Το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ε/κ στο εργαστήριο της ΔΕΑ

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα, στο θέμα της εξεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων, είναι η δραματική μείωση στον αριθμό λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.
 
Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017, δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), είπε σε χαιρετισμό του σε σχολική εκδήλωση για τους αγνοούμενους, μια πρωτοβουλία του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β’ και του Α’ Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης “Μανώλης Ανδρόνικος”.
 
Παρά τις προσπάθειες, τόσο των οικογενειών των αγνοουμένων, όσο και της κυπριακής Κυβέρνησης, σε όλα τα διεθνή φόρα, σημείωσε, “η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται στην επίλυση ενός ανθρωπιστικού προβλήματος που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί, προκαλώντας τόσο πόνο σε χιλιάδες οικογένειες”.
 
“Είναι η κατοχική δύναμη που αρνείται με περιφρόνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων Διεθνών Οργανισμών”, είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
 
Πρόσθεσε ότι “ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια της ΔΕΑ, είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων να μην πληροφορηθούν ποτέ για την τύχη των δικών τους”.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι “από τους 1.508 καταγεγραμμένους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους εξακολουθούν να αγνοούνται οι 1.025 και αυτό μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΔΕΑ”.
 
Σημείωσε και το άλλο σοβαρό θέμα, αυτό της μετακίνησης οστών, λέγοντας ότι “η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων δεν αποτελεί για μας πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων”.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “η κατοχική δύναμη έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για την τύχη των δικών τους”.
 
“Χωρίς τις πληροφορίες αυτές από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της ΔΕΑ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, με τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα για τους συγγενείς των αγνοουμένων”, ανέφερε.
 
Διαβεβαίωσε ότι “η Κυβέρνηση πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοούμενου μας”.
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία