Αρωγή στους πρόσφυγες για να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους συζητά η Βουλή

Τις προσπάθειες για αποτύπωση και στην πράξη της ισότιμης κατανομής των βαρών ανάμεσα στους πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής και τους μη πρόσφυγες συνεχίζει η κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων.
 
Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας, συζητήθηκε πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, η οποία στόχο έχει να αποτρέψει τους πρόσφυγες των οποίων η περιουσία είναι απροσπέλαστη ή είναι αδύνατη η οικονομική της αξιοποίηση από του να την ξεπουλούν στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Ευσταθίου προτείνει όπως για κάθε αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας που θα γίνεται στις ελεύθερες περιοχές, να επιβάλλεται για έκαστη συναλλαγή εισφορά στήριξης σε ποσοστό 0,4% η οποία θα διοχετεύεται σε ένα ειδικό ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται και αφού καθοριστούν με κανονισμούς τα κριτήρια, θα χορηγείται ως αρωγή στους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προκειμένου η αρωγή αυτή να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για προσφυγή τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων».
 
Αναλύοντας την πρότασή του ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 0,4% που προτείνει «είναι μόλις η αξία ενός τετραγωνικού μέτρου γρανίτη που χρησιμοποιείται σε διαμερίσματα πολυτελείας».
 
Συνεχίζοντας εξήγησε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έχει σκοπό τη στήριξη των ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα οι οποίες έχουν καταστεί απροσπέλαστες, ή η οικονομική τους αξιοποίηση είναι πρακτικά και νομικά αδύνατη, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων ή της εκποίησης της περιουσίας τους, να προσφεύγουν στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομών Βαρών για να τους στηρίξει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αλληλεγγύης για την απώλεια κατοχής, χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας τους.
 
Πρόσθεσε ότι το ποσοστό του 0,4% της εισφοράς αποτελεί μικρό μόνο μέρος της υπεραξίας που απέκτησαν οι ακίνητες ιδιοκτησίες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι αξίες των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι μηδαμινές.
 
Η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε την ανησυχία της για τους ρυθμούς με τους οποίους ξεπουλούνται περιουσίες στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας παράλληλα πως ενώ συμβαίνει αυτό, το κράτος εξοικονόμησε 64 εκατ. ευρώ από τα προσφυγικά σχέδια που δεν απορροφήθηκαν επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν π.χ. χρήματα να αγοράσουν σπίτι ώστε να λάβουν χορηγία.
 
Κέρδη 25,8 εκατ. από το προσφυγόσημο
Προσκεκλημένη στη συνεδρία, ανάμεσα σε άλλους, ήταν και η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Μανάδων, Μαρκέλλα Τσιάκκα, η οποία επανέφερε την απαίτηση όπως τα κέρδη από το προσφυγόσημο παραχωρούνται απευθείας στον Φορέα για αρωγή στους πρόσφυγες και όχι να τοποθετούνται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
Για την ιστορία σημειώνεται ότι το προσφυγόσημο τιμάται προς 2 σεντ και από το 1974 που κυκλοφόρησε μέχρι το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, απέφερε συνολικά στο κράτος 25,8 εκατ. ευρώ.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο εισηγητής της πρότασης ανέφερε ότι άρχισε η συζήτηση της πρότασης νόμου για τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενης γης με την επιβολή τέλους για κάθε αγοραπωλησία στις ελεύθερες περιοχές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα στηρίζει οικονομικά τους πρόσφυγες για να  αποφεύγουν πρώτα την ένδυα και τη φτώχεια.
 
«Η πρόταση», είπε ο κ. Ευσταθίου, «αποσκοπεί στη βοήθεια των ανθρώπων αυτών από το κράτος με ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 0,4% που θα επιβάλλεται στην πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές, και αυτό ως μικρό μόνο μέρος της υπεραξίας που απέκτησαν αυτές οι περιουσίες συνεπεία της τουρκικής εισβολής, της προσφυγιάς και της καταστροφής».
 
Αναζητείται πολιτική βούληση
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε από πλευράς της ότι η σημερινή συζήτηση έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν γενικότερα τα θέματα της στήριξης των προσφύγων, επισημαίνοντας παράλληλα πως εάν η κυβέρνηση έχει πράγματι την πολιτική βούληση να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενης γης οι οποίοι δυσπραγούν, είναι τώρα η ώρα να το κάνει.
 
Σε ερώτηση ποιες είναι οι πληροφορίες μέχρι στιγμής για την πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα, η κ. Κουκουμά απάντησε ότι «προσεγγίζονται ιδιοκτήτες, όχι μόνο στην Αμμόχωστο αλλά γενικότερα, για να πουλήσουν τις περιουσίες τους σε διάφορους επενδυτές διαφόρων εθνικοτήτων, όπως π.χ. Ρώσους, Ισραηλινούς και άλλους».
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα