Ρωσικό τουριστικό φλερτ μετ’ εμποδίων

Περίπου 45 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες από τη Ρωσία δύνανται να μεταφέρουν στην Κύπρο οι δύο μεγάλοι οργανωτές ταξιδιών, οι οποίοι προσέγγισαν το τελευταίο διάστημα φορείς του κυπριακού τουρισμού, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. 
 

Πρόκειται για τους μεγάλους ρωσικούς τουριστικούς ομίλους Coral και Anex, οι οποίοι ήλθαν στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΚΟΤ, του ευρύτερου τουριστικού τομέα αλλά και με ξενοδόχους.
 
Διαβλέποντας τη μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών, οι δύο εταιρείες επιχειρούν πρόσβαση στην κυπριακή, τουριστική βιομηχανία. Το ενδιαφέρον τους βεβαίως ενισχύθηκε από δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον εξ αιτίας της αρνητικής τροπής που πήραν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και την απόφαση του Βλαδιμίρ Πούτιν να θέσει τουριστικό εμπάργκο στη χώρα. Δεύτερον, λόγω της γενικότερης βουτιάς που παρατηρείται στον τουρισμό της Αιγύπτου (τουλάχιστον από τη Ρωσία) μετά την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους.  Σημειώνεται πως οι δύο συγκεκριμένοι «παίκτες», συνεργάζονταν στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό με τις δύο γειτονικές χώρες.
 
Οι δύο εταιρείες διαθέτουν και δικά τους αεροσκάφη, γεγονός που τις ανεξαρτητοποιεί από τις όποιες κινήσεις γίνουν για την κάλυψη του κενού που δημιούργησε το κλείσιμο της Transaero.
 
Οι προβληματισμοί
 
Ωστόσο, η επέκταση των εργασιών των δύο αυτών εταιρειών στη χώρα μας, δεν αποτελεί δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.  Οι δυνατές και αποκλειστικές συνεργασίες πολλών και μεγάλων ξενοδοχείων με την Biblio Globus, η οποία μεταφέρει το μεγαλύτερο όγκο Ρώσων τουριστών στην Κύπρο (περίπου 400 – 450 χιλιάδες τουρίστες), φαίνεται να θέτει εκτός άλλους δυνητικούς «παίχτες» από τη ρωσική αγορά.
 
Η έλλειψη ενδιαφέροντος άλλων διοργανωτών ταξιδιών από τη Ρωσία να συνεργαστούν με την Κύπρο κατά τα «πέτρινα» χρόνια της έντονης κρίσης στον τόπο μας και η στάση που τήρησε τότε η Biblio Globus, προχωρώντας σε συνεργασίες και επενδύοντας στην κυπριακή τουριστική αγορά, ενίσχυσε τους δεσμούς της με τους Κύπριους ξενοδόχους.
 
Επομένως, όπως είναι φυσικό, κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, οι πλείστοι ξενοδόχοι επενδύουν στα σίγουρα, με αποκλειστικές συνεργασίες με την Biblio Globus, γεγονός που δεν αφήνει διαθέσιμες κλίνες για τους πελάτες νέων τουριστικών πρακτόρων που θα θελήσουν να συνεργαστούν με την Κύπρο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Biblio Globus αποτελεί σημαντικό εταίρο για την τουριστική βιομηχανία του τόπου για σειρά παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία καταβάλλει προκαταβολές σε τακτική βάση, έχει αναλάβει ανακαινίσεις ξενοδοχείων και είναι συνεπής σε σχέση με τους αριθμούς επιβατών που υπόσχεται να μεταφέρει ετησίως στην Κύπρο.
 
Την ίδια ώρα, η σχέση εξάρτησης κυπριακών επιχειρήσεων με την Biblio Globus προκαλεί έντονο προβληματισμό στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).
 
Όπως ανέφεραν στον «Ρεπόρτερ» πηγές από το χώρο του ΚΟΤ, το πώς πράττει ο κάθε ξενοδόχος αφορά καθαρά επιχειρηματική απόφαση του ιδίου. Και είναι φυσικό μια επιχείρηση να επενδύει σε αυτούς που τη στήριξαν στα δύσκολα.
 
Μέση λύση δεν φαίνεται μέχρι στιγμής στον ορίζονται και επομένως Coral και Anex μελετούν το κατά πόσον η συνεργασία τους με την Κύπρο, μπορεί να τεθεί –σε πρώτη φάση- κατά την τις περιόδους Απριλίου – Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. «Αν θεωρούν ότι η Κύπρος έχει δυνατότητες επιχειρηματικής επέκτασης γι’ αυτούς, ας πάρουν το ρίσκο και ας αρχίσουν το πρόγραμμα τους από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, δεν είναι δυνατό με το καλημέρα σας να διεκδικούν συνεργασία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», ανέφερε αξιόπιστη πηγή από τον ΚΟΤ.
 
Ο προβληματισμός τόσο σε σχέση με τη ρωσική αγορά όσο και με την Biblio Globus ειδικότερα άπτεται ορισμένων βασικών παραμέτρων. Ο πρώτος αφορά την εξάρτηση με μία εταιρεία από μια σημαντική, για τον κυπριακό τουρισμό, αγορά. Μάλιστα, η Ρωσία αποτελεί επισφαλή χώρο τα τελευταία χρόνια, λόγω στρατιωτικών συρράξεων, κυρώσεων από τη Δύση, οικονομικής κρίσης και κρατικού παρεμβατισμού. Οι εν λόγω συνθήκες καθιστούν αβέβαιη την πορεία εταιρειών, ακόμη και κολοσσών από την αχανή χώρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το λουκέτο της Transaero.

Παράλληλα, είναι σημαντικό η επιβατική κίνηση από την εκάστοτε χώρα και δη από τις κύριες για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου να προέρχεται από διαφορετικές εταιρείες, προκειμένου να περιορίζεται το ρίσκο από τους δυνητικούς κινδύνους, οικονομικούς, πολιτικούς ή άλλους.

Η περίπτωση της Biblio Globus είναι ξεχωριστή, γιατί αποτελεί τον κυριότερο λόγο ανάπτυξης του επιβατικού ρεύματος προς την Κύπρο. Περίπου το 70% των Ρώσων τουριστών φθάνει στην Κύπρο μέσω της Biblio Globus, ωστόσο οι ισχυροί δεσμοί της με μεγάλο αριθμό κυπριακών επιχειρήσεων μπαίνουν σφήνα σε άλλες δυνητικές συνεργασίες της Κύπρου.


Θετικές οι εκτιμήσεις για το 2016
 
Οι καλές επιδόσεις του 2015 στον τομέα του τουρισμού, δίνουν αέρα αισιοδοξίας για το 2016. Όπως μας ανέφερε πηγή που εμπλέκεται με την τουριστική βιομηχανία, οι προοπτικές για τον επόμενο χρόνο προμηνύονται ιδιαίτερα θετικές. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις για ρεκόρ αφίξεων αλλά και εσόδων.
 
Ειδικά σε ότι αφορά τον εκ Ρωσίας τουρισμό, η συμφωνία που έγινε για συγχώνευση μικρών αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε το λουκέτο στην Transaero, φαίνεται πως αναπτερώνει τις ελπίδες για ένα ακόμα καλύτερο τουριστικά 2016.
 
Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις να μελετήσουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους, διερευνώντας όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών σε επίπεδο αγορών και συνεργαζόμενων εταιρειών από κάθε χώρα.
 
Maria.stylianou@imhbusiness.com
 


 
  
 

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού