Μειωμένη είναι η ροή μονάδων αίματος από αιμοδότες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας, γεγονός που ανησυχεί το Κέντρο Αίματος, το οποίο προσπαθεί είτε μέσω μηνυμάτων, είτε τηλεφωνημάτων να κινητοποιήσει τους πολίτες για να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ανέφερε ότι από τον Μάρτιο που ξεκίνησε το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, η μείωση που παρατηρείται είναι της τάξης του 5%.
 
«Σε κάποια στιγμή άγγιξε το 15%, αλλά αν το πάρουμε συνολικά στο έτος η μείωση είναι κοντά στο 5%. Επίσης λόγω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια έξαρση στις ανάγκες σε αίμα, λόγω κάποιων επεμβάσεων που γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η έξαρση, έχει ξεκινήσει κυρίως μετά τα απαγορευτικά διατάγματα του Μαρτίου».
 
Απαριθμώντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Μενελάου στάθηκε στα δύο πιο σημαντικά. Το ένα έχει να κάνει με κάποιες παραδοσιακές αιμοδοσίες που δεν μπορούν να διεξαχθούν, λόγω του ότι κάποιοι χώροι είναι ακατάλληλοι.
 
«Έχουμε κάποιες ακυρώσεις αιμοδοσιών. Αυτό το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο το καλοκαίρι, ακόμα και μέχρι τον Οκτώβρη, γιατί κάποια βήματα της αιμοδοσίας, όπως η εγγραφή, η αναμονή, οι αιμοσφαιρίνες, γίνονταν εκτός των αιθουσών. Γίνονταν στα προαύλια, εκτός της αίθουσας της αιμοδοσίας. Τώρα λόγω της θερμοκρασίας δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα αυτοί οι χώροι να μην θεωρούνται κατάλληλοι».
 
Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει, αφορά την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αιμοδοσία.
«Αν υπολογίσουμε πως κάθε μέρα έχουμε περίπου τριακόσια άτομα είναι θετικά και ο καθένας έχει από δέκα τουλάχιστον επαφές, τότε τρεις χιλιάδες άτομα αυτοαπομονώνται για 14 μέρες και απορρίπτονται από την αιμοδοσία για 28 μέρες αν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άρα κάθε μήνα περίπου το ένα έβδομο του πληθυσμού της χώρας δεν μπορεί να έρθει για αιμοδοσία και έτσι χάνουμε ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών. Είναι τεράστιο νούμερο. Επίσης όσοι επιστρέφουν από ταξίδι είναι και πάλι εκτός αιμοδοσίας».
 
Σε ότι αφορά στα σχολεία, δράττοντας την ευκαιρία, ο κ. Μενελάου ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για τη συνέχιση των αιμοδοσιών, όμως υπέδειξε πως «οι αριθμοί που παίρνουμε είναι πολύ λιγότεροι από τα παραδοσιακά νούμερα που παίρναμε από τα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι μαθητές είναι κάπως κουμπωμένοι».
 
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας φόβος για οποιονδήποτε θέλει να δώσει αίμα.
 
«Προσπαθούμε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό να μην υπάρχει συνωστισμός, γίνεται αντισηψία συνεχής και χρήση της μάσκας. Είναι ένα πολύ καλό περιβάλλον, πολύ καλύτερο από άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και πλήρως ελεγχόμενο. Με περηφάνια μπορώ να σας πω ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν εντοπίστηκε ούτε ένα πρόσωπο, το οποίο να είναι θετικό λόγω της αιμοδοσίας. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή στρατηγική, αφού άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με κρούσματα βγαίνουν αμέσως εκτός υπηρεσίας, είμαστε χωρισμένοι σε ομάδες και φθάσαμε στο σημείο να κλείσουμε ακόμα και σταθμούς, για να είμαστε σίγουροι. Για παράδειγμα η Πάφος ήταν για πολύ καιρό κλειστοί μέσα στο καλοκαίρι και την καλύψαμε από αίμα άλλων επαρχιών. Δεν διστάζουμε να κάνουμε ενέργειες για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό».
 
Πάντως, ο κ. Μενελάου, θέλησε να απολογηθεί στον κόσμο γιατί το τελευταίο διάστημα στέλνουν συνεχώς μηνύματα στους αιμοδότες, λόγω των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν, ωστόσο, ζήτησε κατανόηση, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών