Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φωτίου: Μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα πλέον και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση

  24/09/2018 12:49
Φωτίου: Μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα πλέον και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση

Φωτίου: Μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα πλέον και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση

  24/09/2018 12:49
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε σήμερα ότι στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, θα παραδίδεται μετά από αίτημά τους στις οικογένειες αγνοουμένων μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση.
 
Ο κ. Φωτίου μιλούσε αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια δικαστικών ανθρωπολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA, την οποία υπέγραψαν ο ίδιος και η Διευθύντρια του εξειδικευμένου τμήματος Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Χαρά Σπηλιωπούλου.
 
«Είναι πάγια πολιτική της Κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων μας και των πεσόντων μας, ασφαλώς, έχουν κάθε δικαίωμα που κατοχυρώνεται και από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, για να πληροφορηθούν με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία και πλήρη διαφάνεια την αλήθεια και τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
 
Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της για πλήρη διαφάνεια και αλήθεια έχει αποφασίσει όπως μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα, παραδίδεται στις οικογένειες και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση που θα αναφέρεται στα επιστημονικά ευρήματα που αφορούν στις συνθήκες και στα αίτια θανάτου του κάθε αγνοούμενου».
 
«Η ιατροδικαστική έκθεση θα ετοιμάζεται και θα παραδίδεται μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας», είπε. 
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας συνέχισε λέγοντας ότι «για τις ανάγκες πραγματοποίησης των επιστημονικών διαδικασιών και ετοιμασίας των ιατροδικαστικών εκθέσεων η Κυβέρνηση έχει συνάψει Συμφωνία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών». 
 
Ο κ. Φωτίου διευκρίνισε παράλληλα ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο από ειδικούς επιστήμονες στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη.
 
Στη βάση λοιπόν της συμφωνίας, είπε, κατά τους πρώτους 12 μήνες μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω στις 100 ιατροδικαστικές εξετάσεις και αυτό ασφαλώς δεδομένου ότι εντοπίζονται λείψανα. Γιατί, συνέχισε, «αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση όσον αφορά τον εντοπισμό λειψάνων αγνοουμένων είναι τραγική». Σύμφωνα με τον ίδιο εντός του 2018 έχουν εντοπιστεί γύρω στους 9 ή 10 αγνοούμενοι και το 2017 εντοπίστηκαν 49 αγνοούμενοι.
 
«Η απόφαση της Κυβέρνησης για υπογραφή αυτής της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ικανοποίησης ενός πάγιου και διαχρονικού αιτήματος των οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων εδώ και χρόνια», σημείωσε.
 
Σημείωσε επίσης ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αφορούν Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες.
 
Από την πλευρά της η κ. Σπηλιωπούλου ανέφερε ότι ο λόγος της παρουσίας της στην Κύπρο είναι «ο απέραντος σεβασμός στα θύματα της μεγάλης προδοσίας που οδήγησε στην κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού» ο οποίος «επεκτείνεται στο πρόσωπο των γονιών, των αδελφών, των παιδιών, των οικογενειών των πεσόντων που 44 χρόνια τώρα, ζητούν το αυτονόητο, να βρουν τους νεκρούς και να τους θάψουν με τις τιμές που αρμόζουν».
 
Εμείς οι Έλληνες, σημείωσε η κ. Σπηλιωπούλου, «από την εποχή της Αντιγόνης θεωρούμε ύψιστη ηθική υποχρέωση να θάψουμε τον Πολυνίκη μας. Ακόμη και αν αυτό αντιβαίνει στους νόμους, ακόμη και αν μας υποχρεώσουν να φυλακίσουμε τους νεκρούς». Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τόνισε, «θεωρεί εξαιρετικά τιμητικό το καθήκον που αναλαμβάνουμε σήμερα». «Οι συνεργάτες μου και εγώ, ιατροδικαστές και ανθρωπολόγοι σας διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι επιβάλλει η επιστήμη μας, αντιλαμβανόμενοι επίσης την εθνική, ηθική και συναισθηματική διάσταση της αποστολής μας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας