Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οσμή πολέμου για το γκάζι στη Λάρνακα-Ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση

Νατάσα Χριστοφόρου  06/07/2020 06:51
Οσμή πολέμου για το γκάζι στη Λάρνακα-Ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση

Οσμή πολέμου για το γκάζι στη Λάρνακα-Ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί λύση

Νατάσα Χριστοφόρου  06/07/2020 06:51
Κρίσιμη ως προς την εξεύρεση λύσης για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από το δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, είναι η σημερινή σύσκεψη μεταξύ των εταιρειών και της Αρχής Λιμένων στο Υπουργείο Ενέργειας. Τα δύο μέρη, θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την εκφόρτωση γκαζιού από τα πλοία στις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό.
 
Η Αρχή Λιμένων, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας δεν προκρίνει τη λύση που πρότειναν οι εταιρείες για τον τρόπο εκφόρτωσης του υγραερίου προς τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα προχωρήσουν στην ανέγερση των εγκαταστάσεων, εάν η Αρχή Λιμένων επιμείνει στη θέση της που θα ανεβάσει στα ύψη, όπως υποστηρίζουν το κόστος. Οι εταιρείες επιθυμούν όπως η εκφόρτωση γίνεται εντός λιμανιού και αναμένεται να προτείνουν εγκατάσταση αγωγών.
 
Ήδη πάντως, ο Δήμαρχος Λάρνακας, έχει προειδοποιήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν, για ακόμη μία φορά, οι δεσμεύσεις για μετακίνησή των εγκαταστάσεων γκαζιού. Η Λάρνακα περιμένει εδώ και μία δεκαετία την απομάκρυνσή τους, με σκοπό να υπάρξει ανάπτυξη σε μια περιοχή, που έχει τεράστιες προοπτικές.
 
«Με βάση τα συμφωνηθέντα, τέλος του χρόνου πρέπει να μετακινηθούν. Δεν είναι δουλειά του Δήμου Λάρνακας να αποφασίσει πώς θα ξεφορτώνεται το γκάζι. Η θέση του Δήμου Λάρνακας, είναι ότι για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ των εταιρειών και της Αρχής Λιμένων για το εάν θα μπαίνουν τα πλοία στο λιμάνι, πρέπει να βρεθεί λύση. Η μία εταιρεία δήλωσε πως εάν δεν λυθεί το θέμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει τις εγκαταστάσεις. Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι το κράτος να ανακοινώσει στις εταιρείες την απόφασή της, την οποία πρέπει να ακολουθήσουν. Όποιες εταιρείες δεν την ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν συνέπειες», υπέδειξε μιλώντας  στον REPORTER ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Δυναμικές αντιδράσεις
Διαμηνύοντας πως η Λάρνακα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί νέα καθυστέρηση στην απομάκρυνση των εγκαταστάσεων γκαζιού, ο δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε ότι «εάν συνεχίσει να υφίσταται τη διαφορά και οι εταιρείες επιμένουν πως δεν θα μετακινηθούν, θα αντιδράσουμε δυναμικά με μια σειρά μέτρων. Το πρώτο είναι να εξασκήσουμε το νομικό μας δικαίωμα, βάσει του διατάγματος που εκδόθηκε για τη μετακίνησή τους και το οποίο έχει ήδη λήξει. Κανονικά οι εταιρείες θα έπρεπε ήδη να μετακινήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Εάν δεν βρεθεί λύση θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον των εταιρειών. Ακολούθως θα ζητήσουμε να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας. Εάν δεν βρεθεί και πάλι λύση τότε θα κάνουμε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή πολιτών».

Ο Ανδρέας Βύρας, σημείωσε πως θα αναμένουν να δουν και την κατάληξη των διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.«Η ευχή μας είναι να δοθεί λύση, για να μην υπάρξει καθυστέρηση και να παραμείνουν και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες. Η Λάρνακα δεν πρόκειται να δεχθεί νέα εκκρεμότητα. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη της περιοχής εκείνης. Αναμένουμε το Σχέδιο Περιοχής, που έπρεπε ήδη να ανακοινωθεί. Η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Θέλουμε να δούμε τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά και τα δημόσια έργα στην περιοχή, για να προχωρήσουμε».

Το θέμα της απομάκρυνσης  πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου, θα συζητηθεί αύριο ενώπιον της επιτροπής εμπορίου της Βουλής, έπειτα από πρόταση της βουλευτού Άννας Θεολόγου. Στη Βουλή έχουν κληθεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αρχής Λιμένων, του Δήμου Λάρνακας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, των εταιρειών πετρελαιοειδών και των εταιρειών υγραερίου.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας