Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

ΠΑΣΕΣΙ: Η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους ενόψει β΄φάσης ΓεΣΥ

  20/05/2020 21:01
ΠΑΣΕΣΙ: Η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους ενόψει β΄φάσης ΓεΣΥ

ΠΑΣΕΣΙ: Η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους ενόψει β΄φάσης ΓεΣΥ

  20/05/2020 21:01
Εάν η Πολιτεία επιθυμεί πραγματικά να πετύχει το πολυπόθητο από την κοινωνία ΓεΣΥ, οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τα Δημόσια νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους σε αυτά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων, Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) ενόψει την έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.  

Η ΠΑΣΕΣΙ, εκφράζει την ετοιμότητα των μελών της να συμμετάσχουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσθέτοντας ότι αυτό, όμως, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους, καθώς, "παρά τις πολύωρες συναντήσεις μας από μηνών με τον ΟΚΥπΥ, ως διοικητικό όργανο αρμόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, φτάσαμε στο δια ταύτα χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς του Οργανισμού. Ή τουλάχιστον χωρίς να υπάρχει σχέδιο που να έχει κοινοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους».
 
Σε συνάντηση προ δεκαημέρου με το νέο εκτελεστικό διευθυντή ΟΚΥπΥ, κ. Λοϊζίδη αναφέρεται, τέθηκαν για πολλοστή φορά τα θέματα που συζητήθηκαν με τους προκατόχους του. Δομή, οργανογράμματα, στελέχωση, εξοπλισμός, κίνητρα, τρόπος λειτουργίας σε καθεστώς ΓεΣΥ, κριτήρια αξιολόγησης των συμβασιούχων ιατρών, απογευματινά ιατρεία καθώς και συγκεκριμένα προβλήματα βασικών ειδικοτήτων, όπως είναι η Παθολογία και η Παιδιατρική, που προέκυψαν ή επιδεινώθηκαν με την πανδημία και την έλευση του ΓεΣΥ. Θέματα τα οποία, όπως αναφέρεται, είχαν τεθεί από πέρσι, πριν την έναρξη της πρώτης φάσης ΓεΣΥ και ακόμα δεν έλαβαν απαντήσεις.
 
«Επιπλέον, η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών μας λόγω των διαταγμάτων έχει προκαλέσει τη δημιουργία νέων λιστών αναμονής, τις οποίες  θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε, ειδικά εφόσον τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενταχθούν από τώρα στο ΓεΣΥ. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, πριν λάβει τεράστιες και μη ελεγχόμενες διαστάσεις, τόσο όσον αφορά τα χειρουργικά περιστατικά αλλά και όσον αφορά τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκεται το 50% των κλινών, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των κλινών εντατικής. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό, σημειώνεται, για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Χρειάζεται η ανάλογη στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ο εξοπλισμός με τα απαραίτητα μηχανήματα και η σωστή διοικητική υποστήριξη. Και κυρίως χρειάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ανθρώπινων και άλλων, ώστε τα νοσηλευτήρια να υποστηρίξουν τη δεύτερη φάση με ποιότητα, ασφάλεια και τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ικανότατοι επιστήμονες που εξακολουθούν να εργάζονται από επιλογή στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
«Τις τελευταίες βδομάδες γινόμαστε δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων από συναδέλφους, οι οποίοι είτε έδωσαν είτε σκέφτονται να δώσουν παραίτηση. Σημαντικός λόγος, η μεγάλη ψαλίδα αμοιβών μεταξύ ΓεΣΥ και Δημοσίου και η αδράνεια των αρμοδίων στο θέμα αυτό», προστίθεται.
 
Η συζήτηση για τα κίνητρα ξεκίνησε προ έτους, υπενθυμίζεται, χωρίς ακόμα να υπάρχει η τελική πρόταση του Οργανισμού, ώστε να μπορεί ο κάθε ιατρός να κάνει τις επιλογές του. Ακόμα και νεότεροι συνάδελφοι συμβασιούχοι, αναφέρεται, των οποίων το εργασιακό μέλλον είναι άμεσα συνυφασμένο με την επιβίωση του Οργανισμού, σκέφτονται να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους καθώς δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει μέλλον για αυτούς στον ΟΚΥπΥ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας