Σάββατο 28 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum

  04/10/2020 09:47
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum

  04/10/2020 09:47
Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου, οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum που διοργανώθηκε από το μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, πρόκειται για μια διοργάνωση που κατάφερε να συνενώσει την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο του επιχειρείν.
 
Πάνω από 75 καλεσμένοι ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό πλαισίωσαν τις εργασίες του συνεδρίου, με την παρουσία τους, τόσο στα δια ζώσης πάνελ όσο και διαδικτυακά γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται άρρηκτα με το σύνολο της κοινωνίας.
 
«Σε μια συγκυρία όπου οι νέες προκλήσεις που καλείται το κράτος να αντιμετωπίσει, εν μέσω της κρίσης του Covid-19, είναι ολοένα και εντονότερες. O εποικοδομητικός διάλογος και η σύνθεση απόψεων αποτελούν επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να λειτουργήσουν ως μοχλός άσκησης θετικής πίεσης για τη βελτίωση του τρόπου χάραξης της πολιτικής. Σε μια πρώτη αποτίμηση πεπραγμένων, το Cyprus Forum κατάφερε μέσα από τη διοργάνωση να επιτελέσει τον κύριο στόχο του, μέσα από τις συζητήσεις, την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των ομιλητών, να εξαχθούν συμπεράσματα και δεσμεύσεις για δράσεις καταλυτικές για την αλλαγή σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής», αναφέρεται.
 
Σημαντικό σημείο αναφοράς, αποτέλεσε η σύνθεση των πάνελ αφού οι διοργανωτές φρόντισαν οι ομιλητές να προέρχονται τόσο από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όσο και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των ομιλητών και των ομιλητριών ως προς την διάσταση του φύλου, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς την κοινωνία σε ότι αφορά την ισότητα.
 
Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Cyprus Forum Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποδοχή της διοργάνωσης από το κυπριακό κοινό. Στα θετικά, καταγράφει το γεγονός ότι το Forum κατάφερε να συγκεντρώσει ομιλητές και ομιλήτριες πολύ ψηλού επιπέδου από διάφορα σημεία του πλανήτη. «Στόχος μας είναι να δούμε τις φετινές αδυναμίες και να βελτιώσουμε τόσο την ποιότητα όσο και την χρησιμότητα της συνδιάσκεψης για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια» είπε.
 
Τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας μετέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, τονίζοντας τον συμβολισμό της διοργάνωσης, αφού συμπίπτει με την επέτειο της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στην ομιλία του, ο Προέδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην συμμετοχικότητα και τη διαδραστικότητα των αποφάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζοντας την ικανοποίηση του από το έργο που επιτελείται μέσα από τις εργασίες της Παράλληλης Βουλής στην οποία συμμετέχουν 500 παράλληλοι βουλευτές.
 
Στις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19 αναφέρθηκε στη διαδικτυακή ομιλία της η Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων, συμμετείχαν σε πάνελ που αφορούσε τις προοπτικές βελτίωσης της ισότητας των φύλων στην πολιτική σκηνή. Μέσα από τα συμπεράσματα της συζήτησης, καταγράφεται το γεγονός ότι η απουσία των γυναικών από την πολιτική σκηνή της Κύπρου είναι εκκωφαντική. Μάλιστα όπως σημειώθηκε, η βελτίωση των προοπτικών της ισότητας των φύλων στην πολιτική ζωή του τόπο είναι ζήτημα νοοτροπίας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την εκπαίδευση, τη νομοθετική παρέμβαση κ.α. Τονίστηκε ακόμα πως είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί επιτροπή για την ισότητα των φύλων με εκτελεστικές εξουσίες.
 
Στη διάρκεια των εργασιών του Cyprus Forum αναπτύχθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας όπως για παράδειγμα η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί, η υγειά, η έρευνα και η καινοτομία η παιδεία και ο πολιτισμός.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας