Όλα ρευστά πριν κλειδώσουν και ανακοινωθούν τα μέτρα-Πού γέρνει η πλάστιγγα

Ο κύβος ερρίφθη. Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το εύρος τους, κάτι που θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα και κυρίως η ροή στα νοσοκομεία τις επόμενες ώρες, τα νέα περιοριστικά μέτρα, είναι αναπόφευκτα και θα αποτελέσουν την νέα πραγματικότητα στη ζωή των πολιτών. Αναμένεται μάλιστα, να τα εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα την Τετάρτη. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με διάγγελμα ο Αναστασιάδης ανακοινώνει τα νέα μέτρα-Κρίσιμες αποφάσεις

Ο Νίκος Αναστασιάδης, προανήγγειλε τα νέα περιοριστικά μέτρα σε δραματικούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας πως πρώτιστο μέλημα είναι αυτή τη στιγμή η δημόσια υγεία και η προστασία των νοσοκομείων, παρά τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κούραση του κόσμου. Άφησε μάλιστα, ορθάνοικτο ακόμη και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, αφού όταν ρωτήθηκε εάν και η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία για να ακολουθήσει το μοντέλο διαχείρισης άλλων χωρών, απάντησε πως «η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από ό,τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ανά το παγκόσμιο».

Δύο τα επικρατέστερα σενάρια
Οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι και έθεσαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, είναι πλέον πολύ περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες. Όλες να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, που έχει σχέση με περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων και την αποτροπή επαφών κάτι που μπορεί να συμβεί είτε με παγκύπριο «κλείδωμα», είτε με τοπικό στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Το σενάριο, που φαντάζει ως επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, αναλόγως βεβαίως και των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ωρών που θα δώσουν κατεύθυνση, είναι να επιβληθεί πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου, τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με ταυτόχρονη αυστηροποίηση μέτρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι σκέψεις είναι να παραμείνουν σε Πάφο και Λεμεσό ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και να κλείσουν οι χώροι εστίασης και άλλες επιχειρήσεις για ένα διάστημα. Αυτό το σενάριο εξάλλου, απαγορεύει τη μετακίνηση πολιτών προς άλλες πόλεις και δεν αποκλείει ενεργοποίηση του 8998 για τους κατοίκους των δύο περιοχών.

Το δεύτερο σενάριο, που θα εξαρτηθεί κυρίως από την εκτίμηση κινδύνου για το σύστημα υγείας, είναι η επιβολή βραχυπρόθεσμου χαλαρού lockdown, σε όλη την Κύπρο με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης πριν τα Χριστούγεννα, ώστε από τη μία να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και από την άλλη να μπορέσει να κάνει γιορτές ο κόσμος με τις οικογένειές του. Τα χαρακτηριστικά του θα είναι τα ίδια με αυτά των τοπικών περιορισμών  στις διακινήσεις. Προβλέπει δηλαδή ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και κλείσιμο χώρων εστίασης αλλά και άλλων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου. Σε αυτό το σενάριο, θα απαγορευτεί η μετακίνηση από πόλη σε πόλη.
Στο τραπέζι, πάντως υπάρχει και τρίτο σενάριο, που προβλέπει περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων σε χώρους εστίασης και σπίτια και περαιτέρω αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων.
 
Έσπασε το πρώτο όριο των νοσοκομείων
Η επιδημιολογική κατάσταση, πάντως δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης παρά το γεγονός, ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έπεσαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, με αυτό να αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν εργάζονταν τα μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια και ήταν λίγα τα τεστ. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί μάλιστα, το γεγονός ότι σταθερά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ένας στους οκτώ που υποβάλλεται σε μοριακό τεστ μέσω ιχνηλάτησης, είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Αυτό ωστόσο, που προκαλεί αναστάτωση είναι ο αριθμός των νοσηλειών που αυξάνεται μέρα με την ημέρα, με τη χθεσινή να σπάει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ 85 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, με επτά από αυτούς στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η πληρότητα του Νοσοκομείου Αναφοράς, χωρητικότητας 88 κλινών, αγγίζει πλέον το 80%. 

Η ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες, έσπασαν το πρώτο όριο που τέθηκε στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε χθες το πλάνο του ΟΚΥπΥ, για επιστράτευση του πέμπτου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, χωρητικότητας 60 κλινών, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε περίπτωση πληρότητας του Νοσοκομείου Αναφοράς και θαλάμου που ετοιμάστηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Για πρώτη φορά χθες, εξάλλου, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έγινε επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πολύ αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός πως εντοπίστηκαν άλλα εννέα κρούσματα στο γηροκομείο στη Λεμεσό, με το σύνολό τους να αγγίζει πλέον τα 49,  ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φανεί και το αποτύπωμα της υγειονομικής βόμβας σε σφαγείο στην Επαρχία Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν 92 κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού