Ένα βήμα πριν το κρασάρισμα του συστήματος υγείας-Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κύπρο, την ίδια ώρα που ανεβαίνει και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς, κάτι το οποίο καταδεικνύει πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το κρασάρισμα του συστήματος υγείας.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, προκαλώντας προβληματισμό στους αρμόδιους και στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσα από τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ευελπιστεί την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, ξεκαθάρισε πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το κρασάρισμα του συστήματος υγείας, τονίζοντας πως άπαντες βρίσκονται σε επαγρύπνηση, κάνοντας προσπάθειες για τη αποφυγή του, με τις επόμενες μέρες να είναι κρίσιμες. 

Όπως εξήγησε η κ. Πανά «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων, κάτι το οποίο απέδωσε καρπούς στην πρώτη φάση της πανδημίας και μας βοήθησε να διακόψουμε την περαιτέρω επιδείνωση μιας κατάστασης, την οποία την είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δούμε ότι δεν ελέγχεται, εννοείται πάντοτε πως έχουμε γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, ώστε να αποφύγουμε το κρασάρισμα αλλά και το στρες πάνω στο σύστημα υγείας, γιατί αυτό θα έχει επίπτωση και στην παροχή υγείας των σοβαρά νοσούντων αλλά και σε θανάτους. Η Κύπρος απέδειξε και στην πρώτη φάση ότι έχει γνώμονα την προστασία του συστήματος υγείας. Αυτό που είδαμε και μάθαμε το προηγούμενο διάστημα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγήθηκαν σε lockdown, ήταν ότι έβλεπαν αυτή την αθώα αύξηση μέσα στα νοσοκομεία, και με βάση τους υπολογισμούς που έκαναν, θεώρησαν σκόπιμα πως δεν θα τους ήταν επιτρεπτό αν δεν έπαιρναν τα πιο αυστηρά μέτρα που είναι και ύστατη λύση».

Κλειδί τα νοσοκομεία, κομβική η επόμενη εβδομάδα
Μετά και την έξαρση των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κ. Πανά ανέφερε πως είμαστε σε μια κατάσταση που συνεχίζει να είναι ανησυχητική, υποδεικνύοντας πως το επόμενο διάστημα, και κυρίως η επόμενη εβδομάδα, θα παίξει κομβικό ρόλο στην αξιολόγηση των μέτρων.

«Το είπαμε και στη τελευταία συνάντηση που κάναμε, δεδομένου του ότι είχαμε ευρεία μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας, όπως επίσης ότι ενδεχομένως τα κρούσματα που βλέπουμε καθημερινά να μην αντανακλούν στο 100% τα αποτελέσματα εκείνης της μέρας, αλλά να είναι και ενδεχομένως συσσωρευμένα με μια χρονική υστέρηση. Το τελευταίο διάστημα, 100% δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αξιοπιστία. Δείξαμε τις επιδημιολογικές μας καμπύλες και με πια δυναμική εξαπλώνεται ο ιός εντός της κοινότητας. Όσο αφορά τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν, το έχουμε πει, ότι χρειάζεται μια περίοδος περίπου δεκατέσσερις ημέρες για να μιλήσουμε για αποτελεσματικότητα. Πάντως, σίγουρα δεν μας αρέσει το γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε πάρα πολύ σταθερά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων».

Σε σχέση με το μέτρα μπορούν να ληφθούν επιπρόσθετα, με σκοπό να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων, η κ. Πανά  επισήμανε πως κλειδί σε οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία και η ΜΕΘ.

«Κάθε μέτρο έχει μια λογική από πίσω και αυτό εξηγήσαμε και στον κόσμο. Εννοείται πως προσπαθήσαμε να βρούμε κάποιες ισορροπίες και εννοείται ότι τα επιπρόσθετα μέτρα ήδη στη φάση που είμαστε θα είναι αρκετά πιο βαριά. Δηλαδή θα είναι ένα προστάδιο του lockdown. Κάτι το οποίο δεν το θέλουμε, όχι μόνο η συμβουλευτική επιτροπή, αλλά όλοι μας δεν το θέλουμε. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος, για να δούμε πως πάει η επιδημία.  Βέβαια για να ξέρετε το κλειδί την επόμενη περίοδο θα είναι τα νοσοκομεία και η ΜΕΘ, για να καθορίσουμε κάτι τέτοιο. Κάτι που συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες. Δηλαδή, κατά το δυνατό αποφυγή του να κρασάρει το σύστημα και να έχουμε χαμηλή ποιότητα στο σύστημα υγείας, και ιδιαίτερα στους σοβαρά νοσούτνες, είναι από τα βασικά κριτήρια ώστε μια χώρα να επιλέξει πιο αυστηρά μέτρα, του τύπου lockdown, στη φάση αυτή της πανδημίας. Για εμάς είναι εξαιρετικής σημασίας, δεδομένου της αυξημένης και ευρείας μετάδοσης. Αυτή την περίοδο πρέπει να παρακολουθήσουμε μεγάλη αυστηρότητα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους σοβαρά νοσούντες και τη δυνατότητα που έχουμε στις ΜΕΘ. Έχει γίνει και σχεδιασμός για αύξηση των κλινών, των αναπνευστήρων και της παροχής φροντίδας των σοβαρά νοσούντων. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχουμε την έγνοια και το μυαλό μας σίγουρα εκεί το επόμενο διάστημα».

«Από την ανευθυνότητά μιας ομάδας, μπορεί να πληρώσει μια χώρα»
Ερωτηθείσα αν η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην ανευθυνότητα και την απειθαρχία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η επιδημιολόγος είπε πως κάποια άτομα δεν αντιλαμβάνονται πως η εν λόγω κατάσταση στην Κύπρο αφορά όλους ανεξαιρέτως, ενώ παράλληλα τόνισε πως δυνητικά κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον ιό αν δεν προσέξει και τηρεί τα απλά μέτρα.

«Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να βλέπουμε τεράστιες αλυσίδες μετάδοσης μέσα σε ένα εργασιακό χώρο. Είχαμε δει πρόσφατα την αλυσίδα στα γηροκομεία, που δυστυχώς έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τώρα είδαμε μια δεύτερη τεράστια αλυσίδα, στο σφαγείο. Δεν το λέμε σε καμιά περίπτωση για να στιγματίσουμε κανένα, αλλά το κομμάτι το ότι πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι μείζον θέμα. Ενδεχομένως από την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά μιας ομάδας ατόμων μέσα στη κοινότητα, μπορεί να πληρώσει μια χώρα. Δεν το λέμε με την έννοια πάλι να στιγματίσουμε περιοχές ή εργασιακούς χώρους αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Το είπαμε και το τονίσαμε και το προηγούμενο διάστημα. Δεν το λέμε ούτε για να εκφοβίσουμε, ούτε για να δημιουργήσουμε πανικό. Προσπαθήσαμε τεκμηριωμένα να δείξουμε όλα αυτά που λέω τις προηγούμενες ημέρες.

Αν κάποιοι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι μας αγγίζει όλους, αφού δυνητικά όλοι μπορούμε να νοσήσουμε και μπορούμε να αρρωστήσουμε σοβαρά. Σίγουρα η πλειοψηφία των σοβαρά νοσούντων είναι οι υπερήλικες και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενες παθήσεις αλλά στατιστικά έστω και σε μικρό ποσοστό έχουμε δει και άλλα άτομα να νοσούν σοβαρά. Είναι μια τρομερή ανευθυνότητα από τον καθένα να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση και να μην προσπαθεί να τηρεί αυτά τα απλά μέτρα με τα οποία γίναμε πλέον κουραστικοί και αντιδρά και ο κόσμος να τα λέμε συνέχεια. Δεν σημαίνει κάτι και ούτε είπαμε ότι θα τις φοράμε για πάντα τις μάσκες και ότι αποφεύγουμε το συνωστισμό. Ακόμα και ο εξαερισμός του χώρου. Όλα αυτά τα μέτρα τα οποία τα έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει επιτέλους οριζόντια όλοι να τα τηρούμε σε οποιοδήποτε χώρο και αν βρισκόμαστε. Ειδικά τώρα τον χειμώνα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ούτε υπερβάλλουμε, αλλά ούτε πρέπει να υποτιμούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αυτή τη στιγμή στην χώρα. Θα το πληρώσουμε και είναι πραγματικά κρίμα, μιας και έχει γίνει προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες.»
 
«Όσο δεν το κατανοούμε, ενδεχομένως και να μην μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση»
Η κ. Πανά χαρακτήρισε επικίνδυνο, για εστία μόλυνσης του ιού, οποιοδήποτε χώρο, στον οποίο δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είτε αυτό είναι εργασιακός χώρος, είτε είναι κοινωνική δραστηριότητα. «Ο ιός μπορεί να είναι δίπλα μας, στην οικογένεια μας, στον εργασιακό μας χώρο, μπορεί να είναι μέσα στο Μall που πηγαίνουμε. Έχουμε ευρεία διασπορά. Άρα, όσο δεν κατανοούμε ότι και εγώ αλλά και ο καθένας από εμάς μπορεί να κολλήσει ανά πάσα στιγμή, τότε ενδεχομένως και να μην μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να μην μπορούμε να καταλάβουμε το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Πλέον, παντού είναι επικίνδυνα».

Επιπρόσθετά, η κ. Πανά ανέφερε πως ο λόγος της στόχευσης των μέτρων, έχει να κάνει και με τη βιβλιογραφία και με την εμπειρία της Κύπρου αλλά και με τη κοινή λογική, δηλαδή «κάποιοι χώροι στους οποίους είναι αναπόφευκτος ο συνωστισμός ή συμπεριφορά των ατόμων εντός του χώρου είναι πιο επικίνδυνοι για μετάδοση εκεί παγκόσμια σε όλες τις χώρες δώσανε μια στόχευση. Αλλά, προς Θεού, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή έκλεισε η εστίαση ή οι εξωσχολικές δραστηριότητες σημαίνει ότι μπορεί να συνωστιζόμαστε κάπου αλλού γιατί δεν το προλάβαμε να το απαγορέψουμε. Η τακτική να βρούμε ποια είναι τα ανοιχτά σημεία στους διάφορους νόμους, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε και να είμαστε απλά νομότυποι. Για μένα είναι στην παρούσα φάση επικώς απαράδεκτο», επισημαίνοντας πως «όλοι μαζί οριζόντια θα τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε να μην καταφέρουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο που όλοι ξέρουμε πιο είναι, ή τότε σε ένα βαθμό όλοι είμαστε υποκριτές γιατί δεν καταλαβαίνουμε μετά από τόσους μήνες ποια είναι η σημασία του να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάμε».

Παράλληλα, σε ότι αφορά την αξιολόγηση των επιπρόσθετων μέτρων η κ. Πανά είπε πως «είναι πολύ νωρίς να το αξιολογήσουμε. Έχουμε αποκτήσει λίγο μια μικρή σοφία και έχουμε μια σχετική εμπειρία, σε σχέση με το πότε περιμένουμε να δούμε ως ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας και αν λάβουμε υπόψιν ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι από δύο μέχρι δεκατέσσερις μέρες, δεν μπορείς να περιμένεις να δεις την αποτελεσματικότητα των μέτρων πριν τις δεκατέσσερις μέρες. Μπορεί να υπάρχουν άτομα τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα, γενικά είναι μια περίοδος την οποία αφήνουμε για να δούμε την πορεία αλλά και την εξέλιξη. Για να μιλήσουμε με αξιοπιστία, πρέπει να βλέπουμε και τις τάσεις που υπάρχουν στην επιδημιολογική καμπύλη. Αυτό το οποίο ήταν ιδιαίτερα αντηχητικό το τελευταίο διάστημα, ήταν ότι είχαμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Το είχαμε αναφέρει ως εκθετική αύξηση. Δηλαδή θέλουμε οι τάσεις μας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να δείχνουν σταθεροποίηση. Για να μπορέσεις να εκτιμήσεις τις τάσεις, χρειάζεται και ένα διάστημα».

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες