Επανήλθε δριμύτερος ο Αρχιεπίσκοπος-«Στις τάξεις δεν πρέπει να υπάρχει σκάρτος»

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για τον καθηγητή εικαστικό τα έργα του οποίου συνεχίζουν να προκαλούν σάλο επανήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ζητώντας ξανά την απομάκρυνσή του από τα σχολεία, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την ενέργειά του να ζωγραφίσει με αυτόν τον τρόπο τον Χριστό.

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως «οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να κάνει γυμνά», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος εικαστικός, είναι εκπαιδευτικός και δεν έπρεπε να απεικονίσει γυμνό τον Χριστό. «Στις τάξεις μας δεν πρέπει να υπάρχει σκάρτος κανένας. Θα αντιδράσουν πολλοί Χριστιανοί. Να πει ότι θέλει για μένα, αλλά όχι για τον Σωτήρα του κόσμου».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας πως ο καθηγητής έπρεπε να λάβει υπόψη ότι η πλειοψηφία του λαού είναι θρησκευόμενη. «Δεν μπορώ να αγνοήσω το λαό, σημείωσε. Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου, θυσιάστηκε για όλους μας. Δεν μπορεί να προσβάλλει με τον πιο απαίσιο τρόπο, το πρόσωπο του Χριστού. Πρέπει να προστατεύσω το ποίμνιό μου. Θα είμαι απαράδεκτος εάν σιωπήσω».

Όπως υπέδειξε, αυτό που τον ενόχλησε είναι η προσβολή στα Θεία. «Για τον Χριστό είναι απαράδεκτος. Πόσο μάλλον που είναι εκπαιδευτικός. Ένας εκπαιδευτικός πρέπει να προσθέτει ήθος», σημείωσε ζητώντας την απομάκρυνσή του. «Δεν πρέπει να είναι εκπαιδευτικός πλέον. Είναι ανοσιούργημα αυτό που έκανε. Εάν ο ίδιος έβγαζε τα ρούχα του και έβαζε γυμνές φωτογραφίες, δεν θα έλεγα τίποτα. Το πολύ, πολύ να έπαιρνα την Αστυνομία και να ενημέρωνα του Υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορεί, όμως, να βάζει τον Χριστό σε αυτή τη θέση», σημείωσε καταλήγοντας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Ξέσπασε ο εικαστικός, καθηγητής μετά την πειθαρχική από το Υπουργείο Παιδείας
 
«Έχει αποτύχει»
Λίγο προηγουμένως, η Ιερά Αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση είχε χαρακτηρίσει τον καθηγητή ως ένα συστημικό που έχει αποτύχει.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Σχετικά με την συζήτηση και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο, πινάκων καθηγητού Τέχνης και Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, επιθυμεί να σημειώσει τα εξής:

1. Ουδέποτε θελήσαμε να περιορίσουμε τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης ή της καλλιτεχνικής δημιουργίας οιουδήποτε. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι ο δημιουργός με τα υπό συζήτηση έργα του, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια άσκησης των ως άνω δικαιωμάτων, προσβάλλοντας σαφώς τον πυρήνα άλλων δικαιωμάτων των συμπολιτών του.

2. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και ούτε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε η αλήθεια της πίστεώς μας, ούτε η Εκκλησία ή ο Μακαριώτατος  μειώνονται από αυτές, ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Εξάλλου ο Χριστός τόνισε πως «Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ' ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθ. 5,11).

3. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός κατά τη δική του ομολογία θέλησε να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις, επιδιώκοντας προφανώς να χαρακτηρισθεί  αντισυστημικός και να ηρωοποιήσει τον εαυτό του, ως διωκόμενο. Βάσει όμως, των σημερινών κοινωνικών πραγματικοτήτων αποδεικνύεται βαθύτατα συστημικός και φυσικά διώκτης και όχι διωκόμενος.

4. Η πιο σημαντική παράμετρος του θέματος είναι ότι ο εν λόγω «καλλιτέχνης» είναι εκπαιδευτικός - λειτουργός και μάλιστα από τη θέση του διοικεί σχολικές μονάδες. Ο Εκπαιδευτικός, ως γνωστό, δεν μεταδίδει ξηρές και τυπικές γνώσεις, αλλά κυρίως οφείλει με το παράδειγμα και την προσωπικότητά του να διαμορφώνει το ήθος των νέων και να τους παραδίδει στην κοινωνία ως πρόσωπα με ολοκληρωμένες προσωπικότητες που σέβονται τους εαυτούς τους, τους άλλους ανθρώπους, την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού τους. Στο σημείο αυτό, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός, απέτυχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων