Δευτέρα 16 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αδικημένο από δημοσιεύματα νιώθει το Τμήμα Δασών για το δάσος Μαυραλή

  18/04/2019 20:12
Αδικημένο από δημοσιεύματα νιώθει το Τμήμα Δασών για το δάσος Μαυραλή

Αδικημένο από δημοσιεύματα νιώθει το Τμήμα Δασών για το δάσος Μαυραλή

  18/04/2019 20:12
Ανακοίνωση  εξέδωσε σήμερα το Τμήμα Δασών σχετικά με την αναβάθμιση του εκδρομικού χώρου στο δάσος «Μαυραλή» με αφορμή όπως σημειώνει "την αδικαιολόγητη επίθεση κατά του Τμήματος Δασών από συγκεκριμένη μερίδα έντυπων και διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας".

Κάνει επίσης λόγο για "ελλιπείς δημοσιογραφικές πληροφορίες (που) προκαλούν σύγχυση στο κοινό και δεν προάγουν τον καλώς νοούμενο δημόσιο διάλογο και οδηγούν σε απαξίωση μια ολόκληρη Υπηρεσία στα μάτια της κοινωνίας, με αδικαιολόγητη στοχοποίηση και απρόβλεπτες συνέπειες για την ικανότητα εκπλήρωσης της αποστολής της".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρώτα στοχοποιήθηκε η ικανότητα και η επιστημονική επάρκεια του Τμήματος Δασών να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις προστασίας της βιοποικιλότητας με την επαναφορά και αποκατάσταση οικοτόπων στη φυσική τους μορφή, μετά την απομάκρυνση της ακακίας στην περιοχή «Μαυραλή» και τώρα στο στόχαστρο έχει βρεθεί το κοινωνικό έργο του Τμήματος Δασών για την αναβάθμιση του ομώνυμου εκδρομικού χώρου.
 
Σημειώνεται ότι ο εκδρομικός χώρος «Μαυραλής» ανήκει στο δίκτυο εκδρομικών χώρων που δημιούργησε και διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών για κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για δασική αναψυχή, αλλά και για να συγκεντρώσει και να ελέγξει τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρασκευάσουν το φαγητό τους επί τόπου, σε οργανωμένους χώρους, με τις αναγκαίες και ελεγχόμενες διευκολύνσεις, προς όφελος της δασικής προστασίας.
 
Διευκρινίζεται ότι η αναβάθμιση του εκδρομικού χώρου ήταν προγραμματισμένη πριν από την οικονομική κρίση, αλλά άρχισε να υλοποιείται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις και το διαθέσιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, πέρσι έγινε αναβάθμιση των χώρων υγιεινής σε νέους, σύγχρονου τύπου, με στεγανές δεξαμενές και πρόνοιες για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και η κατασκευή τους είναι τέτοια που δεν επιμολύνει τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και ούτε επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την παραλία.

Προστίθεται ότι οι εργασίες αναβάθμισης των δύο ψησταριών άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο και ότι στον ένα χώρο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και στον άλλο χώρο συνεχίζονται οι εργασίες.  Και οι δύο ψησταριές, διευκρινίζεται, βρίσκονται εντός του εκδρομικού χώρου και σε καμιά περίπτωση στην έκταση των αμμοθινών ή της παραλιακής άμμου και προγραμματίζεται επίσης και η αντικατάσταση τραπεζιών.
 
"Με βάση τα πιο πάνω, είναι εύλογο να διερωτηθεί κάποιος γιατί δεν υπήρχε οποιαδήποτε ενόχληση και διαμαρτυρία πέρυσι ή τον Ιανουάριο, όταν αναβαθμίζονταν οι χώροι υγιεινής και οι ψησταριές αντίστοιχα, όπως γίνεται σήμερα. Επαναλαμβάνεται ότι, η ατεκμηρίωτη, η επιφανειακή και ενίοτε προκλητική στοχοποίηση του Τμήματος Δασών για δράσεις και έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα και τεχνογνωσία του, προκαλεί ζημιά στη δυνατότητά του να έχει δίπλα του σύμμαχο και συμπαραστάτη την κοινωνία για εκπλήρωση της τόσο σημαντικής αποστολής  του", αναφέρεται.

Προστίθεται πως το Τμήμα έχει μια άρτια καταρτισμένη ομάδα και πείρα 140 χρόνων στην προστασία και διαχείριση των δασών, τα οποία ζει και χαίρεται ο κόσμος και οι τοπικές κοινωνίες και σημειώνεται ότι προγραμματίζεται και έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για επιτόπια επίσκεψη στις 2 Μαΐου 2019, όπου θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τα μέτρα αποκατάστασης των αμμοθινικών οικοτόπων και των μέτρων αποκατάστασης του οικοτόπου φωλεωποίησης της θαλάσσιας χελώνας.
 
Διαβεβαιώνεται τέλος το κοινό ότι τόσο οι εργασίες αποκατάστασης των αμμοθινικών οικοτόπων, όσο και αναβάθμισης του εκδρομικού χώρου, εντάσσονται σε προγραμματισμένες εργασίες με μοναδικούς σκοπούς την προαγωγή της προστασίας της φύσης και της κοινωνικής προσφοράς των δασικών περιοχών.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως όλες οι εργασίες γίνονται με πλήρη σεβασμό στις αρχές που επιβάλλει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνογνωσία αλλά και η περιβαλλοντική και κοινωνική αναγκαιότητα.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας