Ακυρώσεις, αναβολές και περιορισμοί-Η κυπριακή λίστα απαγορεύσεων

Δραστικά μέτρα με στόχο να σπάσει την αλυσίδα επαφών του γιατρού που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη μαραθώνια συνεδρία του. Πέραν των αποφάσεων του Υπουργικού, ωστόσο, και άλλοι οργανισμοί έλαβαν σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης του ιού.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί όλες οι συναθροίσεις άνω των 75 ατόμων, ενώ κλείνουν σχολεία και Πανεπιστήμια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥΟ ΕΔΩ
 
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που πάρθηκαν έχουν ως ακολούθως:
 
Παρατείνεται το κλείσιμο οδοφραγμάτων
Η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων μέχρι τις 18 Μαρτίου, την ίδια ώρα που και στα κατεχόμενα αποφασίστηκε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα με αύξηση των νοσηλευτών.
 
Ακυρώνονται εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους
Το Υπουργικό αποφάσισε την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή άνω των 75 ατόμων, σε κλειστούς χώρους μέχρι την 31η Μαρτίου. Όπως επισημάνθηκε το μέτρο αγγίζει και την εκκλησία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο.
 
Ακυρώνονται συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους
Ακυρώνονται επίσης εκδηλώσεις, παρελάσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες μέχρι την 31η Μαρτίου. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, διευκρινίστηκε ότι θα μπορούν να γίνουν χωρίς οπαδούς.
 
Κλείνουν όλα τα σχολεία της μείζονος Λευκωσίας
Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων της μείζονος Λευκωσίας πριν κάποιων απομακρυσμένων περιπτώσεων της Επαρχίας. Ήδη έχει σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία. Το μέτρο αφορά και τα δημόσια φροντιστήρια, τα ΚΙΕ κα νυχτερινά. Για τα ιδιωτικά έγινε έκκληση όπως ακολουθήσουν τις ίδιες οδηγίες και παραμείνουν κλειστά.
 
Εγκύκλιος στη Δημόσια Υπηρεσία
Επίσης το Υπουργικό εξουσιοδότησε το Υπουργείο Οικονομικών όπως εκδώσει εγκύκλιο που θα περιέχει οδηγίες προς τους δημόσιους υπαλλήλους.
 
Διατάγματα από τον Υπουργό
Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να εκδίδει διατάγματα δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.
 
Σε… αυτοπεριορισμό η Βουλή
Παράλληλα η διεύθυνση της Βουλής αποφάσισε όπως αναβάλει τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη και Πέμπτη επιτροπές, ενώ αναβάλλεται και η Ολομέλεια της Παρασκευής.
 
Κλείνουν Πανεπιστήμια
Με ανακοίνωση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενημέρωσε πως όλα τα μαθήματα, οι διαλέξεις αλλά και γενικότερα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες όπως παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
 
Αναβάλλονται οι παρουσιάσεις εφέδρων
Το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε όπως προχωρήσει σε αναβολή όλων των παρουσιάσεων εφέδρων που ήταν προγραμματισμένες για αυτές τις ημέρες. Ήδη τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, ενημερώνουν τηλεφωνικώς τους εφέδρους.
 
Ποιοι βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό
Το Υπουργείο χωρίζει τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο σε τρεις κατηγορίες.
 
Ακολουθεί η κατηγοριοποίσηση των χωρών:
Κατηγορία 1
: Υποχρεωτικός περιορισμός (καραντίνα) στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από: Επαρχία Hubei της Κίνας, Ιταλία, Ιράν, Δημοκρατία της Κορέας
 
Κατηγορία 2: Αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικία τους ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας: Κίνα (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei), Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου)
 
Κατηγορία 3: Αυτοπαρακολούθηση (με οδηγίες για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και περιορισμό μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες) Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου), Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Σιγκαπούρη
 
Απαγορεύονται τα πάντα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Μετά την επιβεβαίωση του γιατρού ως ύποπτο κρούσμα, ο ΟΚΥΠΥ έλαβε σειρά δραστικών μέτρων που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου στο οποίο μεταξύ άλλων απαγορεύονται οι επισκέψεις, ενώ αναβλήθηκαν τα ραντεβού, τα χειρουργεία και οι επισκέψεις σε γιατρούς.
 
Ούτε Μαραθώνιοι
Οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό και τα σχετικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση οδηγούν στην αναβολή του 14ου ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού-ΓΣΟ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου. Την ίδια ώρα δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε ο Μαραθώνιος που ήταν προγραμματισμένος να γίνει στην Πάφο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση