Αυτή είναι η συχνότερη εγχείρηση που υποβάλλονται ασθενείς στην Κύπρο

Στην Κύπρο οι χειρουργικές επεμβάσεις για μυοσκελετικές παθήσεις ήταν η δεύτερη πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στα γενικά νοσοκομεία και πάνω από το 30% των εργαζομένων ανέφεραν ότι υποφέρουν από οσφυαλγία που αποδίδεται στην εργασία, ", ανέφερε o ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, σε παρέμβαση του σε Ημερίδα.
 
Η Ημερίδα είχε θέμα: «Πρόσβαση των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις στην Εργασία» «Μην Αργείς, Συνδέσου Τώρα, Ώρα για Εργασία» και διοργανώθηκε θες από τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (ΑΣΚ), για την 19η Εβδομάδα Ρευματοπαθειών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, o κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος, τα τελευταία 10 χρόνια, της ομάδας ενδιαφέροντος για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως οι  χρόνιες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι ίσως το συνηθέστερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία/απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
"Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αν σκεφτείτε ότι ένας στους τέσσερεις ευρωπαίους επηρεάζεται από αυτές τις παθήσεις. Επιπρόσθετα, το  50% του συνόλου των απουσιών από την εργασία και το 60% της μόνιμης ανικανότητας προς εργασία σχετίζεται με τον μυοσκελετικό πόνο.
 
Το κόστος των άμεσων και έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με μυοσκελετικές παθήσεις εκτιμάται σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο- έως 2% του ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ", ανέφερε.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι το ΕΚ ζήτησε την διεύρυνση του προγράμματος Ορίζοντας 2020  έτσι ώστε να καλύπτει και νέους ιατρικούς τομείς καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών του έτσι ώστε να μειωθεί ο έντονος ανταγωνισμός ιατρικών ερευνητικών κέντρων που πολλές φορές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ίδια χρηματοδότηση.

"Μειώνοντας παράλληλα και τις επικαλύψεις που προκύπτουν. Εστιάσαμε επίσης στην ανάγκη όπως τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ορίζοντα 2020 να προωθούν και την ελεύθερη ιατρική έρευνα, μακριά από τις πιέσεις των αγορών και των εταιρειών", σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως σύμφωνα με το πόρισμα που ετοιμάστηκε, ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις δεν επηρεάζουν  μόνο τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές, αλλά και τις οικογένειές τους που επιβαρύνονται σημαντικά με συναισθηματικό και κοινωνικό-οικονομικό κόστος.
 
Επιπρόσθετα, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές οι ασθένειες αυτές εξακολουθούν να οδηγούν σε σημαντική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ