Η ακτινογραφία της πορείας αυτονόμησης-Τι θα δούμε ν' αλλάζει στα νοσοκομεία

Η γρίπη Α ανέδειξε τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τα κενά και γενικότερα τις ατέλειες που υπάρχουν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια παγκύπρια, ρίχνοντας με την πρώτη στα βαθιά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), που ανέλαβε καθήκοντα πριν από περίπου τρεις μήνες.
 
Σήμερα, η ηγεσία του ΟΚΥπΥ μαζί με τους γενικούς διευθυντές των τριών περιφερειών Λευκωσίας, Λεμεσού-Πάφου και Λάρνακας-Αμμοχώστου, προχώρησαν σε απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών δράσης στο τιμόνι των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εξωτερικών ιατρείων και ιατρικών κέντρων.
 
Σήμερα κιόλας θα προχωρήσει η προκήρυξη των 300 νέων θέσεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, στη βάση των αναγκών που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπισθεί επαρκώς το ζήτημα της στελέχωσης.
 
Οι προκλήσεις και στόχοι στη Λευκωσία
Μιλώντας για τις προκλήσεις με το που έπιασαν δουλειά, ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης της περιφέρειας Λευκωσίας Κυριάκος Γεωργίου, τόνισε πως εκείνο που έχουν να διαχειριστούν είναι οι αλλαγές και διαδικασίες στον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων μέσα στους επόμενους μήνες.
 
Ιδιαίτερα για τα Κέντρα Υγείας, επισήμανε ότι με όσα προηγήθηκαν στον τομέα της στελέχωσης, μειώθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις εξαλείφθηκαν τα παράπονα του κοινού.
 
Ιδιαίτερα μνεία έκανε στην επέκταση των εξωτερικών ιατρείων παιδιατρικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο μέχρι τις έξι το απόγευμα, που κατέστη εφικτό μετά από πολλές προσπάθειες, έτσι που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες εργαζόμενων γονιών και όχι μόνο.
 
Η στόχευση τους επόμενους μήνες που θέλουν να γίνει αισθητή και από τον κόσμο που θα επισκέπτεται τα κρατικά νοσηλευτήρια, είπε ο κ. Γεωργίου, είναι η αναδιοργάνωση πολλών λειτουργιών, δηλαδή από την εξυπηρέτηση και εισαγωγή των ασθενών μέχρι την καθαριότητα στους χώρους.
 
Κατά τη διάσκεψη Τύπου, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο είναι το νοσηλευτήριο με τη μεγαλύτερη κάλυψη στην Κύπρο σε ποσοστό πέραν του 85%, και γι’ αυτό πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο.
 
Η γρίπη ανέδειξε τις ατέλειες
στην περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου
Σειρά επαφών με όλους τους εργαζόμενους στα νοσηλευτήρια της περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου προηγήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση της οποίας ηγείται ο Χρήστος Νικολάου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λεμεσού-Πάφου καταγράφηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν και εκεί που υπήρχε δυνατότητα δόθηκαν άμεσες λύσεις, σε κάποια τροχοδρομήθηκαν λύσεις, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που άλλαξαν τον τρόπο εργασίας.
 
«Τώρα με την επιδημία της γρίπης Α, φάνηκαν αρκετές από τις ατέλειες του συστήματος που κληθήκαμε να δώσουμε λύσεις σε συνεργασία με το προσωπικό του νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Νικολάου.
 
Για τις ελλείψεις κλινών λόγω και των αυξημένων περιστατικών της γρίπης Α, που προέκυψαν τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, ο κ. Νικολάου είπε πως χάρη στον συντονισμό και την ομαδική δουλειά που υπήρξε, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.
 
Το λίφτινγκ που χρειάζεται στην
περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου
Σημαντικά ζητήματα που άπτονται από τις υποδομές μέχρι τη συμπεριφορά του προσωπικού των νοσηλευτηρίων έναντι των πολιτών τα οποία είναι ευρέως γνωστά, ανέδειξε στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου Γιώργος Καροτσάκης.
 
Επισήμανε για παράδειγμα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας, κάνοντας αναφορά σε σπασμένες καρέκλες και άβαφους τοίχους στον χώρο, με την υπόδειξη πως αυτά καταγράφηκαν και το συντομότερο θα διορθωθούν.
 
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Καροτσάκης άγγιξε το ζήτημα της συμπεριφοράς και της κουλτούρας των εργαζομένων.
 
Υπάρχει η πλειοψηφία που συμπεριφέρεται όπως πρέπει στους ασθενείς, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου, σημειώνοντας όμως και τις περιπτώσεις εκείνων των εργαζομένων των οποίων η συμπεριφορά χρειάζεται λίφτινγκ.
 
Στόχος, πρόσθεσε, είναι να αλλάξει αυτή η κουλτούρα και όσοι δεν συμμορφώνονται με παρατηρήσεις ίσως να βρίσκονται και αντιμέτωποι ακόμη με συνέπειες. Χρειάζεται ακόμη και το χαμόγελο απέναντι στους ασθενείς, υπέδειξε με έμφαση.
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας και στα έργα επέκτασης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι ο στόχος επικεντρώνεται στο να παραδοθεί την ώρα που πρέπει εντός χρονοδιαγραμμάτων, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες παρά τις πιέσεις προς τον εργολάβο. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
 
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών να έχει παραληφθεί όλος ο εξοπλισμός για να τοποθετηθεί άμεσα εντός του πρόσθετου παραρτήματος.
 
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σε αυτό θα προστεθούν άλλα 125 κρεβάτια, καλύπτοντας εν πολλοίς των πρόβλημα της έλλειψης κλινών που υπάρχει.
 
Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι χρειάζεται ανακαίνιση και το κομμάτι του υφιστάμενου Νοσοκομείου Λάρνακας, κάτι που τροχοδρομείται.
 
Ο κ. Καροτσάκης ανέδειξε ταυτόχρονα και το ζήτημα των αναλώσιμων και των περιουσιακών στοιχείων των νοσηλευτηρίων, τα οποία πρέπει και να καταγράφονται και να τιμολογούνται.
 
Δεν νοείται νοσοκομείο
χωρίς βιοϊατρική τεχνολογία
Στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Νικόλαος Πολύζος είπε πως δεν νοείται να λειτουργούν τα μεγάλα νοσοκομεία χωρίς βιοϊατρική τεχνολογία, προσθέτοντας ότι μέχρι το Πάσχα θα εξασφαλιστούν μηχανήματα αξίας πέντε εκατομμυρίων.
 
Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε νέες προσλήψεις περίπου σαράντα ατόμων στο κομμάτι του παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, ανάγκες που θα καταγραφούν μέχρι το Πάσχα.
 
Οι άμεσες προτεραιότητες του ΟΚΥπΥ
Η οικονομική Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ Τερψιθέα Χρίστου, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού για να οδηγηθεί το οικοδόμημα στην οικονομική του αυτονόμηση.
 
Και πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, από την 1η Μαρτίου ο ΟΚΥΠΥ αναλαμβάνει τα 68 εκ. του προϋπολογισμού του, τα οποία έχουν τροποποιηθεί από το Δ.Σ. και έχουν γίνει 70 εκ. για κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου