Τρίτη 9 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

"Σημαντικό η Άγκυρα να δώσει πληροφορίες για περισυλλογές νεκρών από τα πεδία των μαχών το 1974"

  09/06/2018 13:41
"Σημαντικό η Άγκυρα να δώσει πληροφορίες για περισυλλογές νεκρών από τα πεδία των μαχών το 1974"

"Σημαντικό η Άγκυρα να δώσει πληροφορίες για περισυλλογές νεκρών από τα πεδία των μαχών το 1974"

  09/06/2018 13:41
Θετικές αναφορές για την υπόθεση της διερεύνησης της τύχης των Ε/κ αγνοουμένων, αλλά και απουσία σημαντικών σημείων, που θα ήταν υποβοηθητικά στην όλη προσπάθεια, εντοπίζει ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, προβαίνοντας σε μια αποτίμηση της πρόσφατης απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών για εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στη διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ψήφισμα, ο κ. Νέστορος είπε ότι «αντιμετωπίζει μερικώς» τα προβλήματα που συναντά η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας για τους Ε/κ αγνοούμενους, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
 
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα ζητά από τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η ΔΕΑ διαθέτει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πιθανές στρατιωτικές ζώνες, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και να παράσχουν στην ΔΕΑ εθελοντικά (proprio motu) κάθε πληροφορία από τα σχετικά αρχεία, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών αρχείων που έχουν στην κατοχή τους, αναφορικά με χώρους ταφής και οποιαδήποτε άλλα μέρη όπου μπορούν να εντοπιστούν λείψανα αγνοουμένων.
 
Σημειώνοντας την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, ο κ. Νέστορος ανέφερε επίσης πως σημαντικό στοιχείο αποτελεί η παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας πληροφοριών για τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν από τα πεδία των μαχών το 1974. «Η Τουρκία θα έπρεπε να παραχωρήσει αυτές τις πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει πολιτική απαίτηση» είπε.
 
Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ κλήθηκε τέλος να διευκρινίσει την αναφορά που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα για 8 επιπλέον ανασκαφές της ΔΕΑ σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα εντός του 2018. Όπως είπε, δεν πρόκειται για επιπρόσθετες, αλλά για προγραμματισμένες ανασκαφές, οι οποίες έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει.
 
ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας