Διορίστηκε ο νέος Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του νέου Εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), κ. Λεωνίδα Παντελίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.  

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες, έλαβα την απόφαση του διορισμού του κ. Λεωνίδα Παντελίδη στη θέση του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, μετά και τη συμπλήρωση της υπηρεσίας του κ. Νέστορα Νέστορος, τον οποίο και θερμά ευχαριστώ για το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Λαμβάνοντας υπόψη το ευαίσθητο της αποστολής με την οποία είναι επιφορτισμένη η Επιτροπή, η απόφαση του διορισμού του κ. Παντελίδη στην εν λόγω θέση, λήφθηκε προσμετρώντας την καταγεγραμμένη εμπειρία που αποκόμισε όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Διπλωματικό Σώμα, ως επίσης και το άριστο των σχέσεων και τη σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξε διαχρονικά με τους οργανωμένους συγγενείς των αγνοουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση της εμπειρίας του, των επαφών, αλλά και των σχέσεων που διατηρεί με διεθνείς παράγοντες από την όλη παρουσία του στη Διπλωματική Υπηρεσία, εξυπηρετούν τα μέγιστα στην περαιτέρω αποτελεσματική επιτέλεση της αποστολής της Επιτροπής και συνεπεία αυτής την εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι συμμεριζόμενοι πλήρως το ανθρώπινο αυτό δράμα τους, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στον στόχο της διακρίβωσης της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων.

Προς τον σκοπό αυτό, υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε μίας οικογένειας ξεχωριστά να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με επίσημα και αποδεικτικά στοιχεία, το θέμα αυτό είναι το πρώτο που εγείρουμε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και σε όλες τις επαφές που πραγματοποιούνται με τον ΓΓ των ΗΕ, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και  ξένων κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και σαν αποτέλεσμα των συντονισμένων κινήσεων και πιέσεων που ασκούμε έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί ένας αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης και ως εκ τούτου έγινε κατορθωτό να διακριβωθεί η τύχη  περιορισμένου αριθμού  αγνοουμένων.

Όμως, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων των αγνοουμένων μας εκκρεμεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • το πέρασμα του χρόνου,
  • ο περιορισμένος αριθμός μαρτύρων και η άρνηση τους τις πλείστες των περιπτώσεων να συνεργαστούν,
  • καθώς και η οικοδομική ανάπτυξη σε πιθανούς χώρους ταφής, συνιστούν πρόσθετους παράγοντες που δυσχεραίνουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, γίνεται απόλυτα κατανοητή η επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν οι αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους το πρόβλημα θα οδηγηθεί προς την οριστική επίλυσή του.

Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους όσοι κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγτχονται από τη Δημοκρατία να δώσουν τις όποιες πληροφορίες προς εμέ ώστε να μην ανησυχούν. Τους καλώ να δώσουν στον ίδιο, και δεν θα αποκαλύψω τις πηγές μου, προκειμένου να συμβάλουμε στο να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που αφορά τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. Ελπίζω την ίδια στάση να τηρήσει και η άλλη πλευρά.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Τουρκία επιβάλλεται να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της και για ακόμη μία φορά την καλούμε να συμμορφωθεί με τη νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του διεθνούς δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχη των αγνοουμένων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία και εκθέσεις του στρατού της, ούτως ώστε να μπορέσει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες στις οποίες βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχοντας πλήρη συναίσθηση και αντιλαμβανόμενος την ευθύνη, το βάρος και τη σπουδαιότητα του ρόλου της θέσης την οποία αναλαμβάνετε, θα ενεργήσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία και παρά τις όποιες δυσκολίες και τα προβλήματα που υφίστανται, θα εντείνετε τις προσπάθειες προς την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

Εργαζόμενος προς την κατεύθυνση αυτή και σε αγαστή συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είμαι πεπεισμένος ότι θα καταβάλετε το άπαν των δυνάμεών σας προκειμένου να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τόσο τις δικές μου όσο και αυτών των συγγενών των αγνοουμένων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο απαιτητικό αυτό έργο η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό σας.

Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση τους».

Από την πλευρά του ο κ. Παντελίδης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «γνωρίζοντας το προσωπικό σας ενδιαφέρον, αλλά και την ευαισθησία σας για θέμα των Αγνοουμένων, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στο πρόσωπο μου αναθέτοντας μου αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με τα καθήκοντα  της θέσης, έχω διαπιστώσει πόσο γενναιόδωρα η πολιτεία έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της προσπάθειας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη υποδομή η οποία έχει στελεχωθεί από μια επιστημονική και ερευνητική ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο θεάρεστο αυτό έργο. 

Ταυτόχρονα, όμως, έχω διαπιστώσει εσωτερικές αδυναμίες και εξωτερικά εμπόδια που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας και θεωρώ ευθύνη μου να αντιμετωπίσω.

Σας διαβεβαιώ ότι είναι με αίσθημα καθήκοντος και προπάντων ηθικής υποχρέωσης προς τις οικογένειες των αγνοουμένων των οποίων δεν έχει διακριβωθεί πλήρως η τύχη τους, που αναλαμβάνω αυτή την αποστολή, με στόχο όσο το δυνατόν νωρίτερα να τελειώσει επιτέλους αυτό το ανθρώπινο δράμα».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας