Η ώρα της κάλπης για τις μητροπολιτικές στην Πάφο-Οι διεκδικητές και το φαβορί

Με τις Προεδρικές να αποτελούν παρελθόν, η επαρχία Πάφου έχει βάλει πλώρη από το πρωί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Συγκεκριμένα, για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, ώστε να επιλέξουν τον εκλεκτό τους, που θα πληρώσει την κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη, μετά την άνοδο του Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο.

Οι κάτοικοι της Πάφου προσέρχονται στις κάλπες και ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, θα αναδείξουν τους τρεις που θεωρούν ότι είναι κατάλληλοι να καλύψουν τον κενό μητροπολιτικό θρόνο, με στόχο να οδηγηθούν στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα αποφασίσει τον επόμενο Μητροπολίτη Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μεγάλο φαβορί για τις μητροπολιτικές στην Πάφο-Αναμονή για νέες υποψηφιότητες

Συγκεκριμένα, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των  18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, πλην των προσφύγων έχουν δικαίωμα ψήφου. Όταν θα φτάσουν στα εκλογικά κέντρα, θα λάβουν ένα ψηφοδέλτιο και μέσω αυτού θα αναδείξουν εκείνο που επιθυμούν, για να είναι ο συνεχιστής του έργου του Γεώργιου.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο δεν είναι όπως όλα τα άλλα. Ναι, μεν, θα φέρει την επίσημη σφραγίδα, ωστόσο δεν θα έχει πάνω συγκεκριμένους υποψηφίους. Θα είναι μία λευκή κόλλα, όπου ο ψηφοφόρος θα αναγράφει πάνω το όνομα του εκλεκτού του, για την θέση του Μητροπολίτη. Στο ψηφοδέλτιο πρέπει να αναγράφεται το όνομα εκείνων που πληρούν τα κριτήρια που έθεσε η Ιερά Σύνοδος.

«Δεν υπάρχουν υποψήφιοι, όπως στις Αρχιεπισκοπικές. Όσοι πληρούν τα κριτήρια της Αρχιερατείας είναι υποψήφιοι. Τα κριτήρια αυτά είναι ότι πρέπει να είναι άνω των 35 ετών, άγαμοι, να κατέχουν πτυχίο Θεολογίας και έχουν συμπληρώσει πάνω από δέκα χρόνια υπηρεσίας στην εκκλησία της Κύπρου, θεωρούνται αυτόματα υποψήφιοι», εξήγησε στον REPORTER, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεδρικές πρώτα και μετά εκλογές στη Μητρόπολη Πάφου-Αρχίζουν οι διαδικασίες

Οι διεκδικητές και το φαβορί

Για την διαδοχή του κενωθέντα θρόνου, του οποίου παραμένει τοποτηρητής ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, μέχρι στιγμής, επίσημα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τέσσερα άτομα, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας θεωρείται απόλυτο φαβορί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αποκλείεται το σενάριο να βρεθούν και άλλα ονόματα, εκτός από τους συγκεκριμένους, αν και θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτά του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη Μητρόπολη, του Αρχιμανδρίτη Τυχικού Βρυώνη, του Επισκόπου Καρπασίας, Χριστοφόρου και του Επισκόπου Αμαθούντος, Νικόλαου.

«Από αυτούς τους τέσσερις, θα εκλεγεί το τριπρόσωπο, αφού θεωρείται απίθανο να καταφέρει να μπει στους τρεις, κάποιος άλλος που δεν δήλωσε ενδιαφέρον. Είναι πιθανό, εκτός του Τριπροσώπου να βρεθεί ο Επίσκοπος Καρπασίας, επειδή οι δύο εξ αυτών, ο Τυχικός και ο Ιωάννης είναι από την Πάφο και ο Επίσκοπος Αμαθούντος έχει τις ψήφους των υποστηρικτών του Μητροπολίτη Λεμεσού, που είναι στην Πάφο», εξηγεί ο κ. Κυριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεβαίνει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο Γεώργιος-Τα προνόμια που αποκτά

Πάντως, από τη στιγμή που στο Τριπρόσωπο βρεθούν οι τρεις και μείνει εκτός ο Επίσκοπος Καρπασίας, ακλόνητο φαβορί για την εκλογή στο θρόνο του Μητροπολίτη, στον οποίο θα κλειδώσει η Ιερά Σύνοδος, θεωρείται ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός, που είναι και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πάφου.

«Η σύνοδος θα δει την προτίμηση του κόσμου και πιστεύεται ότι οι Παφίτες θα απαιτήσουν να είναι Παφίτης ο νέος Μητροπολίτης τους. Σε κάποια φάση, ο Αρχιεπίσκοπος προωθούσε τον Επίσκοπο Καρπασίας, αλλά ο Τυχικός ήταν τόσα χρόνια συνεργάτης του και τον στηρίζουν όλοι οι ιερείς της Μητρόπολης Πάφου και κοινοτάρχες και πλέον έχει μεγάλο πλεονέκτημα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που θέλουν ότι ο Επίσκοπος Αμαθούντος πιέστηκε για να εξαγγείλει υποψηφιότητα, ο κ. Κυριακού εξήγησε πως στην αρχή αυτή ήταν η εικόνα, ειδικά όταν δήλωσε ενδιαφέρον και μετά το απέσυρε. «Μετά δήλωσε ξανά ενδιαφέρον και φαίνεται ότι υπήρξε μία διαβούλευση γύρω από αυτό το θέμα, δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Έχω την εντύπωση ότι η πλευρά Αθανασίου θέλει να δηλώσει την παρουσία της μέσα στη Ιερά Σύνοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζυμώσεις για τη Μητρόπολη Πάφου-Τα σενάρια και πώς πάμε σε εκλογή χωρίς… εκλογές

Σε ετοιμότητα η Αστυνομία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση Πάφου σήμερα, Κυριακή για την ομαλή διεξαγωγή των Μητροπολιτικών εκλογών στην επαρχία Πάφου.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής, ανέφερε πως η αστυνομική διεύθυνση Πάφου έχει προετοιμαστεί για την αστυνόμευση με τη λήψη μέτρων ασφάλειας για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαππή έχει εκπονηθεί σχετική διαταγή επιχείρησης σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσει στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου αίθουσα επιχειρήσεων και επίσης θα συγκροτηθούν μηχανοκίνητα περίπολα, έτσι ώστε να αστυνομεύονται και τα 126 εκλογικά κέντρα στην επαρχία Πάφου.

Τα εκλογικά κέντρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Λεμεσού θα αστυνομεύονται από μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού. Στην επαρχία Πάφου θα εργαστούν περίπου 50 μέλη της ΑΔΕ Πάφου, συνέχισε. Επίσης θα προβαίνουν στις απαραίτητες τροχαίες ρυθμίσεις με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κατά την προσέλευση των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα.

Επεσήμανε πως στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, όταν θα μεταφερθούν οι κάλπες, θα υπάρχει αστυνόμευση και θα ληφθούν μέτρα τροχαίας προς διευκόλυνση αλλά και μέτρα ασφάλειας για τη φύλαξη των καλπών. Τέλος, ο κ. Τσαππής κάλεσε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της διακίνησης τους στα οδικά δίκτυα.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού