Το Ρωσικό εμπάργκο έφερε ευρωπαική ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή

Χρηματική ενίσχυση θα λάβει η Κύπρος για 3.060 τόνους πορτοκάλια, κλεμεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια, ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη Γεωργία Ευρωπαίος Επίτροπος Φιλ Χόγκαν.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα έκτακτα μέτρα , θα παραταθούν για έναν ακόμη χρόνο έως τα τέλη Ιουνίου 2018, αρχίζοντας από αύριο.
Η συνολική ενίσχυση, αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, για όλα τα κράτη μέλη και προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας στους Ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορούν να βρουν διέξοδο για τα προϊόντα τους στην αγορά ως συνέπεια της απαγόρευσης των εισαγωγών. Στοχεύει επίσης στην αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι θα επιλέξουν να διανείμουν τα πλεονάζοντα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σχολεία κ.λπ. ή να τα διαθέσουν για άλλους σκοπούς (π.χ. ζωοτροφές, λιπασματοποίηση, μεταποίηση).
 
Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι «η Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να στηρίξει τους Ευρωπαίους παραγωγούς που εθίγησαν από τη ρωσική απαγόρευση» και πρόσθεσε ότι «με την τελευταία αυτή παράταση στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνουμε σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό των αγροτών μας» και πως «τα μέτρα αυτά στήριξης συμβαδίζουν με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ προς όφελος τόσο των αγροτών μας όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας».
 
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η συμπληρωματική ενίσχυση προστίθεται σε μια σειρά έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς γεωργικών προϊόντων που θεσπίστηκαν μετά τη ρωσική απαγόρευση.
 
Ως εκ τούτου οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης από την ΕΕ για την απόσυρση προϊόντων από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή (π.χ. διάθεση φρούτων για κατανάλωση σε φιλανθρωπικές οργανώσεις), έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη τροφίμων.
 
Τα φρούτα που αποσύρονται από την αγορά αλλά δεν καταναλώνονται (π.χ. αποστέλλονται κατευθείαν για λιπασματοποίηση), ή που συλλέγονται πριν από την ωρίμανσή τους (η λεγόμενη πρώιμη συγκομιδή) ή δεν συλλέγονται καθόλου, λαμβάνουν χαμηλότερη ενίσχυση.
 
Εκτός από την παράταση αυτών των έκτακτων μέτρων, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οπωροκηπευτικών θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από άλλα μέτρα στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, όπως οι άμεσες ενισχύσεις, η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης και η χρηματοδοτική στήριξη για οργανώσεις παραγωγών, συνολικού ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ ετησίως, σημειώνει η Κομισιόν.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα