Εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους την ερχόμενη Δευτέρα

Κάλεσμα στον προσφυγικό κόσμο να δώσει μαζικά το παρών του στην εκδήλωση για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, απηύθυναν δήμαρχοι κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων της Κύπρου.
 
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο θέατρο Παλλάς στις 19 Νοεμβρίου, στις 19:00, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 
Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξης Γαλανός, κάλεσε όλους τους πρόσφυγες να παρευρεθούν στην εκδήλωση, για να ακουστεί η φωνή του προσφυγικού κόσμου και για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους αλλά και της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου μέρους του τόπου μας, από την Τουρκία, η οποία, πρόσθεσε, «θέλει να παρουσιάζεται πολιτισμένη, αλλά ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Κύπρου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του περασμένου και αυτού του αιώνα».
 
Ο χρόνος φθείρει, είπε ο Αλέξης Γαλανός, «γι’ αυτό δεν πρέπει να υποκύψουμε στα χρόνια, αλλά όσοι έχουμε τις δυνάμεις να δώσουμε την παρουσία μας για να γνωρίζει πολύ καλά ο Τούρκος κατακτητής ότι δεν εγκαταλείπουμε τις διεκδικήσεις μας».
 
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως «τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί πέραν του δέοντος το προσφυγικό θέμα, από πλευράς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής».
 
Οι εκτοπισμένοι, σημείωσε, είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι του τόπου γιατί είναι οι μεγαλύτεροι αδικημένοι του διπλού εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής. «Δεν είναι επαίτες οι πρόσφυγες, είναι δικαιούχοι και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας» είπε, ζητώντας από την Κυβέρνηση μια πιο συγκροτημένη οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα σε θέματα απώλειας χρήσης, και πιο καθαρή πολιτική όσον αφορά τις διεκδικήσεις του προσφυγικού κόσμου.
 
Ο κ. Γαλανός ανέφερε εξάλλου ότι στις 19 του μηνός θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ψήφισμα για την τουρκική παρουσία στην Αμμόχωστο, το οποίο η κυπριακή πλευρά επιδιώκει από καιρό.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, Λευτέρης Αντωνίου, τόνισε από πλευράς του πως οι πρόσφυγες δεν αποδέχονται τους όποιους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας αλλά και άλλων κέντρων λήψεως αποφάσεων για συνέχιση της παρούσας κατάστασης και διαιώνιση του προβλήματος. «Απορρίπτουμε οποιουσδήποτε σχεδιασμούς ή ακόμα και σκέψεις για δημιουργία δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή και διχοτόμησης της πατρίδας μας» είπε.
 
Ο κ. Αντωνίου καταδίκασε την παράνομη και αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως οι συντονισμένες και μεθοδευμένες προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας αλλά και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος που παράνομα ιδρύθηκε, για αλλοίωση των ελληνικών τοπωνυμίων, εποικισμό των κατεχομένων, καθώς και παγίωση του status quo δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτά, αλλά ούτε κι από τη διεθνή κοινότητα, παρόλη την ανοχή που επιδεικνύει για τόσα χρόνια.
 
Εξέφρασε ανησυχία και προβληματισμό για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 541/83 και 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για συστράτευση όλου του προσφυγικού κόσμου για κοινούς αγώνες. Στόχος, είπε, παραμένει η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις πανανθρώπινες αξίες και αρχές.
 
Καταλήγοντας κάλεσε όλους και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εκδήλωση.
 
Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, Ανδρέας Καουρής, επεσήμανε πως «ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου οφείλει και πρέπει πρώτος, έχει χρέος, ευθύνη, δικαίωμα και υποχρέωση να υψώνει τη φωνή και το ανάστημά του μπροστά στην κατοχή της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής για 44 χρόνια».
 
Σημειώνεται ότι θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά των προσφύγων στην εκδήλωση από τη Λεμεσό και από τη Λάρνακα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 99329879 (Λεμεσός) και 99491741 (Λάρνακα).
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες