Ο λόγος πίσω από τις τσουχτερές αυξήσεις βασικών αγαθών-Αναμένονται μειώσεις

Τσουχτερές είναι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα κατεψυγμένα ψάρια και το αλεύρι, με τους αρμόδιους να κρούουν τον κώδωνα και να δίνουν εναλλακτικές λύσεις στους καταναλωτές, ώστε να επιλέξουν εναλλακτικά βασικά αγαθά, ούτως ώστε να μην αυξάνεται το κόστος του καλαθιού της αγοράς, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα. 

Σημειώνεται, ότι η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, είναι στα κατεψυγμένα ψάρια και ανέρχεται σε 31,4%. Στο αλεύρι η αύξηση κυμαίνεται στο 6,4%, στα κατεψυγμένα μαλάκια και ψάρια πανέ 5,6% και στα κατεψυγμένα κρεατικά 4,2%. Ακόμη, οι τιμές για τα αγγουράκια θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 10,3% και τα αγγουράκια χωραφιού 13,6%.

Όπως εξηγεί στον REPORTER, η Προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Καταναλωτή, Αλίκη Ιορδάνους, οι μεγάλες αυξήσεις που παρατηρηθήκαν σε κατεψυγμένα ψαριά, είναι σε σολωμό και γαρίδες. «Η αύξηση οφείλεται στην έλλειψη προσφοράς στη διεθνή αγορά, που μπορεί σε ένα μήνα να διορθωθεί. Υπάρχουν διάφορες αυξήσεις ανά κατηγορία σε κάποια προϊόντα συγκεκριμένης μάρκας και δεν αφορά όλα τα προϊόντα. Όμως, τόσο τα κατεψυγμένα ψάρια, όσο και τα κατεψυγμένα κρέατα, μπορούν να αντικατασταθούν από τα φρέσκα ντόπια. Οπότε, υπάρχει μεγάλη γκάμα υποκατάστατων προϊόντων στην αγορά, που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής. Δηλαδή, το γεγονός ότι αυξήθηκε η τιμή στα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα, δεν σημαίνει ότι το καλάθι του καταναλωτή πήγε προς τα πάνω, γιατί υπάρχει εναλλακτική επιλογή πολύ πιο φθηνή. Το παρατηρητήριο ουσιαστικά, καταγραφεί πού υπάρχει μεγάλη αύξηση, για να μην πάει ο καταναλωτής να τα αγοράσει τα συγκεκριμένα που είναι αυξημένα».

Επιπρόσθετα, η αύξηση του 6.5% που παρατηρήθηκε στο αλεύρι, φαίνεται να είναι για τον λόγο του ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη μείωση τον Δεκέμβριο, που υπήρχαν προσφορές. «Ουσιαστικά, η τιμή στο αλεύρι, επανήλθε στην τιμή του Νοέμβρη, η οποία είναι πολύ πιο χαμηλή από τους προηγουμένους μήνες. Δεν πρόκειται να δούμε πάντως ιδιαίτερη αλλαγή στην τιμή στο αλεύρι, γιατί οι τιμές των σιτηρών δεν μειώνονται».

Η αρχή των αυξήσεων στα βασικά αγαθά

Τα προβλήματα, σύμφωνα με την κα. Ιορδάνους, φαίνεται να άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2021 με την εμφάνιση του κορωνοϊού και τις ελλείψεις που είχε η αγορά, που επηρεάστηκε πάρα πολύ το κόστος όλων των προϊόντων, ανεξαιρέτως. «Εκτροχιάστηκαν επίσης οι αυξήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις σταδιακές αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα και των πρώτων υλών, τόσο σε πλαστικό και γυαλί, για πάρα πολλά προϊόντα. Ήταν σταδιακές αυξήσεις που αντικατοπτρίζονται και σήμερα στις τιμές των προϊόντων».

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά προϊόντα, παρουσιάζουν σταδιακές μειώσεις τους τελευταίους μήνες, με 16 προϊόντα να παρουσιάζουν επιπλέον μειώσεις από 1 μέχρι 3% αυτό τον μήνα. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, τον Ιανουάριο του 2023, δεκαέξι κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 3%, όπως τα αλλαντικά, τυριά, ζάχαρη, εμφιαλωμένο νερό, φρέσκα κρέατα, ψάρια, δημητριακά, κουλούρια, μπισκότα, ενώ από τις υπόλοιπες κατηγορίες, στις 22 καταγράφονται συγκρατημένες αυξήσεις μέχρι 1%-3% και σε τέσσερις κατηγορίες σημαντικές αυξήσεις. 

Μεγάλη μείωση επίσης, 9,5% σημειώθηκε στην τιμή για ζάχαρη τον Ιανουάριο, ενώ μειωμένη ήταν και η τιμή στις φρέσκιες πατάτες, κατά 13,7%. Μεγάλη μείωση 16% κατέγραψε και συγκεκριμένη μάρκα απορρυπαντικού ρούχων. Μεμονωμένες μειώσεις 1-5% υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα, ωστόσο δεν παρατηρούνται γενικές μειώσεις σε κατηγορίες, πέραν των παραπάνω.

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως, σύμφωνα με την κα. Ιορδάνους, «είναι ότι αν συγκρατηθούν οι τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη και με το άνοιγμα του καιρού ίσως μειωθούν ακόμη περισσότερο, όπως επίσης εάν σταματήσει και ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυξηθεί η παραγωγή σιτηρών ή σταθεροποιηθεί η τιμή τους, τότε θεωρητικά θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις. Πάντα όμως, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι υπάρχουν και έκτακτα θέματα, όπως η ΑΤΑ, όπου οι επιχειρήσεις τον Ιανουάριο, πλήρωσαν αυξημένη ΑΤΑ. Οπότε η ευχέρεια που είχαν να μειώσουν τις τιμές, υπερκαλύφθηκε από τις αυξήσεις του εργατικού δυναμικού. Οι επιχειρήσεις, αντισταθμίζουν τις αυξήσεις με τις μειώσεις και προχωρούν πιο συντηρητικά ουσιαστικά. Διότι, αν προχωρούσαν σε μεγάλες μειώσεις και ερχόταν μετά η ΑΤΑ, θα βλέπαμε μια μεγάλη αύξηση στις τιμές».

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών, έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα καλό εργαλείο για ενημέρωση του καταναλωτή. Δίνει σταθμισμένη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ημερήσιες τιμές και όγκους και όχι μια τιμή, μιας ημέρας. Είναι ημερήσιες τιμές και όγκοι, σε συνολικά 400 σημεία όπου υπάρχουν υπεραγορές, περίπτερα, φούρνους, φρουταρίες και μπακάλικα. «Οπότε, υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και έτσι με βάση τις ημερήσιες τιμές, βγάζει μια μέση τιμή. Αυτή η μέση τιμή σχεδόν για όλα τα προϊόντα, είναι πιο ψηλή, απ’ ότι ήταν πέρσι τον ίδιο μήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν οι τιμές σε κατεψυγμένα ψάρια και αλεύρι-Πού παρατηρούνται μειώσεις

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»